Guldfågeln Arena, 2021-11-07 17:30

Kalmar FF - IFK Norrköping

Inför Kalmar FF – IFK Norrköping på Guldfågeln Arena 17:30 söndagen 7 november 2021
Skulle vara kul om Ishaq, oktober månads spelare här på Guldköping, fick göra sitt första mål nu!

Inför Kalmar FF – IFK Norrköping på Guldfågeln Arena 17:30 söndagen 7 november 2021

IFK kommer med segern mot Elfsborg, Kalmar krossade Häcken på bortaplan med 4-1. Det betyder 4 mål färre insläppta och 4 fler mål gjorda än IFK. Betyder det att de är storfavoriter? Möjligen i Kalmar, men jag tror IFK vill bryta den trista sviten de har mot tränare Rydström, 1-4 i matcher! På Guldfågeln Arena har de hybridgräs, vilket skulle kunna vara en nackdel för IFK, men nu har de ju tränat rätt mycket på Himmelstalund, så jag hoppas den negativa faktorn har minskat.

Kan vi få något stöd för funderingar genom att se tillbaka hur det gått under året.

Hemma/bortastatistik

Kalmar har följande matchresultat hemma med tabellen:      
O V O V F F V O F V O V O     13 5 5 3  17 – 14 20

Medan IFK har följande matchresultat borta med tabell:        
F V F F V F V V F O V F F        13 5 1 7  16 - 18  16
Till skillnad från matchen mot AIK, så ger det inte någon fördel för något av lagen. Så vi får gå vidare.

Kalmar då?

Att Djurgårdaren Magnus Eriksson säger att Kalmar spelar en brutal fotboll säger väl en del.

Ja, med Rydström vid rodret har de gått från kvalplats förra säsongen till en sjundeplats med bud på ännu bättre placering. De har möjlighet att gå om både IFK och Bajen om det vill sig väl och bli femma, men det vill vi väl inte?

De vill också få motståndarna att spela efter deras spel och inte tvärtom, som det varit under de senaste åren. För Rydström är laget det viktiga, vilket jag tycker är naturligt då det är ett lagspel. Janne Andersson resonerar på samma sätt och det ser ut som om de båda då får 1+1 att bli 3 eller mera. De gör laget mycket bättre än de enskilda spelarna.

Rydström tycker dock att deras centrallinje är deras viktigaste lagdell, med Oliver Berg och Jonathan Ring. Övriga viktiga spelare är Calle Gustafsson och Romario på mittfältet. Dessutom nämner han Lars Sætra och Rasmus Sjöstedt. Dessa får vi alltså se upp med om de spelar på söndag.

Han är även inspirerad av andra nordiska lag som Bodø/Glimt, Midtjylland och Nordsjælland, som lyckats bra. Han har en vision om att Kalmar ska klara av det Malmö har gjort, att komma upp på en mellaneuropeisk nivå. Detta skulle göra att de skulle kunna locka till sig spelare och få häftiga Europamatcher på Guldfågeln. Det liknar ju IFKs vision, men frågan är ju om Kalmar, som har hälften så stor folkmängd som Norrköping,kan mäkta med detta. Jag är t.o.m. osäker på om Norrköping kan nå sin vision, men det är väl bra att sikta högt.

Rydström utnyttjar virtual reality på träningarna. Det är främst till för att tränarna ska kunna se hur spelarna ser sig om på planen och hur de fattar beslut. Det är även intressant för skadade spelare, som hamnar i matchsituationer utan risk att bli skadade och även som uppvärmning.

Det är dock inte bara guld på Guldfågel Arena, mot Varberg tappade de, som IFK mot Mjällby, en 2-0 ledning. Under Siriusmatchen tog Sirius en tidig ledning på Guldfågeln, men Kalmar redde ut det, men det dröjde till 79:e minuten innan de hade vänt. De blev krossade av Mjällby med 4-0. Mot Djurgården hade de 0-3 innan de kom igång och utjämnade till 2-3. Vi får alltså vänta till domaren blåser av efter 90 + x min innan vi kan vara säkra på resultatet.

De har gjort mål på långskott, från typ utanför straffområdet, så det gäller för utespelarna att inte släppa till luckor och för Oscar att vara på alerten.

