Karlslund Arena, 2021-08-18 18:30

Karlslunds IF HFK - Djurgården

Inför Karlslunds IF - Djurgårdens IF
Vilka spelare tar chansen när DIF roterar i startelvan mitt i veckan?

Inför Karlslunds IF - Djurgårdens IF

Det har blivit dags för DIF att gå in i Svenska Cupen och säkra upp en plats till vinterns gruppspel. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna inför mötet med division 2-laget Karlslund.

Under onsdagskvällen går Djurgården in i Svenska Cupen för att säkra en plats i 2022 års gruppspel. För motståndet står Örebrolaget Karlslunds IF, som just nu ligger åtta i division 2 Södra Svealand.

Vann tre guld med DIF
Karlslund råkar vara moderklubb för Kalle Holmberg och tränas sedan 2014 av DIF:s gamla guldhjälte Samuel Wowoah, som 2002-2003 var med och tog två allsvenska titlar och ett cupguld.

– De har ett liknande spel som Djurgården hade när Wowoah var med och vann två guld. Ett tydligt 4-3-3-lag och det finns mycket som känns igen där. Så vi är förbereda på det och för oss handlar det om att gå ut och göra ett jäkla jobb på onsdag för att se till att vi går vidare i cupen, berättar Kim Bergstrand för dif.se.

Karlslunds trupp består i stor utsträckning av tidigare spelare från lokalrivalerna BK Forward och Örebro SK. Det handlar också om ett mycket ungt lag, med bara två spelare över 25. Hur hårt laget kommer att satsa på mötet med allsvenska serieledarna är oklart.

– Serien är ju väldigt viktig för oss och vi har haft lite kräftgång där vi nu kommer in i en väldigt viktig period. Den här matchen är ju intryckt mellan två seriematcher men vi ska försöka matcha det bästa laget utifrån de förutsättningar som finns. Sedan är det ändå Djurgården vi möter som är ett av Sveriges absolut bästa lag. Självklart ska vi göra vårt bästa för att få ett bra resultat men vi kan inte offra precis allt för att vinna, förklarar Samuel Wowoah i en intervju på dif.se.

För DIF:s del blir matchen en chans att fortsätta på den inslagna vägen efter segern senast mot Mjällby, som för övrigt väntar på nytt i allsvenskan på måndag när serien vänder. Tränarna har samtidigt aviserat att man kommer att rotera i elvan en del, vilket inte är så konstigt bara tre dygn efter Mjällbymatchen.

Vill inte se repris från Mjällbymatchen
Kim Bergstrand är samtidigt mån om att ta uppgiften på allvar – och vill inte se en fortsättning på det spel som DIF bjöd på i den andra halvleken mot Mjällby, då det stundtals osade katt i eget straffområde:

– Vi kommer att rotera runt i truppen men vi tar matchen på största allvar. Det är en viktig match inför nästa år, en titel står på spel och det är väldigt avgörande för att få bra förutsättningar under säsongen 2022. Allt blir bättre och roligare om man är med i cupens gruppspel och vi har sett tidigare exempel på allsvenska topplag som har gått bort sig mitt i sommaren och fått sota för det i februari. Så vi tar oss an uppgiften på största allvar.

– Det har varit en lättad stämning i laget efter att vi vann i söndags. Men vi är fullt medvetna om att det inte får se ut som det gjorde i andra halvlek, då blir det tufft. Däremot gör vi en ganska bra första halvlek, men som sagt andra halvlek var inte mycket att hänga i julgranen. Fast vi fredade ändå vårt mål och ibland får man vara ödmjuk inför motståndare och förutsättningar.

Öppnar för rotation
Det finns samtidigt en del spelare som inte är tillgängliga för matchen. Edward Chilufya missade söndagens allsvenska match på grund av sjukdom och är inte återställd. Tre ordinarie startspelare har samtidigt tillkommit på listan över otillgängliga spelare i Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Jacob Une Larsson. ”Une” var avstängd senast och Schüller är avstängd på måndag, men ingen av dessa spelare kommer alltså att figurera i cupmatchen.

Frågan är då hur mycket tränarna väljer att rotera i truppen och hur mån man är att släppa fram namn som har fått kort om speltid i serien. Det finns många rörliga delar i denna ekvation, så att sätta en tilltänkt startelva känns som en stor utmaning.

Kutymen i cupen är att släppa fram andrakeepern och med den logiken bör Tommi Vaiho vakta målet. I mittlåset vill tränarna gissningsvis inte chansa alltför mycket. Ekdal kan vara ett alternativ men kanske vill man inte riskera läkningen av hans näsfraktur i en sådan här match. Det ligger då nära till hands att istället mönstra ett mittlås med Löfgren-Nyholm, även om intressanta namn som Melker Jonsson och Isak Hien också finns tillgängliga.

Ytterbackspositionerna är inte så välbesatta och Elliot Käck finns inte med i matchtruppen. Stalltipset blir då att Haris Radetinac startar till vänster och att lovande Leo Cornic får en chans att visa vad han går för i sin naturliga position som högerback.

På innermittfältet är alternativen också få med Finndell och Schüller otillgängliga, efter att Elias Andersson lämnat på lån. En gissning är att tränarna här väljer att starta med Magnus Eriksson för kontinuitetens skull, flankerad av Emmanuel Banda och med Curtis Edwards som sittande mittfältare.

I anfallet finns det flera spelare som suktar efter speltid. Chilufya är som sagt otillgänglig och Nicklas Bärkroth är inte heller han uttagen till matchen. Mot ett lite svagare motstånd borde det kunna vara en perfekt match för Albion Ademi att ta plats till vänster efter en tid i frysboxen. Kanske väljer tränarna samtidigt Kalle Holmberg (släkten är trots allt värst) och Joel Asoro till höger. Dessa båda spelare har fått en hel del speltid, men skulle kunna få ett mentalt lyft av att få göra ett mål eller två.

Många hoppas säkert även på att få se åtminstone ett inhopp för 19-årige anfallslöftet Kofi Fosuhene Asare, som gjort succé i U21-serien.

På pappret ska det förstås vara en så pass stor klasskillnad mellan lagen att DIF ska kunna kosta på sig en hel del rotation och ändå säkra avancemang utan större problem. Om det blir så? Om några timmar vet vi.


Matchstart: 18:30
Plats: Karlslunds Arena
Sänds på: C More Live 2
 

Isak Bellman2021-08-18 14:43:00
Author

Fler artiklar om Djurgården