Inför Malmö FF - FK Krasnodar

Inför Malmö FF - FK Krasnodar

MFF är på läger i Marbella, och på söndagen är det dags för den första träningsmatchen - mot ryska ligatvåan Krasnodar.

Årets andra match, men det är nu det börjar bli på riktigt: Ryska Krasnodar står för motståndet under det pågående lägret i spanska Marbella. Det är lite annorlunda än att möta IFK Malmö. Inte bara kvalitetsmässigt är det ett betydligt starkare motstånd, inte bara är vi nu ännu en match närmare sextondelsfinalen mot Wolfsburg, utan nu kommer matchen att spelas under förhållanden som är sommarlika och underlaget är gräs. Min väderapp säger att det i detta nu är runt 20 grader varmt och soligt på den spanska solkusten. I morgon klockan 16.00 när matchen startar ska det vara ytterligare någon grad varmare men med en likadan blå himmel varifrån solen ska steka lite lagom behagligt.
 
Man önskar ju att man vore där, inte tu tal om annat.
 
Men om vi ska nu ska koncentrera oss på matchen. Boss Tomasson hoppas att det blir en match som sträcker sig över 3x40 minuter. Det är vad hans MFF har önskat att den ryska ligatvåan ställer upp på i alla fall. Självklart för att han vill ge så många spelare som möjligt så många minuter som möjligt. Tiden är ju kort och idag är det blott två veckor kvar till allvaret, när tävlingssäsongen startar med cupmatch mot Syrianska. Fem dagar senare är det den stora matchen, Wolfsburg borta.
 
Det brådskar. Det behöver kommas i form. Och Jon Dahl Tomasson behöver mejsla fram en startelva, där det nog är många om budet. I alla fall om du frågar spelarna själva. Många ser chansen med en ny tränare som en nystart, där ingen har företräde beroende på tidigare prestationer.
 
Så tränaren behöver se sina adepter. Till MFF:s hemsida berättar han att han vill se en positiv utveckling på det laget tränat. Han hoppas få se att de principer de arbetat med på träningarna sitter som de ska. Han lyfter också fram att han hoppas få se defensiven fungera, samt att ett resultat mot det starka motståndet också är viktigt.
 
Han förklarar också att hans MFF tidigare har visat en oerhörd kvalitet mot europeiska lag, vilket det ska byggas vidare på (han säger att det finns saker att skruva på vilket ju känns bra att höra, om än att det hade varit minst sagt märkligt om han hade sagt något annat).
– Killarna i laget har spelat tillsammans länge och relationerna mellan dem är bra. De är kloka och duktiga spelare, men det finns fortfarande mycket att utveckla. Så vi har tränat på vissa moment och vissa principer, och alltid med hög intensitet, lägger han till på mff.se.
 
Som ni kanske minns mötte MFF Krasnodar även i fjor, då förutsättningarna var desamma: En match i Europa Leagues sextondelsfinal väntade runt hörnet (då mot engelska Chelsea). Då spelades emellertid två matcher, två dagar i rad. Första matchen vann ryssarna med 2-0, i den andra slutade det 1-1. Alla matcher är tre poäng och sådär. Fast bortsett från det är det ännu viktigare att inga nyckelspelare skadas och att hela laget kommer upp i tempo.
 
Om JDT hade varit en 3-5-2-tränare hade mycket gratis suttit efter de senaste 1,5 säsongerna med Uwe Rösler. Då hade spelarna kunnat ge sig ut på Estadio Municipal Antonio Lorenzo Cuevas i morgon söndag och spelat som de brukat.
 
Nu är det emellertid en ny formation som ska sättas samman, och ett nytt tänk och spel på planen. Tiden brådskar. Det är i morgon, det är på torsdag mot Sparta Prag och det är den 11 februari mot Varbergs Bois – sen börjar det. Förutom att det ska bli roligt, och spännande, att mot Krasnodar se hur det fungerar redan så här snart på säsongen, så ska det också bli roligt att se om det går att skönja en blivande startelva. Johan Dahlin är självskriven, och där finns några namn till jag tror vi kan skriva upp, men på det stora hela är det inte alldeles enkelt att redan nu ta ut de elva som startar mot Wolfsburg. 

Det är nog det mest spännande av allt för mig som supporter.

Magnus Johansson2020-02-01 16:51:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?