Inför Malmö FF - HJK Helsingfors
JDT och AC möter pressen innan HJK.

Inför Malmö FF - HJK Helsingfors

Så är det då dags för MFF att ta sig an kvalrunda nummer två. En viss Herr Halsti och hans HJK står för motståndet.

I morgon klockan 19.00 smäller det på Stadion. Två formtoppade lag drabbar samman i ett broderfolksderby som ges en extra krydda då finska HJK från Helsingfors även representeras av en av MFF:s stora CL-hjältar från 2014. Ja, det är som bekant Markus Halsti som gästar sitt "home away from home" och det kommer nog kännas märkligt både för honom och hemmapubliken att han nu är MFF:s motståndare.

MFF mönstrar en skadefri trupp bortsett från långtidsskadade Ola Toivonen. Man har även lagt in en liten brasklapp när det gäller Jo Inge Berget, men han tränade i kväll och man tror att han skall kunna spela i morgon. Nye mittbacken Niklas Moisander kommer för första gången ingå i MFF:s matchtrupp, men han börjar sannolikt på bänken.

HJK är liksom MFF i god form och man leder finska ligan bekvämt med sex poäng före tvåan KuPS. HJK som vann båda mötena stort mot Buducnost i första CL-kvalrundan har även vunnit det mesta i ligan på sistone med undantag för en överraskande förlust mot jumbon Oulo i lördags, så vi kan nog räkna med att det är ett lag med stort självförtroende som gästar Stadion.

Malmö FF å sin sida ser också ut att skina av självförtroende. Bortsett från en lite rörig andra halvlek borta mot Riga har Di Blåe sett ramstarka ut den senaste tiden. Samtidigt som man har hållit efterlängtade nollor har man öst in mål framåt. AC och Lewicki har härskat över de centrala delarna av plan och längst fram har hårt jobbande Antonio Colak fått igång målskyttet på allvar.

Även de andra lagdelarna har kommit mer och mer i synk och försvaret ser allt tryggare ut i takt med att Johan Dahlin åter satt sin prägel på kommunikationen längst bak. Centralt kan Jon Dahl Tomasson lyxa till det med Innocent, Rakip eller Vagic vid sidan av AC och Lewicki beroende på hur han vill tippa balansen i laget.

På vänsterkanten slåss poängmaskinerna Sören Rieks och Veljko Birmancevic och på högerkanten gjorde Adi Nalic ett utmärkt jobb som vikarie för Jo Inge Berget mot Degerfors, så hela truppen är uppenbarligen hungrig och i gott slag.

Nu är dock HJK inget rådefensivt Riga, utan ett lag som mer spelar rakt och distinkt. De kommer garanterat att ställa fler frågor än letterna, men kanske kan det också öppna för lite mer ytor på egen planhalva som MFF eventuellt kan utnyttja. Allra viktigast är som alltid att MFF sätter återerövringspressen rätt, det är då vi förvandlas från ett bra allsvenskt lag till ett lag som hör hemma i europeiska gruppspel.

Förhoppningsvis kan man släppa in fler supportrar än de drygt 4000 som har suttit på läktaren de senaste matcherna, det är inget snack om att supporterstödet är en viktig framgångsfaktor för MFF och jag hoppas på ett riktigt rejält tryck på Stadion i morgon.

Framåt Malmö!


 

Pontus Kroon2021-07-20 22:10:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?