Inför Malmö FF - Riga FC
Lewicki startar i morgon!

Inför Malmö FF - Riga FC

Äntligen är det dags för ett nytt himmelsblått Europaäventyr! MFF möter Riga FC från Lettland och första matchen spelas i Malmö i morgon kväll.

Det är inte utan att det känns skönt att årets hittills viktigaste match spelas så snabbt efter förlusten i Norrköping. Jag är övertygad om att spelarna känner likadant. Det är alltid positivt att kasta sig upp på hästen direkt när besvikelsen fortfarande svider lite i skinnet.

Det är ju nu säsongen börjar på allvar för Di Blåe.
Vi vet att vi är och skall vara favoriter till att vara mästare efter trettio allsvenska omgångar, men att spela i Europa är något helt annat.

Det är ett konststycke som få svenska lag kan hantera. De senaste tio åren inte ens några förutom de himmelsblå pågarna från Malmö. Efter att ha gått vidare till finalspel i Europa League både 2018-2019 samt 2019-2020 blev det i fjol förlust i play off mot spanska Granada så det är med stor revanschlusta vi tar oss an årets kval till Champions League.

Positivt är att vi lagom till den här matchen äntligen får in publik på Stadion igen. MFF räknar med att kunna ta emot runt 4000 supportrar enligt gällande restriktioner och sett till hur endast 500 klarade att hålla upp trycket i träningsmatcherna är jag övertygad om att det kommer att bli en fantastisk stämning i vår häxkittel i morgon.

En annan mycket positiv sak är att vår defensiva nyckelspelare på mitten, Oscar Lewicki, är tillbaka från start. Oscar som gjorde en bra andra halvlek i lördags är nu redo för nittio minuter och Jon Dahl Tomasson berättade utan omsvep att vår mittfälskugge startar matchen.

Hur JDT ställer upp laget i övrigt är svårt att sia om, men vi får hoppas att Erdal Rakips goda form håller då han är i Anders Christiansens frånvåro är ansvarig för mycket av det offensiva uppbyggnadsspelet.

Längst fram ser jag fram emot att se Antonio Colak mot internationellt motstånd. Jag är övertygad om att den karismatiske tysk-kroaten kommer att må extra bra av att det vankas CL-kval, dessutom inför publik. Colak har gjort en stark säsong i MFF så här långt och matchen i lördags var nog hans bästa i den himmelsblåa tröjan.

Oron ligger som vanligt det här året i det defensiva. Vi släpper in mål i varje tävlingsmatch och vi som har några år på nacken vet att just i Europamatcherna är det extra lätt hänt att målen trillar in.

Jag hoppas verkligen att MFF tar försvarsproblemen på yttersta allvar och att man noga analyserar vad som har gått fel så här långt. Sedan hoppas jag och tror att Johan Dahlins och Oscar Lewickis närvaro från start kommer att ha en stabiliserande funktion för vårt defensiva spel.

Riga FC är ett typiskt "projekt" i modern fotboll där rika ägare bestämmer sig för att skapa en klubb som är konkurrenskraftig i Europa. Det innebär att vi inte möter det typiska baltiska ängagänget, utan Riga har gjort flera starka resultat internationellt de senaste säsongerna och kommer att vara en hård nöt att knäcka.

Jon Dahl Tomasson varnar för letternas starka fysiska spel och det kommer att krävas mycket rörelse hos hemmapågarna för att kunna spela runt de tuffa duellspelarna i bortalaget.

Kort sagt, det här blir ingen promenad i Pildammsparken, men vi har en väldigt fin möjlighet att åter få en bra start i ett Europakval. Denna gången gäller det dessutom Champions League med allt det innebär.

Så bara kör så det ryker i morgon pågar!
Visa att Malmö FF som alltid är att räkna med internationellt och visa vilken kraft som finns i den här föreningen när vi åter kan lyfta laget från läktarna.
Framåt Malmö!




 

Pontus Kroon2021-07-06 19:48:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?