Eleda Stadion, 2023-07-09 15:00

Malmö FF - Mjällby

Inför Malmö FF - Mjällby AIF

Inför Malmö FF - Mjällby AIF

MFF tar emot Mjällby i omgång fjorton. Ett lag som ofta har visat sig vara ett riktigt jobbigt motstånd på Stadion.

Efter en väldigt fin återstart med en trygg 3-0-seger mot Sirius i lördags är det så dags för Malmö FF att i morgon fortsätta befästa sin serieledning.
Motståndet heter Mjällby och den minnesgode vet att det ofta är en tuff match för MFF trots hemmafördel.

Ett tag var det den stekhete Moustafa El Kabir som gjorde livet surt för oss och så sent som under guldåret 2021 vann Mjällby i Malmö och satte en obehaglig krydda på toppstriden.
Det finns alltså, kort sagt, all anledning att ta Listerlänningarna på största allvar.

Henrik Rydström har samtliga tre nyförvärv att tillgå, såväl Pontus Jansson, Otto Rosengren som Sebastian Jörgensen är skadefria och spelklara. Samtidigt antyder Rydström att det är osannolikt att någon av dem startar matchen, då de endast har några få lagträningar och kanske inte är helt redo för en plats i startelvan.

Det är dock skönt för ett lite brandskattat MFF att ha de tre nya kvalitetsspelarna i matchtruppen och inte minst Pontus Janssons positiva ledarskap kan ge en liten extra boost för gänget.
Otto Rosengren som själv spelat med Mjällby fram till nu kan säkert vara nyttig med sin kunskap om motståndarna. Sebastian Jörgensen tycks också ha kommit in i rättan tid sett till Stefano Vecchias frånvaro och att Taha Ali har haft lite känningar sedan Siriusmatchen.

Mjällby tillhör de få lag i allsvenskan som trivs bäst med ett begränsat bollinnehav och försöker oftast spela med ett lågt försvarsspel för att sedan slå om i snabba omställningar.
MFF har ibland sett lite sårbara ut när matchbilden sett ut så, t ex mot BP borta och i början mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Det är viktigt att pressen och återerövringspelet stämmer för Di Blåe så att inte Mjällby får tid att måtta långt.

I offensiven gäller det att vara precisa och noggranna. Mot ett lag som Mjällby som står lågt och krymper ytorna är det extra viktigt att vi förutom bra rörelse också ser till att sätta passningar och mottagningar så att spelet inte blir långsamt och stannar upp. Det gäller också att Isaac Kiese Thelin ser till att hamna rätt inne i boxen och gör det tufft för Mjällbyförsvaret med sitt fysiska spel.

Sedan Anders Christiansen sjukskrevs har Sebastian Nanasi vuxit in mer och mer som den offensive fältherren och har unge Sebbe en bra dag kommer även chanserna för MFF.
Hittar han inte instick till andra så har han förmågan att avsluta själv.

Tittar man på lagens form är MFF bra igång efter förlusten mot Elfsborg och har tre raka segrar med 11-1 i målskillnad på de matcherna. Man leder serien och ser rent allmänt ut att vara i harmoni. Mjällby stod för en bra insats senast på Strandvallen mot Kalmar och fick med sig en rättvis poäng, vilket visar att de gulsvarta gästerna inte är ett lätt lag att slå.

Favoritskapet är dock givetvis MFF:s och sett till att Elfsborg vägrar tappa poäng och att både Häcken och Djurgården finns med lite perifert med sina två matcher mer spelade, känns det viktigt att vi verkligen tar tre poäng i morgon.

Hur Henrik Rydström väljer att formera laget är svårt att säga, men om jag läser mellan raderna när det gäller nyförvärven och tar våra skador i hänseende så tippar jag på följande elva:
Dahlin - Busanello, Moisander, Nielsen, Ceesay - Ali, Peña, Lewicki, Nanasi, Sejdiu - Kiese Thelin

Som vanligt, får man säga nuförtiden, är det så gott som utsålt på Stadion och stödet och trycket lär vara av toppklass. Det finns inga ursäkter, det är bara för våra pågar att gå ut och njuta av möjligheten att få vinna inför sina supportrar.

Nu kör vi, Framåt Malmö!

 

Pontus Kroon2023-07-08 17:44:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?