Eleda Stadion, 2023-05-21 15:00

Malmö FF - Häcken
2 - 2

Inför Malmö FF – BK Häcken: Tuffaste utmaningen hittills
Förra året gick det inget vidare. Dags för revansch nu?!

Inför Malmö FF – BK Häcken: Tuffaste utmaningen hittills

“Åtta raga - spiddekaga”. Blir det nio efter Häckens besök på Stadion imorgon? Vi får se. Oavsett så är det perfekta förutsättningar - sol, 22 grader, lapp på luckan och toppmöte. Det är “bara” skador, en avstängning och årets hittills bästa motståndare som är ett litet orosmoment.

Årets MFF överträffar alla förväntningar. Rydströms pågar har hittills i tävlingsmatcher 12 segrar och en oavgjord efter 90 minuter. Enda smolket är förlängningen och straffarna mot Djuuu i cupkvarten. 

Rydström, staben och laget imponerar på så många olika sätt. Man är malmöitiskt kaxiga, men på ett ödmjukt sätt. Det strålar harmoni och glädje kring killarna, oavsett om man startar eller sitter på bänken. Man peppar, pushar, stöttar och är mån om varandra. 

Den gode Rydström har verkligen fått med sig hela klubben på sin fotbollsresa. En resa som har väckt internationellt intresse med sättet laget spelar på, Rydströms version av det som kallas relationism

Det korta, nätta, snabba spelet, överbelastningen på kanterna, positionsbyten och -förflyttningar, ett tufft presspel för att återvinna bollen och snabba kontringar gör det svårt för motståndarna att möta MFF; ännu svårare jämfört med tidigare år. 

Imorgon söndag är det regerande allsvenska mästaren BK Häcken som står för motståndet. Per Mathias Högmo har sedan han tog över Häcken i juni 2021 utvecklat klubben och laget till en ny nivå. Deras spel är stabilt, snabbt och effektivt. Deras snabba omställningar med ffa Traoré är ett jobbigt hot för MFF:s försvar att hantera. 

Häcken spelade cupfinal i torsdags och det slutade med en odiskutabel 4-1-seger mot Mjällby. Sett över hela matchen var det inget snack, Häcken var klart bäst. Innan det vann man förra helgen med 6-1 mot Degerfors i Allsvenskan. Så det är onekligen ett formstarkt lag vi möter. Snacket att de är trötta efter finalen i torsdags tror jag inte en sekund på. 

Förre MFF:aren Johan Hammar har vuxit i backlinjen och är idag given i startelvan. Tobias Sana är långtidsskadad och kommer inte till spel på söndag. 

Det finns alla förutsättningar för ett sprakande fotbollsmöte. Eller så blir det platt fall och en tråkig tillställning med två bra lag som tar ut varandra… Jag tror på det första. 

För MFF:s del blir det förändringar i backlinjen. Gabriel Busanello är avstängd efter tre gula kort. Lasse Nielsen lär vara tillbaka efter sin huvudskada men det är osäkert hur återställd Derek Cornelius är. Så trodde jag tidigare i veckan. Men rapporterna från fredagens och lördagens träning pekar på att även den gode Derek är återställd. 

Martin Olsson lär ersätta Busanello på vänsterbacken. Eftersom de ordinarie mittbackarna nu verkar återställda tror jag att Rydström startar med bästa möjliga/tänkbara lag - i princip det han har startat med i de senaste matcherna. 

Om inte Cornelius startar blir det antingen en trebackslinje med Ceesay, Nielsen och Olsson, eller en fyrbackslinje med Ceesay, Nielsen, Lewicki/Kotto och Olsson. En timme före matchen får vi se hur det blir. 

Med det sagt tror jag att MFF startar ungefär enligt följande:
 

Stefano Vecchia - Isaac Kiese Thelin - Sebastian Nanasi
Anders Christiansen 
Hugo Larsson - Sergio Peña 
Martin Olsson - Derek Cornelius - Lasse Nielsen - Joseph Ceesay
Johan Dahlin

Vad vill jag se på stadion imorgon då? Ett MFF som tidigare matcher står upp, trycker på, spelar sitt spel och nöter ner Häcken. Det kommer bli svårt, det kommer bli tufft, men jag litar på Rydström när han säger att de tränat på att låsa upp lag som backar hem. Och det funkar - vi gjorde det mot BP borta och mot HBK borta. Skillnaden nu är att vi är hemma med hela stadion i ryggen. Så gå ut och ge järnet - både på plan och på läktaren. 

Biljetter då? Har du inte redan skaffat dem ser det mörkt ut. I skrivande stund är det i princip lapp på luckan (21 350 biljetter sålda) som gäller. Enstaka ströplatser kan dock finnas. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: Fotbollsallsvenskan
Vem: Malmö FF - BK Häcken
Var: Eleda Stadion, Malmö
När: Söndag 21 maj kl 15
Hur: På plats, eller på TV via Discovery+
Varför: För att vi älskar det
Supporterinfo och biljetter: Här

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-05-20 14:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?