Inför Malmö FF – IK Sirius: Var står MFF?

Inför Malmö FF – IK Sirius: Var står MFF?

Lika säker som jag var de sista matcherna innan sommaruppehållet, lika osäker känner jag mig nu. Var står Malmö FF? Hur ska vi spela utan AC och Hugo? Hur långt har Henrik Rydström kommit med sitt MFF 2.0?

Självklart tror jag att MFF vinner mot Sirius imorgon. Det ska vi göra alla dar i veckan. Men osäkerheten inför den här matchen finns där onekligen. Lite som inför de första matcherna när Allsvenskan drog igång i april. 

Det har onekligen varit en lite turbulent tid i Malmö FF: 

  • Långvariga skador på IKT, Tinnerholm, Cornelius oroar, även om IKT nu är tillbaka och är aktuell för truppen mot Sirius. 
  • Sjukdom på Stefano Vecchia oroar. Min personliga tolkning av kommunikationen från MFF (“inte alls tillgänglig för en månad, då gör vi en ny bedömning”) är att han har fått körtelfeber. Jag hade själv körtelfeber sista terminen i 9:e klass och var märkbart påverkad och rejält sänkt i 2-3 veckor. Sedan tog det några månader innan jag var mig själv igen fysiskt sett. Sedan kan körtelfeber variera individuellt så det behöver inte alls bli lika länge för honom. Men vi hade absolut behövt en tillgänglig Vecchia på plan. 
  • Och sedan det tråkigaste av allt - AC:s hjärtproblem som stoppar honom resten av säsongen. Rapporter i veckan tyder på att han är på stadion mycket och snackar och peppar killarna. Och pratar med Rydström. Det är bra, glädjande och positivt. Men han vill och ska såklart vara med ute på plan.
Detta öppnar dock upp för spelare som Sören Rieks, Oscar Lewicki, Mahame Siby och andra som inte fått så mycket speltid tidigare. I min text från träningsmatchen mot IFK Göteborg nyligen tyckte jag dock att ingen av spelarna visade upp sig och tog chansen när de väl fick den. Nu har de haft ytterligare en veckas träning ihop och jag hoppas att matchen kommer att visa att det vi såg i söndags var en tillfällighet i årets MFF. 

Enligt uppgift är Hugo Bolin sjuk och borta ur matchtruppen. Därmed tror jag att MFF startar ungefär enligt följande:
 
Isaac Kiese Thelin
Sören Rieks - Sebastian Nanasi - Taha Ali
Mahame Siby - Sergio Peña 
Gabrien Busanello - Niklas Moisander - Lasse Nielsen - Joseph Ceesay
Johan Dahlin

Sirius då, var står de? Också oklart. De ligger på 11:e plats i Allsvenskan med 14 poäng. Tre segrar, fem oavgjorda och fyra förluster har de på de inledande tolv matcherna. 

Under sommaren har Marcus Mathisen lämnat, när hans kontrakt gick ut idag 30 juni. Samtidigt har Sirius gjort klart med backen Henrik Castegren, som återvänder till Sverige efter fem månader i polska Lechia Gdansk. Under sommaruppehållet har Sirius spelat en träningsmatch mot Hammarby, en match som slutade 4-1 till Hammarby. 

Som sagt, Sirius hemma är en match vi bara ska vinna. Gå ut och ta tag i matchen, stressa sönder Sirius med en hög press, håll ett högt passningstempo och tryck ner dem så ska vi fixa det här och bärga tre poäng. Då håller vi oss fortfarande före Elfsborg med minst två poäng och ökar till ett 4-poängsavstånd till Häcken. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: Fotbollsallsvenskan
Vem: Malmö FF - IK Sirius
Var: Eleda Stadion, Malmö
När: Söndag 1 juli kl 1730
Hur: På plats, eller på TV via Discovery+
Varför: För att vi älskar det
Supporterinfo och biljetter: Här
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-06-30 19:45:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?