Inför Malmö FF - GIF Sundsvall: Det finns inte längre några givna segrar
Det blev förlust senast lagen möttes. Revansch imorgon?

Inför Malmö FF - GIF Sundsvall: Det finns inte längre några givna segrar

Regerande mästarna Malmö FF tar emot tabelljumbon GIF Sundsvall på hemmaplan under söndagen. Det borde bara kunna sluta på ett sätt, men denna säsongen har visat att det inte längre finns några givna segrar.

Ett krisande Malmö FF ska under söndagseftermiddagen återigen resa sig från en tuff period. Denna gång väntar klappkassa Sundsvall på hemmaplan. Tre vanligtvis enkla poäng, men i dessa tider är sådana inga vi verkar kunna unna oss. Och även om vi skulle imponera imorgon och ta tre kassaskåpssäkra poäng – vad har det för betydelse? Ungefär det enda som har varit förutsägbart med årets Malmö FF är att en bra insats alltid, undantagslöst, har följts av en rad sämre. Å andra sidan behöver den oundvikliga vändningen komma någon gång, det kan lika gärna vara imorgon. Eller om några omgångar, när det är försent. Eller nästa säsong. Vem vet. 

MFF kommer som bekant senast från 2-2 borta i Luxemburg, vilket i sin tur innebar avancemang och garanterat gruppspel i höst. Klang och jubel? Inte då. Gnissel och gnäll? Absolut! Det ser fortfarande idélöst och svajigt ut. Första halvlek var direkt usel, inledningen av andra betydligt bättre och därefter var det kasst igen. På plussidan: Joseph Ceesay ser ut att vara en kanonvärvning och Hugo Larsson spelade med självförtroende. Annars var mest känslan att ingenting verkar gå åt rätt håll. Glad för avancemanget går ju att vara ändå och det ska bli förbannat kul att få se MFF i ytterligare ett gruppspel, oavsett om det blir EL eller ECL.

I dessa matchintensiva tider är det i vanlig ordning svårt att spekulera i startelvor. Berget lär missa även morgondagens match, liksom Martin Olsson. Får Knudsen och Birmancevic fortroendet på vänsterkanten? Kanske. Samtidigt är känslan att de har lågt förtroende från Georgson. Vi kommer att behöva en Isaac Kiese Thelin i form i höst och eftersom han vilade senast känns detta som ett ypperligt tillfälle för honom att växla upp. Sergio Peña vilade förra helgen och startat säkert, gissningsvis har han Zeidan med sig på det centrala mittfältet. Vågar Georgson att sätta en fullt frisk kapten Christiansen på bänken? Han borde åtminstone. Faktum är att han för tillfället inte är tillräckligt bra för att starta. Därutöver har jag svårt att se att någon annan än Nielsen och Hadzikadunic starta i mittlåset. De gynnas av att spela så mycket som möjligt tillsammans. Dennis har dessutom nyligen vilat några matcher och Nielsen roteras nästan aldrig bort.

Bortamötet mot Sundsvall tidigare i somras gick åt helvete och det är ett trauma vi alla ännu bearbetar. MFF hade 80% i bollinnehav, 20 skott på mål och lika många hörnor, men det var Sundsvall som stod där som segrare. Det var faktiskt bland det sjukaste man sett. Det hela var en imponerande uppvisning av impotenta avslut och nonchalant försvarsspel.

Sundsvall har inte vunnit en fotbollsmatch sedan dess och utifrån hur det har sett ut är det mycket som talar för att det också var sista gången i år det hände. De är sist i tabellen och är alltså till och med bakom HIF, vilket verkligen borde vara omöjligt. De har sålt sin främsta försvarare, Anton Eriksson, till Peking i sommar och framåt är det egentligen bara Pontus Engblom som tydligt håller allsvensk kvalitet. De kommer från fyra raka förluster och ska inte ha en chans mot ett MFF som enligt all logik borde frusta av revanschlusta och vilja att vända på den himmelsblå skuta som strax kapsejsar.

Jag tror också att MFF vinner detta utan större svårigheter. Den stora frågan är vad det i så fall betyder för fortsättningen – står det för ett trendbrott eller är det bara ytterligare en tillfällighet? Framtiden får helt enkelt utvisa. Nu börjar vi med att piska Giffarna imorgon eftermiddag. Klockan tre är det dags. 

I med och motgång och så vidare. Framåt Malmö!

Carl Angerborn2022-08-13 15:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?