Inför Malmö FF - IFK Norrköping: Tålamod men nu resultat, tack
Tillbaka?

Inför Malmö FF - IFK Norrköping: Tålamod men nu resultat, tack

På måndagskvällen spelar MFF mot IFK Norrköping, redan en måstematch.

Det är klart att journalister kan skriva att IFK Norrköping kommer att jogga hem Allsvenskan. Det är klart att en del andra kan säga att det redan är klart att IFK Norrköping vinner SM-guldet. Men det betyder inte att man måste köpa det. Fast vad man ska erkänna är att laget har börjat årets serie oerhört imponerande. Poängmässigt är de i en särställning med fem segrar och en oavgjord. Noll förluster.
 
Jämfört med vårt Malmö FF är det hisnande bra. Vi ha har två segrar, tre oavgjorda och en förlust. Där de har satt sitt spel direkt har MFF letat efter kombinationer, passningar, löpningar. Kanske också form. Nu är detta inte så konstigt. Det ena laget har samma tränare och mer eller mindre samma lag som i fjor, det andra har det inte. Det ena laget spelar med i stort sett samma spelare i match efter match, det andra roterar friskt. Vilket som i längden kommer att löna sig mest får vi avvakta resultatet på; kan verkligen Norrköpings nuvarande startspelare orka vecka ut och vecka in, och kan de hålla sig skadefria?
 
Måndagkvällens möte mellan den allsvenska maratontabellens etta och fyra är ett klassikermöte. Vi får gå långt tillbaka i tiden för att finna dagarna då detta var årets viktigaste match för himmelsblå spelare och supportrar. 2020 är det en match mellan två guldpretendenter, men jag hetsar inte upp mig jättemycket i övrigt över östgötarna. De spelar på plast och det är ju inte sympatiskt för fem öre, så föreningen tillhör ju onekligen dem som man per automatik inte vill ha med i toppen. Men att de har byggt ett starkt lag, med spelare som verkligen tycks brinna för föreningen dessutom – det måste man ge dem.
 
Är det en måstematch i morgon, undrar någon? Ja, det skulle jag vilja säga. Det är nog ett måste att vi vinner, eller i alla fall inte förlorar. Idag skiljer det sju poäng. Ni som inte kan matematik bra nog för att i huvudet räkna ut vad ytterligare tre poängs differens blir kan alltid använda en miniräknare. Facit blir oavsett att det är väldigt många, och även om jag inte tillhör dem som räknar ut lag tidigt på säsongen, så är det en differens som är väldigt stor. Kanske till och med för stor att ta igen.
 
En förlust skulle också ge vårt självförtroende och självbild en rejäl knäck. För hur lång är en startsträcka, hur många matcher kan ett MFF som alltid kräver det mesta och bästa av sig själv säga att vi snart, snart ska visa vad vi kan?
 
Jag hoppas verkligen att vi har tålamod med Jon Dahl Tomasson. Jag säger inte att han är rätt tränare, för det vet ingen av oss, men jag hoppas att han får rejält med tid för att sätta sitt spelsystem. Men jag misstänker att ett dåligt resultat mot IFK Norrköping kommer att mata hökarna som vill se någon annan leda vårt lag.
 
Så av många skäl är en seger mot de nuvarande serieledarna av yttersta vikt.
 
Gästerna IFK Norrköping kommer från en veckas ledighet. MFF var i Blekinge i torsdags kväll och natt och spelade svenska cupen-semifinal. Vi vann på straffar, som bekant, men det jag hoppas att laget tar med sig är att de skapade fler chanser än tidigare. Det var ett steg framåt. Jag vill inte tro att det är tillfälligt.
 
Till Kvällsposten säger tränare Tomasson att han hoppas ha med Anders Christiansen i truppen, efter dennes skadefrånvaro i två matcher. Med tanke på att Ola Toivonen startade senast mot Mjällby (för första gången i MFF sen hösten 2008) så kan det bli ytterst intressant att se hur startelvan ser ut om bägge kan spela. I mittförsvaret är Lasse Nielsen borta liksom sen tidigare Rasmus Bengtsson. Oklart hur länge för bägge, eftersom hemlighetsmakeriet MFF och en del andra svenska klubbar har börjat med förbjuder oss utomstående att få veta.
 
Är det ens någon mening med att gissa startelvan när man inte vet truppen eller eventuella skador? Ett försök lika bra eller dåligt som någon annans: Dahlin i mål, Eric Larsson och Anel därbak. Kanske tillsammans med Oskar och Jonas Knudsen. På mitten Bachirou om han inte behöver vila efter tätt matchande. AC och/eller Ola T. Erdal bredvid annars? På topp IKT. Rieks och Traustason på kanterna?
 
Tja, kanske.
 
Mot seger, mot tre poäng!

Magnus Johansson2020-07-12 14:24:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?