Eleda Stadion, 2022-10-20 19:00

Malmö FF - Djurgården

Inför Malmö FF - Djurgårdens IF
Nytt stormöte väntar i Allsvenskan när Djurgården reser till Malmö för match mot de Himmelsblå.

Inför Malmö FF - Djurgårdens IF

De tuffa matcherna avlöser varandra för Djurgården. Efter matcher mot Gent och AIK, väntar nu Malmö på bortaplan.

Ett tag gick allting som på räls för Djurgården. Man ledde både Allsvenskan och man gick även väldigt bra i Europa. Djurgården har fortsatt att göra topprestationer i Europaspelet, däremot har spelet i Allsvenskan hackat betydligt. Efter tre raka nollpoängare är det nu dags att studsa tillbaka och plocka poäng även i Allsvenskan. Matchen att göra det i blir nu den kanske svåraste matchen av alla i Allsvenskan, Malmö FF borta. För de flesta lag är det en mardrömsmatch. För Djurgården har dock inte just bortamatchen mot Malmö genom åren varit någon mardröm. Djurgården har istället haft mycket svårare för att spela borta på gräs mot klart ”sämre” lag. Kanske beror det på att Malmö, precis som de lag som Djurgården möter i Europa, vill spela fotboll och anfalla. I sådana matcher får Djurgården mer utrymme för omställningar och kontringar och det verkar, i synnerhet denna säsong, passa Djurgården bra mycket bättre än att dyrka upp lågt stående försvar.

Malmö har precis som Djurgården dubblerat med spel i både Europa och Allsvenskan. Malmö har dock en något större erfarenhet av detta och de har en klart bredare trupp bland annat av den anledningen att kunna spela många matcher under säsongen och då rotera i truppen. Malmö som har haft en förmåga att alltid höja sig när det kommer till Europaspel har den här säsongen inte gått att känna igen och haft problem både i Europaspelet men även i Allsvenskan. Lägg därtill ett riktigt tränarkaos där den ursprungliga tränaren, Milos Miljovevic tidigt fick gå på grund av för svaga resultat i Europaspelet och ersattes av den tillfälliga lösningen, som egentligen är Malmös sportchef, Andreas Georgson. Resultaten under Georgson var dock så pass dåliga att Malmö inte kände att man kunde vänta in en långsiktig lösning på tränarposten utan man kontaktade sin tidigare succétränare Åge Hareide. Under Hareide har Malmö fått tillbaka en del av den harmoni och stabilitet som man saknat tidigare under säsongen. Dock är Malmö 2022 inte det lag som man har varit under de senaste åren och de jobbar fortfarande för att hitta rätt väg framåt.

Hur kommer då Djurgården att ställa upp i denna så viktiga match? Jacob Widell Zetterström är given i målet likaså Piotr Johansson på högerbacken. Ifall Marcus Danielson är helt återställd spelar han mittback tillsammans med Jesper Löfgren. På vänsterbacksplatsen är det inte helt klart hur tränarna tänker men det troliga är att Elias Andersson startar.

På mittfältet blir det den stabila trion Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson som går in från start. Detta under förutsättning att Schüller är redo för att spela en hel match. Annars kan de bli så att han börjar på bänken till förmån för ersättaren Besard Sabovic.

I anfallet borde Victor Edvardsen starta i mitten trots en blek insats sist. Till höger blir det troligtvis den lojale slitvargen Haris Radetinac som spelar där han blir tillsagd och besitter mycket rutin. Vad gäller den andra kanten är det inte helt givet vad tränarna kommer fram till. Både Gustav Wikheim och Joel Asoro var väldigt bra mot Gent för att sedan göra klart sämre insatser i derbyt. Tipset blir att Wikheim startar och Asoro kommer in i andra halvlek för att utnyttja sin snabbhet när motståndarna har sprungit sig trötta. Även Kalle Holmberg borde ligga bra till för ett inhopp då han visat stigande form på slutet.

"Vi har inte någon vacker resultatrad nu"
Kim Bergstrand hade följande att säga till Djurgårdens hemsida inför matchen:

– Vi har ju inte någon vacker resultatrad nu. Men men ser man till de två senaste hemmamatcherna i Allsvenskan och hemmamatchen mot Gent, så tycker jag att vi fortfarande är ett bra lag med mycket kvalitet där vi har haft resultaten lite emot oss, så vi ska inte ändra så mycket. Men vi släpper in två väldigt billiga mål nu senast och där måste vi vara mycket bättre i att göra det vi ska i från grunden särskilt när det gäller fasta situationer och försvarsspel. Gör vi det vi vet att vi är bra på kommer det att bli en bra match mot Malmö imorgon. Vi har goda erfarenheter från att spela därnere och vi vet vad det handlar om så det är upp till oss själva att göra det vi ska.

– Hamnar man i underläge så riskerar man alltid att möta väldigt låga försvar. Nu tycker jag att vi ändå gör bra ifrån oss i de andra halvlekarna både mot Häcken och AIK. Det är ju inte så att vi inte skapar målchanser, det handlar mer om att vi släpper in tvåan som ställer till det i derbyt. Annars hanterar spelarna den halvleken väldigt bra. Vad som än dyker upp måste man hantera det, oavsett om det är lågt eller högt men MFF brukar ju trycka på bra.

Ett tag var det många som var osäkra ifall de kunde spela men nu har skadeläget ljusnat något och Hjalmar Ekdal, Aleksandr Vasyutin och Elliot Käck är de som inte är uttagningsbara. I övrigt är resten friska och tillgängliga för spel.

Kim Bergstrand om MFF:
– De blandar och ger lite. Jag tycker fortfarande att de är väldigt bra när de får igång det med sin individuella skicklighet, fart och tyngd. De är skickliga i de bitarna fast samtidigt tycker jag att det kanske inte har samma höga nivå i lika långa perioder som man är van vid. Det blir någon svacka här och där som inte känns igen riktigt, men även de kör ju på i Europa och har haft en del skador och slitningar så det är väl inte helt konstigt.

Matchstart: 19:00   
Plats: Eleda Stadion
Sänds på: Discovery Plus

* * *

Hur slutar matchen? Klarar Djurgården av att ta en trepoängare? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.

Jesper Rundin2022-10-19 23:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården