Eleda Stadion, 2021-10-27 19:00

Malmö FF - AIK

Inför: Malmö FF - AIK
Dags för toppmöte!

Inför: Malmö FF - AIK

Debaclet mot Varberg är historia, nu har vi chansen att passera en av våra toppkonkurrenter när mästarna möter AIK från Solna.

Det vore lätt att ansluta sig till den stora skaran misantroper som efter 1-1 mot Varberg i söndags unisont deklarerade att guldchansen är borta. Jag har t o m en facebookvän som har utropat samma mantra efter så gott som varje poängtapp sedan mitten av september.

Bortsett från det rent matematiska haveriet hos alla de som redan gett upp är det i mina ögon högst omalmöitiskt. Vi har varit i större trångmål och knivigare situationer förr, men ändå triumferat med SM-guld till slut och det beror till stor del på MFF:s benhårda övertygelse om att vi helt enkelt är bäst.

Så jag som tillhör den optimistiska delen av befolkningen ger fortfarande mitt blåa lag en god chans att göra det vi är bäst på i Sverige, nämligen att vinna allsvenskan. I morgon tar vi nästa steg då vi möter AIK.

AIK är med i toppen på grund av ett alldeles ypperligt försvarsspel. Tränaren Bartosz Grzelak har gjort ett väldigt bra jobb med att organisera den svartgula defensiven och ofta räcker det för AIK att göra ett mål för att få med sig tre poäng.

En del klagar på att man inte spelar tillräckligt attraktiv fotboll, men sånt snack tycker jag är direkt tramsigt. Har man en fungerande taktik som genererar trepoängare är det i mina ögon relativt ointressant hur attraktiv fotboll det handlar om då det i slutändan alltid handlar om att vinna på den här nivån.

AIK saknar dock en av sina defensiva nyckelpjäser i morgon, Mikael Lustig, som är avstängd efter att ha fått syna sitt tredje gula kort mot IFK Norrköping senast. Samtidigt är just organisationen AIK:s styrka, så att en spelare saknas skall inte påverka allt för mycket.

Malmö FF måste alltså få hål på AIK och MFF är just det lag som gjort klart flest mål i allsvenskan i år. Problemet för MFF är att det låser sig i en del matcher och att vårens målmaskin Antonio Colak är märkbart sliten och ur form.

Tyvärr är Colaks naturliga ersättare Malik Abubakari avstängd efter att ha fått sin tredje varning mot Varberg, så vi får hoppas att Colak har hunnit få tillbaka lite kräm i benen och skärpa i avsluten.

MFF har börjat få tillbaka fler och fler från den där hemska skadelistan som plågat oss under hösten och idag kom till slut det stora glädjebeskedet att den oerhört saknade Oscar Lewicki är tillbaka i matchtruppen.

Även om jag har svårt att tro att Jon Dahl Tomasson ställer Oscar i startelvan direkt känns det fint att ha denna ugglekloka spelare tillgänglig och redo när det drar ihop sig till slutspurt i slaget om SM-guldet.

Då även Sören Rieks och Niklas Moisander nyligen kommit tillbaka förfogar JDT över en riktigt stark trupp, men det är väldigt svårt att sia om vilka som startar i morgon. Inte minst då flera av de mer etablerade stjärnorna gjorde en rätt slät figur mot Varberg och kanske förtjänar att starta på bänken.

Oavsett vilket är jag säker på att vi får se ett väldigt taggat och revanschsuget MFF som tar sig an AIK i morgon. Något annat än en trepoängare skall inte finnas i spelarnas sinnevärld och jag förväntar mig en stenhård attack direkt från avspark.

Stadion bör vara så gott som fullsatt och tillsammans måste vi nu lyfta. Det är dags att visa vilka som är bäst i Sverige.

Framåt Malmö!
 

Pontus Kroon2021-10-26 20:15:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?