Eleda Stadion, 2023-04-30 15:00

Malmö FF - Hammarby

Inför Malmö FF - Hammarby

Efter fyra omgångar i Allsvenskan är Malmö FF det enda laget som kan säga att de hittills inte har förlorat en match. Inför Mesta Mästarnas femte match välkomnar man Hammarby till Eleda Stadion, som ska försöka sätta stopp för Henrik Rydströms ständigt utvecklande och mer och mer formstarka MFF.

Det är inte en enkel uppgift att beskriva i vilken form Hammarby, som för närvarande ligger på en åttonde plats i Allsvenskan, befinner sig i. I fjol förlorade laget endast sex gånger och kammade hem en tredjeplats i tabellen. I skrivande stund har Hammarby vunnit två matcher och förlorat lika många, vinsterna kommer från matcher mot de svagare Degerfors och Varberg, medan förlusterna kommer från regerande mästarna Häcken och de formsvaga rivalerna AIK.

Att förlora två matcher och vinna två matcher är varken särskilt bra eller dåligt, det är ingenting som sticker ut, vilket är just hur det ser ut för Hammarby hittills i år. Spelare som stack ut förra säsongen, som lagkaptenen Nahir Besara, är hitintills osynliga på plan. Spelare som Astrit Selmani, Gustav Ludwigson och Veton Berisha har fortsatt vidare från laget och det finns inga tydliga ersättare av samma kvalité.

Mest positivt hos Hammarby måste nog vara Oliver Dovin, det uppstod en stor mängd hån när det gällde en katastrofal tabbe av Dovin som ledde till ett insläppt mål, men sedan dess har han sett otroligt bra ut. En duktig spelare på fötterna och redan en vital del av försvaret.

Malmö FF, däremot, förgyller alla med ett himmelsblått hjärta för tillfället när dom fortsätter vinna, och visade hur glödhet deras form var efter att Isaac Kiese Thelin gjorde mål efter endast 14 minuter mot IFK Norrköping. Ett stort välkommet tidigt mål när det upplevts som att alla matcher spelade hittills har blivit avgjorda sent i den andra halvleken. Ett stort samtalsämne har även varit att IKT är den ende i laget som kan göra mål, men även detta blev motbevisat när både Taha Ali och Stefano Vecchia gjorde sina första Allsvenska mål i den himmelsblåa tröjan i en 3-0 vinst mot Peking.

Det känns nästan onödigt att tala om hur formen har sett svajig ut, mest i försvaret som ständigt spelar en offensiv spelstil och släpper in mål på kontringar från långbollar mot exempelvis Brommapojkarna. Di Blåes form mot Norrköping fick en att helt glömma bort de tidigare prestationerna, och sätta sin fulla tro i Henrik Rydströms spelidé.

Men endast för att man gör mål betyder det inte att all ens oro är helt borta, det viktiga är att spelet vi såg mot Norrköping fortsätter utvecklas. Tydliga förbättringar är märkvärdiga i mittfältet, där Hugo Larsson mer och mer ser ut som en spelare med 200 matchers erfarenhet i sin position, trots att han bara är 18 endaste år. I försvaret fortsätter Derek Cornelius att briljera, och Busanello ser lika vass ut när han tar yta i offensivet som när han försvarar och pressar för bollen. Förhoppningsvis ser man även ny glöd i Taha Ali och Vecchia efter att de gjort sina första mål, särskilt med tanke på att båda målen var förstklassiga.

Spelmässigt kommer det nog se likadant ut när det gäller den höga volymen av passningar, kontroll av tempot med stort bollinnehav och förhoppningsvis görs fler och fler justeringar för att vi ska fortsätta vinna matcher med stort målmarginal.

Skadeuppdateringen såg ut som så att Patriot Sejdiu är återigen tillgänglig för spel, Anton Tinnerholm har överbelastningsbesvär och kan möjligtvis bli sedd på plan beroende på hur snabbt återhämtningen går och Ismael Diawara är för närvarande i rehabilitering och inte tillgänglig för spel. Så i stort sett tror jag att Rydström kommer fortsätta med en 4-2-3-1 och en startelva som ser ut något såhär:

                       Isaac Kiese Thelin
Stefano Vecchia - Anders Christiansen - Taha Ali
                    Sergio Pena - Hugo Larsson
Busanello - Derek Cornelius - Lasse Nielsen - Anton Tinnerholm
                            Johan Dahlin

Matchinfo
Plats: Eleda Stadion
Datum: Söndag 30 april - 15:00
Sändning: C More & Discovery+
 

Michael Barzegar2023-04-29 12:05:45
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?