Eleda Stadion, 2022-10-01 15:00

Malmö FF - Hammarby

Inför Malmö FF - Hammarby IF

Inför Malmö FF - Hammarby IF

Äntligen återstart i allsvenskan efter uppehållet och vad passar då bättre än en riktig sexpoängsmatch mot Hammarby?

Det är slutsålt inför morgondagens drabbning mellan tabellens trea Hammarby och tabellens fyra Malmö FF. Matchen gäler oerhört mycket för båda lagen i jakten på först och främst en Europaplats 2023, men någonstans finns väl också en svagt hopp om att kunna utmana Häcken och Djurgården i guldstriden.

För båda lagen är väl säsongen hittills en missräkning. MFF:s problem är välkända och väldebatterade. Missen mot Zalgiris i CL-kvalet som innebar slutet för Milos och sedan sportchef Georgsons rysliga poängsnitt i allsvenskan efter det. Att MFF ligger på fjärdeplats efter tjugotre omgångar med alla sina resurser är dock fortfarande en gåta.

I Hammarbys fall måste det vara nesligt att år efter år satsa hårt och ändå vara antingen tvåa eller till och med trea i 08-området. AIK och Djurgården fortsätter att gäcka de grönvita och risken är uppenbar att popklubben återigen missar Europa nästa år trots ett konstant fint publiksnitt och en sportchef i Jesper Jansson som precis som under sin tid i Helsingborg är milt uttryckt offensiv på transfermarknaden.

Så, det är väldigt mycket på spel. MFF måste rycka upp sig och visa att man fortfarande är landets starkaste fotbollskraft och för Hammarby börjar det osa katt, för hur många år kan man satsa vilt utan att få igen lite intäkter och attraktionskraft via spel i Europa?

Tack vare landslagsuppehållet som kom rätt lägligt för båda lagen då de tack vare lite spelledigt får tillbaka lite spelare som varit skadade. Det borgar för ett par starka elvor som drabbar samman på Stadion och det är två rätt offensivt lagda lag som gör upp. Åge Hareides lite mer raka snabba attackfotboll mot Marti Cifuentes mer posessionorienterade passningsfotboll.

Frågan är väl lite huruvida Hammarby, som brukar vara väldigt skickliga på sin hala plastmatta, kommer att klara att spela snabbt och effektivt på gräs. Frågeställningen är i sig deprimerande, då det inte borde finnas plast på elitnivå, men för Hammarby är det de facto så att man till skillnad från rumskamraten Djurgården har klart svårare att hävda sig på riktigt underlag.

MFF å sin sida måste fortsätta att använda farten och energin som kom in med Åge och de två gruppspelsmatcherna i Europa League. Spelet är fortfarande långtifrån perfekt, men aggressiviteten och tempot är skyhögt över Milojevic/Georgson-nivån. Kan vi upprätthålla den energin och samtidigt bli skarpare i både offensivt och defensivt straffområde kan den här säsongen trots allt sluta lyckligt.

Anders Christiansen är tillbaka från skada och sett till hur AC växlat upp sedan Åge kom tillbaka är det en oerhörd tillgång. Sergio Peña är skadad vilket gör att Mustafa Zeidan sannolikt gör AC och Lewicki sällskap på det centrala mittfältet. Det är en trio som inger respekt.

I övrigt är det svårt att sia alltför mycket om hur Åge formerar laget, men en spännande fråga är givetvis om Ismael Diawara även fortsättningsvis håller Johan Dahlin på bänken, eller om "den gamle" nu återtar platsen mellan stolparna. Det är hursomhelst inget däligt målvaktspar vår tränare har till förfogande.

Viktigast är dock inställningen. Åge Hareide uttrycker det bäst själv till mff.se:
- Vi är bra när det gäller och imorgon gäller det. Jag accepterar att man kan slå en felpassning eller att man inte tajmar en löpning helt perfekt men du måste kriga där ute. För mig handlar fotboll väldigt mycket om att ha viljan att göra och ge det där extra. Att gå in i duellerna, att ta smällen och de extra löpmeterna och att våga. Att vilja vinna och att lägga ner mycket arbetskraft. Det gör ont att spela fotboll. Det kommer göra ont imorgon.

På läktaren blir det fullt tryck och det känns, som alltid, viktigt att visa att vi inte bara är bäst på plan utan också att vi har föga respekt för en förening som sålt sin själ till amerikanska investerare och nån före detta malmöit samt vars spelare och supportrar alldeles uppenbart föredrar futsalunderlag före gräs. Så länge vi kan hålla den typen av styggelse borta från den allsvenska toppen gör vi svensk fotboll en stor tjänst.

Så pågar och töser, ge allt på läktarna i morgon så får vi hoppas att Åges krigare sköter sitt på planen. I morgon återtar vi Europaplatsen.

Framåt Malmö!

Pontus Kroon2022-09-30 23:17:20
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?