Eleda Stadion, 2022-05-07 17:30

Malmö FF - Mjällby

Inför Malmö FF - Mjällby AIF
Veljko är tillbaka!

Inför Malmö FF - Mjällby AIF

Hemmamatch efter turen till Stockholm, nu väntar Sveriges bästa landsortslag, Mjällby!

Efter en defensivt solid, men offensivt torftig måndagsafton i Stockholm är det dags för MFF att visa upp mer kreativitet och och attackvilja när vi i morgon möter Mjällby hemma på Stadion.

Med detta sagt är jag den siste att underskatta våra motståndare. Mjällby är ett genuint taktiskt lag, vars spelare har stenkoll på sina uppgifter och allt som oftast snuvar mer namnkunnigt motstånd på poängen. Vill någon invända så ta en titt på tabellen eller kom ihåg matchen på Stadion förra året. En fullsatt arena fick se de gulsvarta gästerna vinna med 0-1.

Malmö FF är å andra sidan varnade. Malmö FF är dessutom ett bättre lag än Mjällby och det ger rent statistiskt fler poäng. Jag säger detta helt utan brist på respekt för motståndarna, men trots deras kvaliteter är det Malmö FF som är regerande mästare.

MFF som är sargade av skador får åtminstone tillbaka ett starkt kort i morgon. Veljko Birmancevic som har haft en lite jobbig start på allsvenskan efter en succéartad fjolårssäsong drabbades av en hjärnskakning nyligen men är spelklar i morgon. Veljko som har missat ett par matcher är säkert väldigt spelsugen och het. '

Tyvärr för MFF verkar Isaac Kiese Thelin fortfarande var indisponibel, liksom Sören Rieks och Erdal Rakip vilket ger en skadesitution som påminner mig om en gammal Bruce Springsteenlåt "One Step Up, Two Steps Down".

Mjällby har som sagt ett välorganiserat och bra lag. En av kuggarna är vår egen utlånade Noah Eile som acklimatiserat sig utmärkt hor Listerlänningarna och som kommer att bli högeligen intressant för MFF framöver.

På topp finns stekhete Moro som lyckades peta in Mjällbys segermål på Stadion i fjol efter en sällsynt tavla av Johan Dahlin, men min känsla är att det mer är taktisk kompetens och kollektivets kraft än individens skicklighet som håller Mjällby i det allsvenska toppskiktet.

Mjällby har lyckats bättre än något annat landsortslag, med de begränsningar i budget, sponsorer och supporterunderlag det innebär, att bita sig fast i den övre halvan av allsvenskan och jag är full av beundran. Det glädjer mig egentligen varenda omgång vi slipper möta dem.

Men! I morgon är det dags och då gäller det för de himmelsblå pågarna att vara på tårna. Bolltempot och kvaliten i mottagningar och leveranser måste vara av högsta kvalitet för att kunna öppna upp motståndarna.

Sergio Peña och Ola Toivonen måste utnyttja all sin spelintelligens för att snabbt kunna såra Mjällby i deras förmodat låga uppställda försvar.
Rörelsen hos Birmancevic och andra offensiva pjäser måste vara konstant och aldrig ge Mjällbyförvaret en lugn stund.

I övrigt förväntar jag mig att vår höga aggressiva press motar Mjällbys offensiv tidigt och gör att vi ofta vinner bollen högt och kan komma till chanser snabbt.
Det är helt enkelt en match som skall vinnas.

Framåt Malmö!
 

Pontus Kroon2022-05-06 21:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?