Eleda Stadion, 2021-08-18 21:00

Malmö FF - Ludogorets

Inför Malmö FF - PFC Ludogorets
Blir Colak vår frälsare även i morgon?

Inför Malmö FF - PFC Ludogorets

I morgon går första ronden i play off till Champions League. MFF tar emot Ludogorets på Stadion.

Nu, mina damer och herrar, är det nära.
Vi har två matcher på oss att slå bulgariska Ludogorets och åter slå oss in i det absoluta finrummet i fotbollseuropa.

Det kommer inte att bli lätt och det kommer att krävas absolut toppnivå från våra spelare, men samtidigt är det en väldigt fin möjlighet för Malmö FF som ligger framför oss.

Det är svårt att spekulera om vilka som är bäst av Ludogorets och Olympiakos, men lite till mans upplever jag det som att respekten för de grekiska mästarna är lite större och en del hävdar också att Rangers skulle vara bättre än våra kommande motståndare.

Jag tror inte Jon Dahl Tomasson och hans pågar tänker i de banorna, utan man har nog en sund respekt för en sannolikt riktigt svår motståndare. Det är dessutom kanske extra klurigt att för en gångs skull åtminstone lite halvt få favoritstämpeln i de här sammanhangen.

Å andra sidan är inte MFF längre en blyg viol i Europa. Vi har etablerat oss på en sorts mellannivå där vi kan vinna och slå ut topplag från högre rankade ligor och till och med vinna grupper i Europa League. 

Skulle vi ta oss in i Champions League skulle det vara väldigt intressant att se om vi har tagit ett kliv till sedan avancemangen 2014 och 2015. Kan vi på allvar utmana om en tredjeplats i gruppen och få Europa League-slutspel efter jul? Kan vi hantera matcherna mot de riktigt stora lagen bättre idag än sist det begav sig?

Jag går händelserna i förväg såklart och drömmen är två stentuffa matcher bort, men det känns ju trots allt relevant att tro och hoppas på avancemang då vi faktiskt redan är klara för Europa League. Dessutom är jag, precis som innan Rangersmatcherna, optimist. Vi har gjort detta förr och vi vet vad som krävs.

Ludogorets är ett bulgariskt lag, men liksom MFF fyllt av olika nationaliteter. Här finns en spanjor, ett par brassar och några portugiser bland annat. Lagets stjärna är en 34-årig rumän vid namn Claudiu Keserü som har gjort imponerande 113 mål på 169 matcher i klubben.

Ludogorets är regerande mästare och har efter två spelade matcher av årets ligasäsong vunnit båda matcherna. Lägger man till ett starkt kvalspel i Europa har vi att göra med ett bra lag i alldeles utmärkt form. MFF kommer inte att få mycket gratis.

Malmö FF å sin sida har ju hackat lite i ligaspelet, med oavgjort mot Halmstad och den nesliga förlusten i lördags mot IFK Göteborg. Samtidigt vill jag påstå att spelet under långa perioder var väldigt bra mot göteborgarna och tittar vi på matcherna mot Rangers ser vi ett lag som har en fantastisk nivå att plocka fram.

Malmölaget har dessutom några ruggigt formstarka ess i rockaärmen. Spelare som Lewicki, Birmancevic och Berget är i oerhörd form och växer ytterligare i Europamatcher. AC och Moisander är på en konstant hög nivå och längst fram har vi Antonio Colak som spelar i en helt egen liga just nu.

Vi har alltså vinnartyperna, de kloka och de irrationella i truppen. Vi har mentaliteten som bara finns hos klubbar som alltid kräver seger och vi har vetskapen om att det här, det har vi klarat förr.

Skall vi hitta något negativt är det att den unge försvarschefen Anel Ahmedhodzic är avstängd och likaså defensive sopkvasten Bonke Innocent. Det här är två viktiga spelare och det gäller att alla som är tillgängliga ser till att vara lika distinkta som dessa två klippor.

Jag är tämligen säker på att så blir fallet. Att vi slarvigt föll lite på eget grepp mot IFK Göteborg skapade nog en revanschlusta som vi kommer att ha glädje av i morgon. Irritationen över egna misstag och en usel domarinsats i lördags kan ge precis den tändvätska som behövs då man möter en motståndare man inte vet så mycket om.

Inte för att jag tror vi saknar tändvätska, det är ju trots allt Champions League som hägrar. Prestigen, skyltfönstret, pengarna och chansen att få mäta sig mot de allra bästa är en morot som heter duga.

Jag ser fram emot att se ett supertaggat MFF ta fram sin allra vassaste återerövringsfotboll och i symbios med 5500 extatiska supportrar fullständigt mangla ner Ludogorets. Vi har en underbar chans att sätta vår prägel på mötet och sätta bulgarerna i ett riktigt besvärligt läge inför returen.

Låt oss lyfta fram laget och göra detta till verklighet. Låt oss tillsammans få in den första foten i Champions Leagues dörrhål. Vi vet vi kan!

Pontus Kroon2021-08-17 21:11:01
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?