Eleda Stadion, 2021-09-11 15:00

Malmö FF - IFK Norrköping

Inför Malmö FF - IFK Norrköping
Kommer Colaks målskytte igång igen i morgon?

Inför Malmö FF - IFK Norrköping

Dags för allsvenskan igen efter ett par veckors uppehåll och det handlar om ett klassikermöte mot IFK Norrköping.

Efter en förmodat välbehövlig paus efter det dystra debaclet mot Hammarby är det nu dags för MFF att kavla upp ärmarna och gå in i den livsviktiga allsvenska höstsäsongen. Med AIK, Djurgården, Elfsborg och MFF inom tre poängs marginal efter sjutton omgångar står det klart att varje match blir en final resten av säsongen.

Jag är optimist och jag tror på MFF:s bredspetsiga trupp, men vårt allsvenska trackrecord under kvalet till Champions League var inte optimalt och har gett våra topprivaler lite guldvittring. Nu är det dags att slipa bort slarvet och trycka ner gaspedalen så att vi slutar bjuda på onödiga poängtapp.

De som skall besegras först är alltså IFK Norrköping, vilka vi förlorade mot borta med 3-2 och det alls inget lätt motstånd även om östgötarna ligger sju poäng efter oss i tabellen. Rikard Norlings gäng har kvaliteter och inte minst skytteligaledaren Samuel Adegbenro har varit väldigt bra i år. Norrköping har även fått hem duktige Totte Nyman som alltid är ett offensivt hot.

MFF:s trupp känns rätt oklar, då vi hade många skador inför uppehållet och det finns inga glasklara besked om hur läget är nu, men vi vet i alla fall att några spelare inte kan vara med mot Norrköping.
Johan Dahlin som fortfarande besväras av sin vad och Sergio Pena som fick gå av planen i sin senaste landskamp för Peru. Oscar Lewicki tränade inte igår och Niklas Moisander tränade individuellt. Inga av dessa är tillgängliga i morgon.

Ett stort avbräck för MFF offensivt är Anders Christiansen som drabbats av en avstängning av det mer bisarra slaget.
AC som var djupt besviken efter förlusten mot Hammarby kastade enligt uppgift en stol i affekt och blev sedan anmäld av någon känslig själ. Stolen kastades inte mot någon person och och ingen blev attackerad vare sig fysiskt eller verbalt, men trots detta valde SvFF att stänga av vår kapten en match enligt "Lex Stolar har också känslor". MFF har försökt överklaga, men ansträngningen verkar vara förgäves.

Det är som synes ett lite rörigt läge för Jon Dahl Tomasson, men han har å andra sidan lyxen att jobba med allsvenskans bästa trupp så vi får tro och hoppas att han får ihop ett slagkraftigt lag ändå. Två av våra viktigaste vapen Antonio Colak och Veljko Birmancevic har i alla fall hållt sig friska och har båda fått spela landslagsfotboll med Kroatien respektive Serbien vilket säkert gjort gott för deras självförtroende.

I Colaks fall hade han inför uppehållet haft ett par lite tyngre matcher där han förblev mållös, men förhoppningsvis har uppehållet gett honom skärpan åter och för Birmancevic är det bara att surfa vidare på sensommarens framgångsvåg. Den unge serben var utan tvivel tungan på vågen när MFF säkrade sin plats i CL-gruppspelet.

Och ja, vi måste ju på något sätt förhålla oss till att vi skall möta Juventus redan på tisdag. De inspirerande drabbningarna mot högklassigt internationellt motstånd väntar och det kommer att kräva extra mycket kraft både fysiskt och mentalt för att inte omedvetet "vaska" vissa matcher. Jag hoppas innerligt att vi ser en stentuff attityd under hösten där vi tar oss an varenda match med hundraprocentig skärpa. Oavsett om det är Juventus eller Varberg vi möter.

I morgon gäller det alltså Norrköping och på sätt och vi känns det rätt så bra. Peking är ett bra lag med ett eget spel och de kommer inte ner till Malmö för att parkera bussen. Det öppnar för en match som kan ge ytor till våra offensiva spelare och kanske blir avsaknaden av AC inte riktigt lika stor när man inte måste dyrka upp ett lågt tiomannaförsvar.

Samtidigt finns det kvaliteter hos bortalaget som gör att vi inte kan tillåta oss att göra för många misstag. Den offensiva kraften hos Peking är stor och om Lewicki inte är tillbaka krävs det en stark insats av spelare som Bonke Innocent och Erdal Rakip för att skapa balans och styra presspelet när Norrköping har boll.

Tufft blir det, men jag har en stark tro på att ett MFF som fått lite andrum efter en snudd på galen augustimånad kommer att ta tre poäng i morgon. Vi har kvaliteten och vi har motivationen. Nu skall bara jobbet göras, framåt Malmö!
 

Pontus Kroon2021-09-10 15:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?