Inför LASK - Djurgårdens IF
Det är på österrikisk mark som Djurgården går in i 2024 års gruppspel i Europa Conference League. Kan årets turnering bli samma succé som den 2022?

Inför LASK - Djurgårdens IF

Det är dags för Blåränderna att kliva in i det europeiska ligaspelet. Motståndet heter LASK, där en före detta, dessutom kontroversiell, storspelare är en viktig del av laget. Forum 1891 ger er förutsättningarna!

Två år efter Djurgårdens Europatriumf kliver man äntligen in i turneringen på nytt. Oslagbara genom hela gruppspelet tog man sig, tämligen enkelt, till åttondelsfinal. Där fick man se sig besegrad av Lech Poznan i ett dubbelmöte som lämnade mer att önska. 

Föreningen är inne i en märklig period. Man huserar på andraplats i den allsvenska tabellen och har, för andra gången på tre år, kvalificerat sig till Conference League, men trots det råder ett brett missnöje bland supportrarna. Nu ska man alltså kliva in i 2024/2025 års upplaga av Conference League där första anhalten för Blåränderna är Österrike och LASK Linz. 

Efter ett sent, dråpligt och amatörmässigt kvitteringsmål från IFK Värnamo blev det enbart kryss för Djurgården i det allsvenska mötet mellan lagen under söndagen. Resultatet innebar att Stockholmslaget tappade mark ner till antagonisterna som jagar i kampen om Europaplatserna. Trots ett stort avstånd ned till tredjeplatsen för enbart några veckor sedan går man således en tuff avslutning till mötes i Allsvenskan. Parallellt med detta är det dags för ett nytt europeiskt ligaspel och laget, uppbackade av supportrarna, reser till Österrike för den första omgången. 

Motståndarna LASK
Den första matchen spelas mot LASK, förkortning för Linzer Athletik Sportklub Siegfried, vilka kommer från Österrikes tredje största stad Linz. Klubben placerar sig så gott som alltid på Europaplats i den österrikiska ligan men är bara enfaldiga mästare – samma år som man vann cupen. Utöver titlarna på 50-talet har det i modern tid inte blivit några titelframgångar men de senaste åren har man varit ett kontinuerligt inslag i de europeiska cuperna. Säsongen 21/22 krossade man sin grupp i Conference League, med samma poängskörd som Djurgården hade året därpå. 

I klubben spelar den välkända, kontroversiella före detta tyske landslagsförsvararen Jérôme Boateng. 36-åringen var så sent som i juni detta år i tysk domstol gällande en misstänkt misshandel av sin ex-flickvän. Han har tidigare dömts för tidigare nämnda misshandel, något som senare upphävdes i en segdragen rättsprocess. Det mest anmärkningsvärda gäller dock en annan ex-flickvän, influencern Kasia Lenhardt, som tog livet av sig en vecka efter uppbrottet med Boateng. Kort därpå kom uppgifter att hon, tvingad av Boateng, skrivit på ett tystnadsavtal.

Vilket lag kommer Bergstrand och Lagerlöf mönstra?
När det gäller Djurgården råder det oklarheter kring hur tränarduon ska formera sin startelva. Under tisdagen kom rapporter om att Marcus Danielson missar matchen med anledning av att han ska upp i domstol under torsdagen. Det handlar om en tvist med den agentur som Danielson bröt med för fem år sedan. Således är han icke-disponibel för matchen och med en tunn försvarsuppsättning skapar detta huvudbry för Bergstrand och Lagerlöf. 

Jacob Rinne utgick skadad under matchen mot IFK Värnamo, likaså gjorde Deniz Hümmet. Spelarna är med i truppen till matchen mot LASK men det är oklart om de kommer till spel. Gällande mittfältet handlar en central fråga om hur Tokmacs status är. Norrmannen, som varit viktig för Djurgården i Europakvalet, har dragits med skadeproblem. Gulliksen och Haarala har visat, åtminstone relativt, fin form den senaste tiden och bör förtjäna att starta. 

Om man ser till hur styrkorna formerats i Allsvenskan när det varit tätt mellan matcherna är det prioriterat för klubben att göra goda resultat i Europa. Det är därför inte alltför långsökt att förvänta sig att tränarna ställer starkast tänkbara elva på benen under torsdagskvällen. Vilka det blir bestäms sannolikt under matchdagen, utifrån fysisk status.

Matchstart: 21.00
Plats: Raiffeisen Arena
Sänds på: Disney+
Domare: Bulat Saryev (Kazakstan)

***

Kan Djurgården upprepa sin succé från 2022? Vad tror du om matchen? Kommentera gärna men tänk på att hålla en god ton. 

Victor Tjärnsvedvictor.tjarnsved@gmail.comTwitter: Vtjarnsved2024-10-02 21:07:00
Author

Fler artiklar om Djurgården