Eleda Stadion, 2022-04-17 15:00

Malmö FF - AIK
3 - 0

Inför Malmö FF – AIK: Ge mig hetta, kaos och passion
Ettan och trean i maratontabellen möts kl 15 på påskdagen på Eleda stadion.

Inför Malmö FF – AIK: Ge mig hetta, kaos och passion

Det vankas stort klassikermöte på stadion på söndagseftermiddagen när MFF och AIK spelar i Allsvenskans tredje omgång. Påskdag, långhelg, fint väder (sol och runt 11 grader) och lapp på luckan. Det kan inte bli bättre.

Redan nu dagen innan matchen börjar spänningen och nervositeten byggas upp. Var står vi egentligen? Hur bra är vi? Varför drar inte maskineriet igång likt en V8:a? Så många frågor… Oron ligger lite och gnager.

Visst, det är fortfarande tidigt på säsongen, och det kommer bli bra. Men sammantaget efter de två första matcherna i Allsvenskan är det inga jätteimponerande matchsekvenser vi har tagit med oss från MFF:s matcher. De är ack så få. 

Vi återkommer till MFF. 

AIK har också börjat högt och lågt i årets allsvenska. Förlust i första matchen borta mot Häcken (2-4) efter en ganska svag insats, medan premiären på hemmaplan i andra omgången gav en klassisk AIK-seger med 1-0. I den andra matchen såg vi ett AIK vi är mer vana att se på hemmaplan; bra tryck från början, man gör 1-0 och förlitar sig sedan på ett tryggt defensivt spel för att bevaka ledningen och möjligen kontra in ytterligare mål.

Ett intressant tillskott i AIK:s anfall är Jordan Larsson, som kom in efter att den redan klara, spikade och kommunicerade John Guidetti-affären gick om intet. Någon förvånad, egentligen? AIK kör sin vana trogen och bygger bakifrån. En stark defensiv med namnkunniga spelare, kompletterat med ett stabilt mittfält som leds av en viss Seb “vamos!” Larsson och ett spännande anfall med Nabil Bahoui i spetsen. 

Är AIK fortfarande lite sämre på bortaplan? Och ska Malmö-spöket hemsöka dem även på söndag? AIK har inte vunnit borta mot Malmö sedan 2001. Vi får se. På söndag runt kl 16.50 vet vi.  

MFF har som sagt också börjat serien lite skakigt, precis som AIK, men vi gjorde det tvärtom. Något bättre spel i den första matchen borta mot Kalmar (seger 1-0) medan hemmapremiären i måndags mot Elfsborg (1-1) lämnade mycket att önska. 

AC sa efter matchen mot Elfsborg att det är en ny tränare och att det är ett delvis nytt spelsätt som ska sättas. Visst, så kan det vara. Men efter tre månaders träning och totalt tio tränings- och tävlingsmatcher hittills i år borde det se bättre ut än i matchen mot Elfsborg. 

Jag tror att Milos kör på bästa möjliga tänkbara lag. Känns som att han vill sätta en stabil stomme, och för att lyckas med det roterar han så lite som möjligt just nu. Än så länge finns ingen anledning att rotera; det får komma i sommar och höst när det (förhoppningsvis) vankas ett flertal Europamatcher. 

Jag dristar mig att ta ut följande tänkbara startelva:


Isaac Kiese Thelin
Sören Rieks - Anders Christiansen - Jo Inge Berget
Erdal Rakip - Sergio Peña
Martin Olsson - Dennis Hadzikadunic - Lasse Nielsen - Eric Larsson
Johan Dahlin
 
Vad vill jag se på stadion imorgon då (tack vare påskhelg har jag kört ner med familjen och är på plats)? Jag skiter i perfekta passningstrianglar likt Barcelona och Real Madrid. Jag bryr mig inte om bollinnehav, xG (expected goals) eller annat tjafs. Ge mig hetta, känslor och passion. Både på plan och på läktaren. 

AIK-klacken kommer att ha runt 2 000 pers på plats, så det krävs av oss på läktaren att vi gör vårt yttersta i 90+ minuter för att bära fram våra himmelsblå pågar till tre poäng. Om killarna på plan ger järnet lovar jag att vi på läktaren gör detsamma. 

Biljetter då? Har du inte redan skaffat dem ser det mörkt ut. I skrivande stund är det lapp på luckan som gäller. Enstaka ströplatser kan dock finnas. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: Fotbollsallsvenskan
Vem: Malmö FF - AIK
Var: Eleda Stadion, Malmö
När: Söndag 17 april kl 15
Hur: På plats, eller på TV via Discovery+
Varför: För att vi älskar det
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2022-04-16 15:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?