Eleda Stadion, 2023-05-07 15:00

Malmö FF - AIK
3 - 1

Inför Malmö FF – AIK: 9 759 dagar sedan AIK vann i Malmö

Inför Malmö FF – AIK: 9 759 dagar sedan AIK vann i Malmö

“Storklubben” AIK kommer på besök i Malmö imorgon söndag. Lagen har helt olika tabelläge, förutsättningar, stämning i truppen etc etc. För övrigt är det nästan 10 000 dagar sedan AIK vann i Malmö.

Innan säsongen trodde väl ingen att MFF skulle toppa med sex raka segrar, och att AIK skulle ligga på 14:e plats med 5 poäng. Jag ska inte raljera över AIK, det gör de så bra själva, men onekligen är det gött att se att de inte ligger i topp. Men trilla ur vill jag inte att de gör. 

Båda lagen har nya tränare för säsongen - men ack så olika de har förvaltat sina uppdrag. Vår egen Rydström har överpresterat med truppen och spelet så här långt, medan Brändström i AIK verkligen har underpresterat. Dagens AIK är nog inget topplag som slåss om guldet, men övre halvan ska man väl absolut kunna kräva av klubben. 

Det väntas runt 1 400 AIK-supportrar till södra läktaren, enligt MFF:s SLO. Vid samma match förra året, i slutet av april och påskhelg, var det runt 2 000 supportrar på plats. Supportrarna misströstar och är inte lika sugna på att följa sitt lag. 

Statistiken talar emot AIK i Malmö. Det har gått 9 759 dagar sedan AIK vann senast mot MFF; det var den 17 augusti 1996. “Sedan dess har AIK fått vända hem till Solna med förlust i bagaget 14 gånger. 10 matcher har slutat oavgjort. I de totalt 24 allsvenska mötena har AIK endast lyckats göra sex mål.” enligt artikeln i Sydsvenskan

Om man var lite orolig och spänd inför matchen förra året, är känslan helt annorlunda idag. Känslan som finns runt dagens MFF präglas av harmoni, glädje, samhörighet och en fantatisk gruppdynamik. Det sprudlar runt MFF och Henrik och Theodor (tillsammans med resten av staben) har verkligen lyft laget och truppen på så många plan. 

Men precis som jag skrev i matchrapporten efter Varbergsmatchen, det gäller att gå ut och göra jobbet, i varje match. Senast mot Varberg gjorde de det, även så mot BP borta i andra omgången; matcher som MFF flera gånger tidigare haft svårt att hantera. 

Imorgon mot AIK kommer det inte vara problem med inställning, uppladdning och att tända till. Det är fullt på stadion, det är en stor bortaklack som kommer hetsa tillbaka, det kommer vara bengaler och tifo, vädret kommer vara bra - allt är upplagt för en fantastisk fotbollsmatch. 

MFF tränade lätt på lördagen. Anton Tinnerholm var med och ska enligt Rydström vara uttagningsbar. Sören Rieks, som startade mot Varberg och målade, klev av i paus med en vad-känning (“en säkerhetsåtgärd” enligt Rydström) men ska vara tillgänglig för spel. AC och Vecchia vilade hela matchen mot Varberg och jag tror att vi får se dem från start mot AIK. 

Med det sagt tror jag att MFF startar ungefär enligt följande:
 

Stefano Vecchia - Isaac Kiese Thelin - Sebastian Nanasi
Anders Christiansen 
Hugo Larsson - Sergio Peña 
Gabriel Busanello - Derek Cornelius - Lasse Nielsen - Joseph Ceesay
Johan Dahlin

Vad vill jag se på stadion imorgon? Ett MFF som likt senaste matcher visar upp ett snabbt, aggressivt och tekniskt spel, som sprudlar av spelglädje och kämparglöd. Jag vill se ett MFF som trampar gasen i botten direkt när domaren (Glenn Nyberg) blåser igång matchen, rivstartar och visar AIK att det är vi som bestämmer. 

Biljetter då? Har du inte redan skaffat dem ser det mörkt ut. I skrivande stund är det i princip "lapp på luckan" (21 078 biljetter sålda) som gäller. Enstaka ströplatser kan dock finnas. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: Fotbollsallsvenskan
Vem: Malmö FF - AIK
Var: Eleda Stadion, Malmö
När: Söndag 7 maj kl 15
Hur: På plats, eller på TV via Discovery+
Varför: För att vi älskar det
Supporterinfo och biljetter: Här

 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-05-06 13:36:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?