Stadion, 2024-10-24 21:00

Malmö FF - Olympiakos

Inför Malmö FF – Olympiakos

Inför Malmö FF – Olympiakos

Europa League- äventyret fortsätter under torsdagskvällen för di blåe hemma på stadion där det återigen blir grekiskt besök. Dessutom bekant sådant.

Malmö brände första matchbollen uppe i Västerås i lördags efter en förvånansvärt svag insats. Nu väntar en betydligt tuffare match där det är beslutsfattande och cynism som avgör. Med en vinst och en torsk ligger man förhållandevis bra till i den totala tabellen. En 19:e plats av 36 gör att MFF i nuläget innehar en plats i ett playoff till åttondelsfinalerna. För att behålla den platsen sägs det att det kommer krävas minimum 9 poäng. Möjligtvis 10. Så vid en vinst imorgon är MFF högst sannolikt endast 3 poäng ifrån att ta sig vidare från ligafasen med 5 matcher kvar att spela.

Formen har väl varit sisådär för di blåe på sistone. Kryss mot Värnamo och Västerås där man tappade ledningen i bägge matcher. Dessförinnan gjorde man dock två starka insatser i form av en 2-0 seger hemma mot Mjällby och en stark bortaseger mot Qarabag där man vände underläge till seger.

Olympiakos
Tittar man på morgondagens motstånd så kan man väl inte påstå att det är någon särskilt bra form där heller. Man tog i och för sig en ganska övertygande seger mot portugisiska SC Braga i senaste omgången av Europa League men i den inhemska ligan går det lite krampaktigt. I nuläget parkerar man på en 4:e plats och i senaste omgången gjorde man precis som MFF och kryssade mot tabelljumbon Levadiakos. Olympiakos kryss var dock nästan ännu värre med tanke på att man spelade på hemmaplan och hade gått upp i en 2-0 ledning redan efter 20 minuter. Därmed är det förmodligen inget våldsamt självförtroende man reser upp till Malmö med.

Vad som däremot ska sägas är att Olympiakos har en urstark period bakom sig i UEFA-turneringarna. Sent i våras lyckades man sensationellt bli första grekiska lag i historien att vinna en europeisk huvudturnering.

Efter ett misslyckat gruppspel i Europa League slutade man 3:a i gruppen och fick istället en fallskärm ner till underturneringen Conference Leagues slutspel. I sextondelsfinalen besegrade man Ferencvaros som MFF för övrigt snart ska möta.

I åttondelsfinalen pekade allting på att det skulle bli uttåg för grekerna. I första mötet på hemmaplan förlorade man med 4-1 mot israeliska Maccabi Tel-Aviv, men på något mirakulöst vis lyckades man vända underläget och vinna med hela 6-1 på bortaplan efter förlängning.

I kvartsfinalen ställdes man mot turkiska Fenerbache och gick efter en timme spelad på hemmaplan upp i en 3-0 ledning. Fenerbache skulle lyckas få in två reduceringar och vann sedan med 1-0 på hemmaplan efter ordinare tid + förlängning vilket resulterade i en straffläggning. Där lyckades Olympiakos på något sätt vinna den också trots att man hade tappat en 3-0 ledning.

I semifinalen ställdes man mot engelska Aston Villa som gick som ett ånglok i Premier League. Där skulle det väl ändå ta slut för Olympiakos trodde man – men icke. Trots att engelsmännen hade ett stort spelmässigt övertag i bägge matcherna så var det Olympiakos som var effektivast. I slutändan vann man komfortabelt med hela 6-2! Otroligt imponerande.

Finalen skulle sedan spelas på Olympiakos största antagonisters (AEK Athen) nya arena. På nationell mark! Där mötte man italienska Fiorentina. Hela matchen skulle komma att bli ett långt ställningskrig där båda lagen verkade rädda för att släppa in ett baklängesmål. Det dröjde hela vägen till 116:e minuten där marockanen Ayoub El Kaabi fick huvudet på bollen och satte dit den på ett inlägg. Det skulle bli matchens enda mål och man kunde nog inte ha skrivit ett sjukare manus till hur Olympiakos skulle ta sig igenom hela slutspelet och slutligen bli mästare. Det var verkligen skrivet i stjärnorna.

Precis som Rangers verkar Olympiakos spela ett klassiskt 4-2-3-1 där man likt Rangers inte alltid heller verkar vara intresserade av att ha överdrivet mycket bollinnehav. Man kan nog räkna med att MFF kommer tillåtas ha en del boll och är man skickliga nog så kommer det förmodligen finnas tid och utrymme för att skapa målchanser, men som alltid i Europa är det basgrejerna som är det viktigaste. Det vill säga löpmeter, maxlöp, duellspel och en cynism i båda straffområdena osv.

MFF
Fyra vilodagar har gått sedan Västerås och därmed förväntar jag mig starkast möjliga startelva. Berg utgick sent i lördags efter att ha tagit sig för baksidan men enligt rapporter från träningar här i veckan verkar han inte ha några vidare problem. Däremot tror jag inte Berg är en del av elvan imorgon ändå.

Jag fick en förnimmelse av att Friedrich startar mellan stolparna och att man sparar Dahlin till en potentiell guldmatch hemma mot blåvitt. Inga konstigheter i backlinjen. Blir samma som senast.

På mitten får vi minsann hoppas att det är Berg Johnsen och Pena som startar. Pena hade en fin landslagssejour med Peru under uppehållet där han var med och bland annat segrade mot Uruguay i Sydamerikas VM-kval. Han var väldigt saknad på mittfältet mot Västerås när han var avstängd.

De görs sällskap av Bolin och AC på mittfältet. På topp blir det Botheim och Kiese Thelin i vanlig ordning.

Med det sagt gissar jag på två förändringar i startelvan gentemot senast (4-4-2): Friedrich/Busanello-Jansson-Rösler-Stryger/Bolin-Pena-Berg Johnsen-AC/Botheim-Kiese Thelin.

Matchstart är först 21:00. Nu ser vi till att sjunga fram pågarna!


 

Jens Ljunggren2024-10-23 21:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????