Inför Malmö FF - IFK Göteborg: Peñas debut?

Inför Malmö FF - IFK Göteborg: Peñas debut?

Malmö FF mot IFK Göteborg. Ettan mot nian.

Malmö FF mot IFK Göteborg. Vi behöver inte orda så mycket om det ännu en gång, va? Att detta är klassikermötet nummer 1 i Sverige, att det är de två största svenska klubbarna som möts, ettan och tvåan i Maratontabellen, ettan och tvåan när det kommer till SM-guld och så vidare och så vidare.

Nä. Ni kan det i vilket fall.

Så. Det är serieledarna som hemma på Stadion lördagen den 14 augusti klockan 15.00 tar emot den allsvenska nian. MFF kommer från en 2-1-seger i Glasgow mot Rangers FC medan IFK tog sina första poäng på tre omgångar efter att ha spelat 0-0 på Ullevi mot Hammarby.

Medan tongångarna hos de himmelsblå är enbart positiva efter avancemanget till CL-playoff, alla miljoner detta ger utöver de sportsliga utmaningarna samt Djurgårdens förlust på Söders plast mot AIK vilket ledde till att vi tog över serieledningen, så är det desto dystrare hos ”Änglarna”. De profilerade nyförvärven Oscar Wendt och Marcus Berg har inte lyft laget mot de höjder många hade förväntat sig. Än så länge är bäst att tillägga. För den som njuter av blåvit dystopi är det julafton att läsa texter, krönikor och supporterinlägg för tillfället.

Men som alla vet spelar detta liten roll när domaren blåser igång matchen. Om bortalaget har en chans att putta ner stora, rika och mäktiga Malmö FF från sin i göteborgarnas ögon uppblåsta position så tar de den mer än gärna. Det svider hos de flesta blåvita att MFF får så mycket uppmärksamhet, så mycket beröm för sitt europaspel, och att MFF drar ifrån i den ekonomiska ligan.

Medan vi njuter såklart.

IFK Göteborg har bytt tränare lika ofta som MFF gjorde för några år sen, fast skillnaden är att vi sparkade guldtränare medan IFK sagt adjö till Poya Asbaghi och Roland Nilsson på grund av mindre goda resultat. Nygammal tränare är sen början av juni Mikael Stahre. Han fick som bekant lämna Göteborg 2014 när klubben ville spela en annan fotboll och uppenbarligen drabbades av hybris efter att ha kommit tvåa bakom MFF. Nu är han alltså tillbaka och ska göra Göteborg till ett vinnande lag igen är det tänkt.

När Stahre återvände till Göteborg berättade han för tidningen GT att possessionfotboll med mycket bollinnehav och sidledspassningar inte är något som han bygger sin fotbollsfilosofi på. I stället är kontringsfotboll något han tror fungerar bättre.
- Jag tror att man måste ta motståndarna i obalans. Lagen i dag är så inlästa på varandra och när man spelar ett långsamt spel så hinner motståndarna komma tillbaka med fler spelare. Ju fler spelare man måste slå ut, desto svårare blir det att göra mål – det är en ganska enkel ekvation.

– Kontring är en viktig del i fotboll, fortsätter han. Det är bara att titta på de bästa lagen i världen, de är extremt effektiva på det. Kolla på Liverpool till exempel, det har varit deras signum, sedan är de bra på att kontrollera spelet också. Men det är ett lag som är extremt vasst i djupled. Det är definitivt en sak jag kommer att trycka på.

Vi kan alltså förvänta oss ett bakåtlutat bortalag som väntar på att de rätta chanserna ska dyka upp? Efter 0-2 mot Varberg, 1-2 mot Norrköping och 0-0 mot Hammarby bör det dessutom vara ett tämligen revanschsuget lag som ställer upp mot oss.

MFF är fyllda av optimism och segerglädje. Jag har inte svårt att tro att känslan just nu i truppen är att inget är omöjligt. Det gäller att kanalisera det utan att underskatta laget vi möter nu. Därför ligger den här matchen perfekt för vår del. Att tagga till och verkligen, verkligen vilja vinna mot IFK Göteborg tror jag inte är några som helst problem.

Visserligen saknas här en del kulturbärare som Rosenberg, Safari och Bengtsson som hade Göteborgs-ogillan i blodet, men jag tvivlar inte på att spelare som Dahlin, Lewicki och Christiansen – för att inte tala om Sören Rieks! – vet exakt vad alla himmelsblå förväntar sig av dem på lördagen, och kan berätta det för nykomlingarna i laget.

Annars kan de få lite hjälp på traven här: I Allsvenskan finns ingen viktigare match att vinna!

Dessutom kommer 5500 himmelsblå på läktarna göra sitt yttersta för att hjälpa till att ta de tre poängen.

Någon idé att grunna på en startelva är det sannolikt inte. Spelare kommer att vilas, andra kommer att spela trots att de var på planen i tisdags mot Rangers och väntas vara det på onsdag mot Ludogorets. Några behöver vilan, andra är till synes outslitliga. Vi får vänta och se helt enkelt.

En spelare man nog mer än gärna vill ha igång är Sergio Peña. Han är med i truppen och tränare Tomasson lovordar sitt nyförvärv. Han säger till Kvällsposten att Sergio kan spela överallt på mittfältet och är en duktig passningsspelare.
– Han är duktig på att utnyttja sin beslutsfattning, det är få spelare är bra på det. Du kan ta ett beslut och så blir det ändrat precis vid det sista ögonblicket, det är han duktig på. Han har gjort det bra i Nederländerna och i Perus landslag.

Nyförvärvet Martin Olsson är också spelklar, men har bara gjort två träningar med laget. Frågan är om han får speltid.

Truppen är bred och det känns som att den har spetsats till ytterligare den senaste tiden, så bredden kommer att utnyttjas. Klockan 15.00 lördagen den 14 augusti vet vi mer hur.

Mot fortsatt serieledning, mot #22!

Magnus Johansson2021-08-13 15:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?