Inför Malmö FF – IFK Göteborg: Klassikern mellan Sveriges två största klubbar
Senast det begav sig i Malmö (14 augusti 2021); Veljko Birmancevic försöker ta bollen från Calle Johansson i IFK Göteborg. IFK vann med 3-2 efter en sen straff, när Peter Gwargis fick rött kort efter att ha sulat Markus Berg i bröstkorgen i straffområdet.

Inför Malmö FF – IFK Göteborg: Klassikern mellan Sveriges två största klubbar

Det är Sveriges två giganter som drabbar samman i Malmö på måndag kväll; IFK Göteborg gästar Malmö FF i Allsvenskans femte omgång. Och det lär bli åka av.

Varför spelar man fotboll? För att det är kul, svarar de flesta. Ju högre upp man kommer i seriesystem svarar allt fler att det är för att vinna matcher, för att klättra till nästa division och att mäta sig mot de som är bättre.

De spelare och lag som spelar i Allsvenskan gör det för att vinna den, få lyfta Sven-Lennarts pokal och kvala till de europeiska cuperna. Det är liksom det som räknas bland oss supportrar också. Innerst inne. 

Då spelar det ingen roll om man spelat längst tid i Allsvenskan, om man är bäst i “Höstallsvenskan”, om man gör en spektakulär värvning, om man har sålt flest årskort, spelar på den största arenan eller har flest medlemmar. 

Stockholmslagen kan säga vad de vill. Det är segrar och titlar som räknas. 

Måndag kväll kl 19.10 på Eleda stadion möts ettan och tvåan i maratontabellen, ettan och tvåan i antal SM-guld, ettan och (delad) tvåan i antal cupguld och lagen med överlägset bäst meriter i Europaspelet.

Det är med andra ord Sveriges två bästa fotbollsklubbar genom tiderna - Malmö FF och IFK Göteborg - som möts i ännu ett klassikermöte. 

IFK-supportrarna brukar vara bra på att resa till Malmö, och mellan 1500 och 2000 pers i klacken kan vi nog räkna med på måndag kväll. Därför behöver vi himmelsblå sluta upp till 100 procent för att stötta våra himmelsblå pågar för att ro hem tre poäng. 

Det lär behövas. IFK har börjat bra i årets Allsvenska, och har tagit tio av tolv poäng mot motståndare som Värnamo (H), Helsingborg (B), Häcken (B) och Djurgården (H). Oroväckande nog brukar IFK spela bra just i Malmö mot oss så vi måste verkligen vara på tå och inte göra en plattmatch som senast mot Värnamo.

Det är nog egentligen för tidigt att säga, men kanske är det i år som Mikael Stahre får ordning på Änglarna? Likt MFF har man välkomnat hem några namntunga hemvändare som Gustav Svensson, Oscar Wendt och med Markus Berg i spetsen. Mixa detta med egna produkter och spännande nyförvärv. Lägg därtill några himmelsblå bekantingar som Tobias Sana och Simon Thern, och vi har IFK 2022. 

För MFF såg det riktigt svagt ut i torsdags mot Värnamo. Vi fick också fler namn att lägga till på skadelistan. Adi Nalic är sannolikt borta resten av säsongen (korsbandet?) och Isaac Kiese Thelin gick av med en känning i ljumsken. På lördagens träning saknades dessa, plus Martin Olsson som ännu inte verkar återställd. Det är verkligen ett avbräck då det i matchen mot Värnamo blev extremt tydligt att vi behöver en vänsterfotad vänsterback. 

Jag kan i grova drag tänka mig en copy+paste på vår spelmässiga insats i AIK-matchen på påskdagen. Och jag tror att matchen mot IFK kommer bli ganska lik AIK-matchen. Det brukar smälla ganska bra. IFK har vinden i ryggen och har bra självförtroende efter en bra inledning. Så jag tror (och hoppas) att det blir åka av med två lag som vill spela en attraktiv och publikvänlig fotboll. Tyvärr kommer jag inte kunna se matchen själv eftersom jag har övning med brandkåren där jag är deltidsbrandman.

Jag är övertygad att Milos och spelarna har pratat igenom den bedrövliga insatsen mot Värnamo, dragit lärdom av det och går vidare. Man vill visa upp för IFK, de andra lagen, för sig själva och för hela publiken på stadion den rätta bilden av Malmö FF 2022. Det är ett MFF som övertygar, nöter ner sina motståndare och vinner matcher. 

Efter mycket vånda och betänketid tar jag ut följande möjliga startelva:
 

Malik Abubakari
Sören Rieks - Anders Christiansen - Jo Inge Berget
Oscar Lewicki - Erdal Rakip
Eric Larsson - Dennis Hadzikadunic - Lasse Nielsen - Felix Beijmo
Johan Dahlin

Ännu en gång ser det ut att bli ganska fullt på stadion. Om du inte redan skaffat biljetter kan det bli svårt. Enstaka ströplatser kan finnas kvar. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: Fotbollsallsvenskan
Vem: Malmö FF - IFK Göteborg
Var: Eleda Stadion, Malmö
När: Måndag 25 april kl 19.10
Hur: På plats, eller på TV via Discovery+
Varför: För att vi älskar det
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2022-04-24 15:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?