Inför Malmö FF - IFK Norrköping: Tuff tidig seriefinal
Moustafa Zeidan har precis gjort 1-1 i höstens match i Malmö. Matchen slutade 2-1 till MFF.

Inför Malmö FF - IFK Norrköping: Tuff tidig seriefinal

Rydström är ganska nöjd så här långt, och säger “att om vi är bra så får motståndaren det riktigt jobbigt.” Himmelriket håller med och hoppas att MFF gör det riktigt jobbigt för Peking imorgon i Malmö.

Imorgon måndag är det IFK Norrköping som väntar hemma på stadion kl 19.10 (fin starttid förresten).

MFF kommer från en bra insats senast mot IFK Göteborg borta, förutom första 10-15 minuterna och några ytterligare kortare sekvenser. I övrigt hade vi bra koll på matchen och tillät inte göteborgarna att komma fram till några större farligheter. 

Det som saknades var förmågan att göra 1-2 mål till, och på så vis “stänga matchen”. Men enligt Rydström var det mycket som var bra och det är bara att gnugga vidare så kommer det också. 

Statistiken talar för Malmö. Av alla matcher hemma mot IFK Norrköping, sedan 1924, har Malmö vunnit 45, 20 har slutat oavgjort och 13 matcher har vi förlorat. Klar fördel, alltså. Men om vi istället kollar på de tio senaste matcherna i Malmö har vi vunnit 4, medan 3 har slutat oavgjort och vi har förlorat 3. Betydligt jämnare i det kortare perspektivet. 

Man skulle kunna prata om en tidig seriefinal, då IFK just nu ligger på tredje plats med 7 poäng. Detta efter 1-1 mot Sirius, 3-0 mot AIK och 2-1 mot Värnamo. Norrpings nye tränare Glen Riddersholm har fått bra fart på årets IFK. 

I Svenska cupen åkte de ut i kvartsfinal mot BK Häcken med 0-3, och sista träningsmatchen innan allsvenskan förlorade de med 1-2 mot Brommapojkarna. Lite upp och lite ner alltså. 

I Pekings egen Inför-rapport säger försvararen Anton Eriksson: “Vi ska fortsätta på den slagna vägen, där vi jobbar hårt i defensiven och sitter ihop som ett lag men samtidigt att vi ska fortsätta skapa chanser och utveckla det offensiva spelet mer och mer.”

Samtidigt säger Henrik Rydström i en intervju på MFF:s hemsida: “... vi vill som vanligt se till att de får göra mer av de sakerna de inte vill göra, alltså att de ska få försvara så mycket som möjligt. Jag vet att om vi är bra så får motståndaren det riktigt jobbigt. Det är en härlig insikt.”

Förutom Djurgården i cupen är nog Norrköping vårt hittills tuffaste motstånd i år, och det kommer att krävas en prestation minst i nivå med Göteborgs-matchen, men sannolikt ännu lite bättre. 

Vi måste bli ännu bättre på att spela oss ur motståndarens press, vi måste bli ännu bättre på att skapa lägen och ffa måste våra spelare, inklusive IKT, bli ännu bättre på att sätta lägena. 

Med det sagt, hoppas och tror jag att Rydström & Co kommer köra enligt devisen “same same but different”. Same same i betydelsen att man spelar sitt spel, kontrollerar matchen, och spelarna “tänker gemensamt där ute” som Rydström sagt till mff.se. Different i betydelsen att det anpassas efter hur Norrköping spelar och kan tänkas spela mot oss. 

Skadeläget i MFF ser fortsatt gynnsamt ut. Enligt Fotboll Skåne är Ismael Diawara och Anton Tinnerholm dock tveksamma till spel pga “känningar”. Patriot Sejdiu missar matchen då han börjar träna med laget igen först på tisdag. Mahamé Siby och Niklas Moisander är i slutet av sin skadeperiod. Då det är planerat att de gör comeback i U21-matchen mot Landskrona BoIS på tisdag är de därför inte med i morgon.

En annan sak som kan påverka laguttagningen är Sergio Penas rattfylleri-anklagelse i tisdags kväll. Daniel Andersson säger där att MFF har vidtagit disciplinära åtgärder, och Rydström säger att Sergio är bestraffad utifrån klubbens regelverk (oklart hur). Om han spelar får vi se imorgon. Han deltog på träningen i fredags. 

Allt mer talar för att Rydström inte kommer att rotera speciellt mycket om han inte behöver det. Han kommer köra på i princip samma startelva som i matchen mot IFK Göteborg. Trots det som hände med Pena i veckan tror jag att Sergio kommer att starta. Med det tippar jag på följande startelva mot Norrköping:
 

Isaac Kiese Thelin
Stefano Vecchia - Anders Christiansen - Sebastian Nanasi
Sergio Pena - Hugo Larsson
Gabriel Busanello - Lasse Nielsen - Derek Cornelius - Anton Tinnerholm
Johan Dahlin

Måndag eftermiddag var det över 19 000 biljetter sålda till matchen

Framåt Malmö!

Vad: Allsvenskan
Vem: Malmö FF - IFK Norrköping
Var: Eleda stadion
Mer info: Supporterinfo och biljetter 
När: Måndag 24 april kl 19.10
Hur: På plats, eller via Discovery+
Varför: För att vi älskar di blåe, så klart.
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-04-23 18:02:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?