Malmö IP, 2023-03-05 13:00

Malmö FF - Degerfors

Inför Malmö FF - Degerfors IF

Inför Malmö FF - Degerfors IF

Direkt avgörande match om gruppseger och avancemang till slutspel i Svenska Cupen. På söndag är det allvar för MFF!

Efter de två "lätta" lagen från de lägre serierna väntar nu gruppspelsfinal mot allsvenska konkurrenten Degerfors under söndagen.
Plötsligt ställs MFF:s trupp inför sin första riktiga prövning och matchens betydelse kan inte nog understrykas.

Saken är ju den att vi endast har cupen kvar som livlina när det gäller europeiskt spel 2023 och ett MFF utan europeiskt spel är inte något vi tar lätt på.
Alltså gäller det bara att ta fram alla kvaliteter som finns i det här gänget och köra över "Degen" ordentligt.

Det får alltså inte bli svagt och krampaktigt som mot Luleå i måndags kväll, för då är risken stor att Degerfors lyckas knipa en poäng, vilket med all sannolikhet räcker för att vinna gruppen. Det enda som kan rädda ett MFF-avancemang i det läget är Fair Play, vilket kan bli aktuellt om våra motståndare skulle dra på sig en snöstorm av gula och röda kort.
Det scenariot känns dock så osannolikt att jag lämnar det därhän och jag konstaterar kallt att seger är det enda som räknas.

MFF är bortsett från långtidsskadorna i värsta fall lite brandskattat på mittfältet, då Hugo Larsson med nyopererad tå och Oscar Lewicki med känning i ljumsken är tveksamma till start. Lite olyckligt då de båda är starka i balansrollen på mitten. Vill det sig illa får de göra avstängde Sergio Peña sällskap på läktaren. Sören Rieks har hämtat sig väl efter smällen uppe i Luleå, men det är ännu oklart om han finns med i truppen mot Degerfors.

Hittills har cupspelet varit lite vin och lite vatten. Matchen mot Skövde lovade gott spelmässigt och segermarginalen borde varit större än 2-0, men bortamatchen mot Luleå i måndags oroar.
Att vi inte kan prestera bättre mot ett division två-lag är svagt och i den matchen underströks än en gång att vi har problem med att få igång Isaac Kiese Thelins poängproduktion.

Positivt är att Sebastian Nanasi ser fantastisk ut och Anders Christiansen är precis så avgörande bra som han skall vara. En som var bra i träningsmatcherna och som säkert har en god chans att få starta är Taha Ali som gjorde ett comebackinhopp mot Luleå efter en kort tids skadefrånvaro. Alis kreativitet kan visa sig väldigt värdefull mot ett förmodat defensivt Degerfors.

Motståndarlaget har ju oavgjort att gå på och då de säkert har scoutat MFF:s offensiva impotens är det rimligt att tro att värmlänningarna kommer att prioritera en rätt kompakt defensiv.
Det blir väl Henrik Rydströms första riktiga test i Malmö FF att hitta nycklar till att låsa upp denna. Sett till spelare på pappret finns alla förutsättningar, men som vi såg mot Luleå är verkligheten ibland långt mer komplicerad.

Låt oss hoppas att Di Blåe kommer upp i nivå på riktigt på IP i morgon, nu när gruppspelet skall avgöras och vi får möta allsvenskt motstånd. Biljetterna är slutsålda och det lär bli full stöttning på läktarplats.
Det är nu det gäller, Framåt Malmö!

 

Pontus Kroon2023-03-04 18:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?