Platinumcars Arena, 2022-09-17 15:00

IFK Norrköping - Kalmar FF

Inför Kalmar hemma: Vilket lag ska Glen ställa ut på planen

Inför Kalmar hemma: Vilket lag ska Glen ställa ut på planen

Då är det dags för allsvenskans 23:e omgång där IFK Norrköping tar sig an formstarka Kalmar hemma. Efter det väntar ett två veckor efterlängtat uppehåll på grund av att Jannes grabbar ska spela ett par matcher.

Att uppehållet är efterlängtat beror på att det är många spelare som är indisponibla på grund av sjukdom, lägg därtill att både Marco Lund och Jacob Ortmark är avstängda. Vi återkommer till detta prekära läge, men börjar med att kika på våra motståndare.

Kalmar FF

Kalmar är kanske allsvenskans största överraskning så här långt. Man ligger på en sjätte plats strax efter Malmö som har samma poäng men något bättre målskillnad. Man ligger bara fyra poäng från en Europlats med åtta matcher kvar. Man har varit urstarka på hemmaplan, faktum är att bara två lag åkt från Småland med två segrar. Malmö FF och IFK Norrköping(!!!). Man har hållit nollan åtta gånger av tolv möjliga på hemmaplan, där man vunnit sex gånger med 1-0. Alla tre Stockholmslagen har fått känna av att förlora med de siffrorna. Åtta vinster, två oavgjorda och som sagt bara två förluster.

Bortaspelet är mer relevant i den här omgången. Den statistiken ser dessbättre mycket sämre ut. Visserligen lyckades man få revansch mot Malmö borta givetvis med 1-0. Men därutöver har man förlorat mot bottenlagen Sundsvall och Degerfors, och kryssat mot nuvarande kvallag Helsingborg. Hemma har man bara släppt in fem mål på tolv matcher, varav IFK Norrköping (!!!) stått för två. På tio bortamatcher har man släppt in 13 mål och gjort 12 framåt.

Man kan sammanfattningsvis säga att Kalmar har ett ramstarkt försvar, inget lag har släppt in färre mål mål. 18 insläppta på 22 matcher är siffror som heter duga! Fast å andra sidan så blir det inte mycket mål framåt, när 1-0 är det vanligaste resultatet. Bara Mjällby, Sirius, Varberg, Helsingborg, Degerfors och Sundsvall har gjort färre.

IFK Norrköping

Vår nya tränare Glen Riddersholm har redan gjort sig känd för att ta fram den berömda hårtorken. I halvlekspausen mot Hammarby fick laget veta att de levde och kom också ut med en helt annan energi i andra halvlek. Nu i veckan tappade Riddarn återigen tålamodet under en träning och sa ungefär följande: -”Det är ert jobb att jobba att bibehålla nivån. Varenda jävla dag här. Oavsett vad. Det är därför vi ibland förlorar matcher för att ingen vet hur man spelar matchen i matchen. Ni måste pusha!” Med tanke på att sjukdom nu huserar i truppen så kanske det var så att en del spelare inte var sig själva på grund av det. Men bortsett från den eventualiteten tycker jag personligen det är bra att Glen ryter ifrån. Spelarna måste ha rätt inställning både i träningsvardagen och i matcherna för att få bra resultat. I podden ”Framåt Kamrater” var klubbdirektör Mikael Sturehed gäst i ett avsnitt. Där sa han att IFK Norrköping behöver utveckla en ”prestationskultur” i hela organisationen. Det är bara att hålla med. Att hela tiden vilja göra sitt bästa och bli den bästa den versionen av sig själv, är bra för alla organisationer och lag som vill bli så bra som möjligt!

Augusti månads bästa spelare

Den utnämningen gick föga överraskande till vårt nyförvärv Arnor Sigurdsson. Han tillhör som tur är inte den grupp av spelare som inte kommer kunna spela mot Kalmar. Han är bra på så många sätt med sin snabbhet, spelförståelse och teknik. Ett av de bästa nyförvärv som Peking fått in på många år enligt mig. Arnor har bara hunnit spela sju matcher men redan stått för fem mål och två assist. En nyckelspelare på lördag om det ska finnas en chans att få med sig poäng mot Kalmar.

Läget i laget

En spelare som tidigare under säsongen fått en del befogad kritik är målvakten Oscar Jansson. Men har nu gjort flera matcher där han stått för bra prestationer och avgörande räddningar. Är också en spelare som kan samla ihop laget och ta ett snabbt snack när det behövs. Blir också mycket viktigt att han fortsätter hålla en hög nivå som lagspelare och målvakt. Ortmark och Lund är som tidigare nämnts avstängda. Till det tillkommer att Corona tydligen härjar i truppen vilket gör att spelare som Jonathan Levi, Godswill Ekpolo, Dino Salihovic och Maic Sema med hög sannolikhet inte kommer kunna spela. Spelare som kunnat träna men där det finns vissa frågetecken är Totte Nyman, Viktor Agardius och Linus Wahlqvist Egnell. Vi får verkligen hoppas att frågetecknen blir till utropstecken till matchstart, annars är chansen mycket liten att man får med sig något när domaren blåst av matchen. Utgår ifrån att alla tre är möjliga att ta ut i startelvan.

Vad kan vi då förvänta oss för lag som springer ut på Platinumcars Arena några minuter före kl 15 på lördag? Jag drar till med följande: Oscar Jansson i målet. Backlinjen: Linus, Edvin Tellgren, Anton Eriksson och Agardius. Mittfält: Eid, Skulason, Traustasson. Anfall: Sigurdsson, Totte Nyman, Gudjohnsen. Vill gärna se lagets bästa spelare Arnor i en mer offensiv roll mellan mittfält och forwards. Om det här laget blir verklighet har vi fyra islänningar i startelvan, samt en 17 åring i Edvin Tellgren i backlinjen som får visa vad han går för. Släpp fram talangerna när det är läge och det är det nu! Skulle det här laget kunna vinna mot Kalmar? Det är inte omöjligt och då kan IFK Norrköping bli det enda laget i år som vinner både borta och hemma mot Kalmar. Låt dem smaka sin egen medicin och vinn med 1-0!!!           

 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2022-09-16 13:44:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås