Inför Malmö FF - IFK Malmö: En doft av läder...
Förra året vann MFF med 7-0 mot IFK Malmö i årets första träningsmatch.

Inför Malmö FF - IFK Malmö: En doft av läder...

Den gamla rivaliteten är ett minne blott. Idag är IFK Malmö en klubb som alla andra, en klubb som möjligen kan konkurrera med andra lokala Malmö- och Skåneklubbar på lägre nivå. För JDT är det viktigt att få se att det man gjort på träning även fungerar i match.

Äntligen är vi igång igen. Årets första match spelas traditionsenligt på Gamla IP, i år liksom förra året mot de gamla rivalerna, Kanariefåglarna, aka IFK Malmö. Rivaliteten går långt tillbaka och vi vet alla hur Eric Persson avskydde Di gule och inte gjorde något för att dölja det. 

Enligt en text på Wikipedia är rivaliteten främst av geografisk karaktär, eftersom bägge lagen är från Malmö. Men det räcker inte för att beskriva just den här rivaliteten. Den beror också på att IFK Malmö ursprungligen var överklassens lag, medan MFF var arbetarnas lag. 

Men kanske den främsta orsaken till den bittra delen av rivaliteten är en incident från 1934. Malmö FF diskvalificerades från Allsvenskan, som straff för att bryta mot amatörbestämmelserna, klubben hade betalat sina spelare en liten summa pengar för varje match. Även om detta var emot reglerna var det vanligt på den tiden. Malmö FF var dock den enda klubb som skrev in det i sin bokföring. Utöver nedflyttning till division 2 drabbades klubben av en avstängning, som gällde hela styrelsen samt 26 spelare. Den lokala pressen antydde, att lokalrivalen IFK Malmö hade rapporterade brottet till Svenska Fotbollförbundet.

Eric Persson kunde aldrig förlåta IFK Malmö för detta. 

I en alldeles färsk artikel på IFK Malmö:s hemsida har IFK-medlemmen Thorild Nilsson listat alla matcher mellan lagen. Första gången klubbarna möttes var 1911, året efter MFF bildades. IFK vann med 6-4, men redan i nästa match samma år vann MFF med 4-2. Den första seriematchen mellan klubbarna spelades i Allsvenskan 1931; MFF vann med 2-1.

Lagen var länge ganska jämna men på 1970 talet började MFF dra ifrån. Senaste segern för IFK Malmö kom år 2000 då lagen möttes på Malmö Stadion.

Förra året slutade matchen 7-0 till MFF. I höstas vann IFK Malmö Div 2 Västra Götaland och spelar i år i division 1 södra. Tror nog att IFK Malmö sätter större prestige på den här matchen än vad MFF gör. Vid torsdagens presskonferens sa JDT att “Vårt fokus i matchen är det vi har tränat på de här veckorna. Resultatet spelar ingen roll.”

Matchen spelas i 2 x 45 minuter och MFF mönstrar två olika elvor i halvlekarna. Det kommer bli en del byten också så att så många som möjligt kommer få speltid. Blir intressant att se om Rasmus Bengtsson får speltid. JDT ville inte svara på Himmelrikets fråga om det. 

Framåt Malmö – Heja di blåe!

PS. När vi ändå möter IFK Malmö kan det vara på sin plats att påminna om Eric Perssons aversion mot IFK Malmö och den gula färgen. Därmed tycker jag att MFF ska skriva in i sina stadgar att inte anlita bussbolag som kommer med gula bussar, och att inte dela ut gula blommor till spelare och ledare. 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-01-28 17:33:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?