Inför Malmö FF - Granada CF - Chans att skriva historia
Skall Jon Dahl och hans pågar klara det?

Inför Malmö FF - Granada CF - Chans att skriva historia

I morgon är det dags för playoff till Europa League och det sista hindret är La Liga-laget Granada. En uppgift som heter duga för våra blåa pågar.

Efter tre kvalmatcher mot i tur och ordning, polskt, ungerskt och kroatiskt motstånd som resulterat i tre segrar och 9-0 i målskillnad är MFF:s Europatåg framme vid playoff-stationen.

Huruvida vi kommer längre än så här i år är frågan. Kvaliteten på motståndet är tuffare än något playoffmotstånd vi har haft tidigare. Med all respekt för Salzburg, Celtic, Midtjylland och Bnei Yehuda är ett spanskt övrehalvanlag mer i paritet med t ex Wolfsburg vilka vi mötte i slutspelet i februari.

Det blir alltså en synnerligen tuff nöt att knäcka, men kanske inte omöjlig trots allt. Malmö FF som mött sina jobbigaste Europamotstånd i februari de senaste åren får nu möta Granada när vi är mitt i säsongen och i bra form. De två senaste matcherna mot Zagreb och Häcken har varit väldigt bra med himmelsblå ögon sett.

Granada som kom sjua i La Liga, vilket i sig naturligtvis är bra, inledde årets säsong med två segrar på de två första matcherna, men i den tredje mot Atletico Madrid i helgen blev det storstryk med 6-1. Det skall dock sägas att man vilade fem-sex spelare som startat tidigare så det är svårt att veta i vilken form spanjorerna är i just nu.

Individuellt är Granada naturligtvis bra med spelare som Roberto Soldado med förflutet i storklubbar som Real Madrid, Valencia och Tottenham, men även i det kollektiva spelet är Granada ett väl samlat lag som visade upp ett imponerande försvarsspel under förra säsongen.

Malmö FF är som sagt i bra form igen efter en kortare period av onödiga poängtapp i allsvenskan. Jon Dahl har kunnat matcha laget på ett rätt behagligt sätt den senaste veckan då man väldigt lätt har kunnat dominera motståndet.
Individuellt ser spelarna väldigt fräscha ut och effektiviteten framför mål har återkommit.

Det är tredje året i rad vi spelar playoff till Europa League och laget har mängder av rutin trots att Markus Rosenberg har slutat och Rasmus Bengtsson inte får spela just nu.

En del av hörnstenarna från tidigare Europaäventyr så som Berget, Lewicki, Safari, Larsson, Rieks och Kiese Thelin har fått sällskap av supererfarne Ola Toivonen. Till detta kommer unga spelare som Rakip, Ahmedhodzic, Nalic och Brorsson vilka redan har visat att de inte gömmer sig i Europamatcherna.

Kanske kanske, kan även Anders Christiansen vara med, men det avgörs sannolikt inte förrän under matchdagen.
På presskonferensen sade Jon Dahl Tomason att Kapten AC skulle delta på träningen på onsdagskvällen.

Jon Dahl flankerades av Oscar Lewicki och det var positiva tongångar från MFF-företrädarna. Tränare Tomason var tydlig med att man "tror på det" även om det kommer att krävas en topprestation för att skriva ny MFF-historia.
Lewicki kände sig i fin form och konstaterade att hans facit i avgörande internationella matcher hittills är väldigt bra.
Jon Dahl berömde sin "allt-i-allo" och var närmast lyrisk över Lewickis placeringsförmåga och spelintelligens.

I morgon klockan 19.00 smäller det alltså och hade allt varit som vanligt hade laget lyfts fram av drygt 20000 fanatiska Malmöiter på ett kokande Stadion. Nu får spelarna själva lyfta och göra det där lilla extra. Det blir en ruskigt tuff uppgift, men samtidigt otroligt inspirerande.

MFF som faktiskt har väldigt lite att förlora, men däremot allt att vinna, kan gå på högt och aggressivt i pressen och tidigt störa spanjorernas rytm. Med lite flyt och en lagom mix av hjärta och hjärna har vi fällt bjässar förr. Nu finns chansen att åter skriva svensk fotbollshistoria.

Det skall bli fantastiskt kul att få se MFF mot ett toppmotstånd igen. Mot Wolfsburg i februari hade Jon Dahl inte hunnit sätta sin prägel på laget. Nu ett drygt halvår senare leder vi allsvenskan stort och har kvalat effektivt till playoff, vilket gör oss nyfikna och förväntansfulla. 

MFF är inga favoriter i morgondagens drabbning, tvärt om, men hoppet lever.
Gör oss stolta pågar - Framåt Malmö!

Pontus Kroon2020-09-30 20:05:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?