Eleda Stadion, 2021-09-18 15:00

Malmö FF - Djurgården

Inför Malmö FF - Djurgårdens IF
Malmö lär knappast ge poängkungen Magnus Eriksson lika lösa tyglar som Hammarby gjorde på Tele2 senast. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Inför Malmö FF - Djurgårdens IF

Serieledande DIF åker till Malmö för årets på pappret svåraste bortamatch. Men kanske är det inte så dålig tajming på mötet? Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna i omgångens allsvenska stormatch.

Man ändrar inte på ett vinnande lag, brukar det ju heta. Och om det är något som känns som ett vinnande lag just nu så är det ju järnkaminerna från stan.

Inför den 18:e omgången var det långt ifrån självklart, efter en rad mer svävande insatser med medioker poängskörd. Men kraften som finns i en derbyvinst ska inte underskattas. På 90 minuter monterade DIF isär Hammarby och hittade tillbaka på den inslagna väg som gjorde laget så framgångsrikt under våren – allt på ett bräde.

Men mindre än en vecka senare väntar seriens tuffaste match i bortamötet med Champion’s League-laget och regerande mästarna Malmö FF.

Hemmafördel väger tungt
DIF har i och för sig ett hyggligt facit mot Malmö, men det brukar framförallt vara hemmamötena som vinns. Oavgjort kan man nästan räkna bort – det brukar vara allt eller inget det handlar om. Av de 20 senaste allsvenska mötena har ynka tre slutat oavgjort. Malmö har vunnit nio, DIF åtta. 2018 besegrade blåränderna dessutom skåningarna i finalen för att bärga en välförtjänt cuptitel.

Oftast är det dock hemmafavören som tycks avgöra och vårmötet var inget undantag. Ett blekt Malmö fick resa hem med svansen mellan benen och orkade knappt ens gnälla på underlaget denna gång. Faktum är att det var klasskillnad, men så gjorde DIF också sin bästa insats på länge när man vann med klara 3-1.

Senaste gången DIF vann på Eleda Stadion som den numera så fint heter var i augusti 2019. Buya Touray gjorde matchens enda mål och de flesta minns nog hur den hösten slutade.

Med vind i seglen efter derbyvinsten kan man också fråga sig vart säsongen är på väg. En vinst i Malmö är inte avgörande för hur hösten utvecklar sig, men skulle man bärga en trepoängare under lördagseftermiddagen ser läget mycket, mycket inbjudande ut.

Tuff match – men bra tajming?
Läget är heller inte helt dumt för att möta Malmö borta. I förra omgången såg ”di blåe” ut att ha säkrat tre poäng, men så fick Norrköping en fast situation och skickade in 1-1 med ynka 15 sekunder kvar av stopptiden. Under den sena tisdagskvällen gick så skåningarna också en holmgång med italienska storklubben Juventus. Många försökte inför mötet snacka upp Malmös chanser mot ett Juve som inlett ligaspelet knackigt, men i slutändan vann ”den gamla damen” med klara 0-3 efter ett stundtals mycket naivt försvarsspel från gruppens blåbär.

Det är med andra ord ett Malmö med ett tight matchschema och ett åtminstone något stukat självförtroende som under lördagen ställs mot ett DIF vars ego nog växt ett par nummer under den gångna veckan. Utfallet? Naturligtvis svårtippat. Men räkna med att Malmö har gjort hemläxan. Man lär inte tappa bort Magnus Eriksson på samma flagranta vis som Hammarby gjorde gång på gång.

Ändra inte på ett vinnande lag
Hur formeras laget då? Ja, man brukar ju som sagt inte ändra på ett vinnande lag – och hela truppen finns tillgänglig.

Räkna med andra ord med fortsatt förtroende för nykläckta högerbacken Jesper Nyholm – och räkna med att Joel Asoro får löpa vidare i nummer nio-rollen.

Ska DIF sväva vidare på moln eller plockas ned på jorden? Det får visa sig under lördagen. Men en vinst skulle onekligen kratta manegen ordentligt inför höstens allsvenska cirkus.

Matchstart: 15:00
Plats: Eleda Stadion
Sänds på: Discovery+  


 

Isak Bellman2021-09-17 21:36:00
Author

Fler artiklar om Djurgården