Eleda Stadion, 2021-08-21 15:00

Malmö FF - Degerfors

Inför: Malmö FF - Degerfors IF

Inför: Malmö FF - Degerfors IF

Malmö FF gör sig redo för ytterligare en mellanmatch av stor betydelse.

På lördag vankas det allsvensk match igen och Malmö FF tar emot Degerfors IF på stadion. Malmös situation kan ses ur flera olika perspektiv. Man kan fokusera på att de himmelsblå kommer från ytterligare en fantastisk prestation i Europa där man kontrollerat mejat ner betydligt starkare motstånd är Ola Toivonens moderklubb. Ser man det så bör Degerfors vara en munsbit trots en potentiellt roterad skånsk startelva.

Man kan också fokusera på att Malmö kommer från två raka matcher utan seger trots på papperet relativt enkelt motstånd. Dessa två tidigare matcher mot Halmstad respektive Göteborg var likt den kommande mot Degerfors på papperet enklare men också i situationen att de låg mellan viktiga matcher i Europa.

Det tredje perspektivet man skulle kunna ha vore att på ett nyktert vis försöka ha alltihop i åtanke. Det var inte katastrof att kryssa mot ett hemmastarkt Halmstads BK. Om man ska vara rationell spelade Malmö dessutom ganska bra mot både HBK och IFK. Däremot ska man nog akta sig för att likt 2019 kryssa bort sig från SM-guldet under rådande Europakval. Det börjar bli dags att påminna allsvenskan om att Malmö är störst bäst och vackrast även när man spelar mot svenska lag, innan det glöms bort.

Vilka är det då man ställs mot? Degerfors ligger i mitten av tabellen och skvalpar och kommer från en något uppåtgående trend efter en katastrofal återstart efter EM-uppbehålllet. På de sex första matcherna efter återstarten tog man fyra poäng på sex matcher medan man släppte in sjutton bollar mot bara fem i offensivt nät. Riktigt illa. Nu senast har dock värmlänningarna ryckt upp sig något och den senaste allsvenska matchen var en 3-0 seger mot Häcken innan man skickade IK Sleipner ur Svenska cupen, och tillbaka till Norrköping med 8-1.

Senast lagen möttes vann Malmö utan större problem med 5-0. Det jag kommer ihåg starkast från den matchen var att den då något ifrågasatta Veljko Birmancevic dunkade in två bollar och firade ikoniskt genom att springa mot sidlinjen.

Det man bör ha lite koll på är Degerfors offensiva pjäser. På lördag kommer nämligen inte bara en utan två skytteligaledare flanera runt på Stadion. (Förutsatt att de båda kommer till spel.) Antonio Colak är en av dessa medan den andra heter Victor Edvardsen. Victor har stått för åtta mål och två assist på femton matcher i allsvenskan vilket är mycket imponerande i ett så pass annars svagt offensivt lag. Dessutom kan man lägga till den gamla MFF-bekantskapen Nikola Djurdjic som precis har presenterats. Han lär visserligen inte spela på lördag men där får DIF in en stabil målskytt som iallafall tidigare stod för hög allsvensk klass.
Avslutningsvis vill jag säga att jag är helt övertygad om att MFF kan gå ut och slå Degerfors på lördag och visa att man är störst bäst och vackrast, om det någonsin var någon som tvivlade.   

Filip Nyman2021-08-20 21:29:35
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?