Låter det som en svår uppgift? Ja, det finns nog inga lätta matcher kvar för IFK i årets Allsvenska, men vill vi upp i topp ska matcherna mot IFK vara lika svåra för alla andra lag, Nu kan de rida på den positiva vinsten, med vändningen, mot Elfsborg även om vi inte kan räkna med två  utvisningar i varje match.

I tabellen har IFK, Bajen och Kalmar bildat en egen liten grupp, med ett glapp både uppåt och nedåt. Då Kalmar tillhör de tre lag, Häcken och Djurgården är de andra, som IFK inte har fått någon poäng mot i år, så är det väl dags att bärga en poäng och kanske tre för att slippa den nesan.

Det är inga spelare avstängda i något av lagen, IFK ligger på tredje plats i Fair Playligan medan Kalmar ligger femma.

Kalmar har ett publiksnitt på nästan 3 000 personer per match. Jag tror att det kan resa ner ett stort antal IFK-supportrar till Kalmar och eventuellt höja det snittet. Fantastiskt för dem som oxå var på damlagets match idag mot serievinnarna IFK Kalmar och fick se dem vinna. Jag tror inte herrlaget vill vara sämre i morgon. IFK ligger faktiskt på tredje plats, efter Djurgården och AIK, utan publikdragande derbyn, i tabellen för publiksnitt borta.

Kalmar har i skytteligan Oliver Berg på 10 mål och Jonathan Ring på 7 mål. I assistligan ser vi att dessa är ett radarpar då Jonathan har 9 assist och Oliver 5, vilket gör att Jonathan har 16 poäng totalt och Oliver 15, övriga Kalmariter kommer först på 7 poäng. Med andra ord, lyckas IFK neutralisera dessa så är mycket vunnet. Den yngre brodern Sebastian Ring har flest gula kort i Kalmar, 8 stycken.

Om vi ser vilka IFK som motsvarar dessa så har vi givetvis Sam på 16 mål och Carl Björk på 6 mål. Assistligan leds av Linus på6 före Ishaq och Levi på 5. Medan Sam har 18 poäng totalt medan, lite oväntat, Linus ligger tvåa på 9 poäng! Flest gula kort hos IFK har Marco, 6 stycken.

Det är två lag som har liknande statistiksiffror, alltså väldigt lika på mycket. Då gäller det att vara bättre än Kalmar på söndag. 

Kalmar använde följande startelva mot Häcken:

32 Lucas Hägg-Johansson
7 Piotr Johansson 39 Lars Sätra 5 Douglas Bergqvist 3 Sebastian Ring
11  Jonathan Ring 17 Carl Gustafsson 29 Pereira Sipiano 10 Filip Sachpekidis
31 Nils Fröling 20 Oliver Berg

På bänken: 30 Tobias Andersson 14 Noah Shamoun 26 Victor Backman 27 Isak Vidjeskog 4 Erik Israelsson 19 Lukas Rhöse  13 Emin Nouri 23 Johan Stenmark 9 Isak Jansson

Övriga:  2 Henrik Löfkvist 21 Arton Podrimcaku 18 Johan Arvidsson 6 Rasmus Sjöstedt 29 Romarinho 27 Viktor Kruger  21 Edvin Crona 4 Moustafa Benshi

IFK har som vanligt inte presenterat någon trupp i skrivande läge. Efter fredagens träning var inte Sam riktigt skadefri, så vi får se vad lördagens träning visar och om hn är med i bussen till Kalmar?. Totte borde vara spelklar och även Telo.

Truppen enligt mig: Jansson, Wahlqvist, Castegren, Lund, Rask, Agardius, Ishaq, Alle, Ari,  Levi, Björk, (Sam?), Julle, Telo, Binaku, Khazeni, Totte, Sema, Dino…

Jag skulle kunna tänka mig den här startelvan, om nu inte SAm blir spelbar:

Jansson
Wahlqvist Castegren Agardius
Ishaq Alle Ari Khazeni
Levi Totte Björk  

När, var, hur?
Söndag 7 november 17.30 på Guldfågel Arena Discovery+ sänder som vanligt med start 17,14.
Framåt Kamrater!
 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2021-11-06 17:44:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås