Guldfågeln Arena, 2021-07-25 15:00

Kalmar FF - Djurgården

Inför: Kalmar FF - Djurgårdens IF

Inför: Kalmar FF - Djurgårdens IF

Djurgården kommer från en klar 5-1 seger hemma mot Sirius. På söndagen är det match borta mot Kalmar.

Djurgården visade direkt i senast matchen mot Sirius att man hade tagit den mindre bra insatsen mot Halmstad på ett bra sätt och man gav inte Sirius någon egentlig chans. Man spelade ett varierat anfallsspel i högt tempo och det känns som att formen är god i Djurgården. Det som är ett frågetecken är Djurgårdens prestationer på naturgräs vilket är underlaget på Guldfågeln Arena. Den gemensamma nämnaren för i princip samtliga Djurgårdens mindre bra prestationer den här säsongen stavas nämligen naturgräs. Detta är säkert något som tränarna jobbar hårt med laget för att ändra på och det skulle vara skönt att se Djurgården gå ut och göra en riktigt bra ”konstgräsmatch” på naturgräs. Att gräset på Guldfågeln Arena håller riktigt dålig standard är dock en faktor som inte talar till Djurgårdens fördel utan försämrar ett spelförande lags möjligheter till ordnat spel. Dock är även Kalmar drabbade av detta då man har gått över till att vara ett lag som vill spela en passningsinriktad fotboll. Det känns därför som att det på förhand är en match som är svår att förutspå både sett till matchbild och resultat.

Isak Magnusson som förra året vann Kalmars interna skytteliga och även blev utsedd till Smålands bästa spelare har nyligen lämnat för Öster. Det är dock tveksamt om det påverkar Kalmar så mycket på kort sikt då han denna säsong inte har spelat regelbundet. Som nämnts ovan är årets upplaga av Kalmar något helt annat än tidigare säsongers upplagor. Numer är Kalmar ett lag som vill ha ett stort bollinnehav och ofta har det i sina matcher. Det gav också resultatet inledningsvis och man var i inledningen av serien uppe och nosade på topplaceringarna i allsvenskan. Nu har laget fallit tillbaka och återfinns för närvarande på en tiondeplats. I senaste matchen mot AIK presterade Kalmar en ganska bra match utan att lyckas få med sig någon poäng. Känslan är att Kalmar är ett bättre lag än tabellplaceringen säger och en varning för att detta kan bli en riktigt tuff bortamatch är därför på sin plats.

Thomas Lagerlöf inför matchen:
–Vi ligger bra till och har haft mycket spelare igång i träning. En bra träningsvecka helt enkelt med fint väder ute på Kaknäs. Spelarna börjar vänja sig vid värmen. Det är inte ovant att spela i 28-29 grader längre, och det har varit bra energi där ute. Jag måste verkligen berömma spelargruppen för deras inställning.
–Vi har utvärderat vad vi gjorde bra i senaste matchen och kopplat det till vad vi gjorde mindre bra i framför allt första halvlek mot Halmstad borta, tittat på skillnaderna och vad som gör oss starka som ett kollektiv. Det är sådana saker vi har tryckt på i veckan.

Skadeläget är att Mattias Mitku, Hjalmar Ekdal, Albion Ademi, Linus Tagesson och Aleksandr Vasyutin inte är uttagningsbara till matchen, enligt Djurgårdens naprapat Kalle Barrling.

Thomas Lagerlöf om Kalmar:
– Vi har mött dem både i cupen och i en träningsmatch vilket har varit två helt skilda tillställningar. Kalmar är extremt tydliga i sitt spelsätt och vill ha ett väldigt stort bollinnehav. De vill kontrollera matcherna och lyckas med det i de flesta fall, även om de inte fått med sig resultatet alla gånger. Det kanske finns vissa särskilda skäl till att de inte fått med sig poäng i vissa matcher, så vi ska försöka göra vårt för att de inte ska få med sig något resultat den här gången heller, säger ”Tolle” som lyfter fram tålamod som en viktig egenskap inför matchen.
– När man möter lag som Kalmar, som påminner om hur Sirius såg ut under Henrik Rydström under förra året, så handlar det verkligen om att vi ska vara noggranna och kunna acceptera i perioder att motståndarna är skickliga med bollen. Man får inte bli uppstressad om Kalmar äger boll i perioder. Sedan vill vi så klart också kontrollera matchen och ser helst att vi styr och ställer. Men vi brukar prata om aktivt tålamod. Man behöver inte bli passiv bara för att man har tålamod, det kan gälla såväl offensivt som defensivt. Även i offensiven kan man behöva ha tålamod men det får inte innebära att man står och passar bollen i sidled i backlinjen. Så vi ska försöka balansera den biten rätt.

Trolig startelva:
Widell Zetterström – Witry – Löfgren – Une Larsson – Käck – Schüller – Eriksson – Finndell – Chilufya – Holmberg - Bärkroth

Matchstart: 15:00
Plats: Guldfågeln Arena
Sänds på: Discovery+
 

Jesper Rundin2021-07-25 00:17:00
Author

Fler artiklar om Djurgården