Inför Malmö FF - Varbergs Bois: Johan Dahlins återkomst?

Inför Malmö FF - Varbergs Bois: Johan Dahlins återkomst?

I omgång 5 ställs Malmö FF mot Varbergs Bois hemma på Stadion. Spelar Johan Dahlin? Superhemliga MFF berättar inget i onödan.

Jag skrev det redan i måndags, inför matchen mot Djurgården, att en eventuell förlust mot Stockholmslaget alls inte är ett tabellmässigt misslyckande med tanke på att endast fyra omgångar spelats. Jag vidhåller förstås det. Fem poäng bakom serieledarna med 26 matcher gånger 3 poäng att dela ut så vore det närmast löjeväckande att redan nu ta ut en fiaskosäsong i förskott.

Men det gäller att inte spela lika genomuselt som mot Djurgården, för då kan vi glömma guld, kanske även medalj och troligtvis även Europaframgångar. Ty så dåligt som det var i måndags lämnar många frågetecken efter sig. Inte en enda spelare kan ges ens godkänt, det var en kollektivt miserabel insats.

Det händer av och till, även om vi med våra korta minnen gärna drar till med ”sämsta på många år” och liknande. Jag tror att jag själv sa något liknande efter Elfsborg borta förra året, där vi förlorade med 1-0. Eller för den delen, när vi några omgångar innan matchen i Borås spelade oavgjort (2-2) mot Varbergs Bois. Det var en match som inte lovade vare sig guld eller medalj.  

På söndag sen eftermiddag, klockan 17.30, möter vi det bottentippade laget igen. Där vi kommer från 1-3 i Stockholm har de 2-1 i Östersund med sig. Ett resultat som jag förstår inte var orättvist utan tvärtom i underkant. Jag förutsätter att Jon Dahl Tomassons lag inte underskattar de grönsvartrandiga motståndarna; inte nog med 2-2 hemma i fjor, det blev förlust med 3-2 i bortamötet. Det vore ett synnerligen allvarligt misstag misstänker jag.

Så det är dubbel tändvätska här. Dels förra årets minusstatistik på varbergarna, dels den fruktansvärda insatsen senast mot Djurgården. Om spelare och ledare tycker att det blåser lite hårt runt dem nu, så är det ingenting mot hur det kommer att storma vid ett negativt resultat på söndagen.

Nu tror jag inte det blir så. I de tre första matcherna av årets allsvenska visade MFF upp ett spel som visade varför laget är favorittippat att vinna guldet. Ett bakslag, hur tungt det än var, får mig inte att tro annat än att det var ett enstaka misslyckande och inte en begynnande trend.  

Vi är många som glatt oss åt Johan Dahlins återkomst. I veckan spelade han en internmatch, och inget annat har sagts än att det gick bra. Gick bra så till vida att han inte slog upp sin skada vill säga. När det gäller allt annat runt hans status och eventuella medverkan i trupp eller startelva berättas det inget. Malmö FF har blivit hemligt. Superhemligt. Det som varit praxis sen tidernas begynnelse att tala om hur truppen till en kommande match ser ut gäller inte längre. Vi får reda på att Oscar Lewicki och Bonke Innocent är fortsatt borta, men huruvida Johan Dahlin finns med som målvaktsalternativ vet vi utomstående inte.

Eller vilka övriga spelare är för den delen. Men där är det lättare att räkna ut. Blir det samma startelva som senast eller några förändringar? Får Lasse Nielsen chansen och petar Franz Brorsson? Finns det någon möjlighet för Pavle Vagic att spela på ”Lewickipositionen” i stället för Rakip? Birmancevic in och Rieks ut? Inte lätt att veta för någon. Vi får helt enkelt vänta och se. 

Men det jag hoppas allra mest på är att Johan Dahlin är tillbaka. Jag tycker att Marko får alldeles för mycket skit. Hela lagets försvarsspel har varit mindre bra, för att ta till en underdrift, och han får emellanåt klä skott för kritik som en del andra spelare klarar sig undan. Fast med det sagt, med en frisk Johan Dahlin i målet är jag rätt säker på att en annan säkerhet smyger sig på laget. Inte konstigt alls, då han är Allsvenskans bästa målvakt. Marko kanske blir det en dag, men Johan är det redan. 

Efter en lång skadefrånvaro kanske vi inte kan förvänta oss en Johan i absolut toppform, men någon gång måste han börja matchas in och hellre mot Varberg hemma (med all respekt) än mot AIK borta i nästa omgång. 

Efter att ha spelat mot fyra plastlag möter vi nu i den femte omgången ett annat gräslag. Bara det gör Varberg sympatiskt, och jag önskar dem all lycka i övriga 28 matcher de spelar men, förstås, inte mot oss. Matchen börjar som sagt klockan 17.30. Domare är Victor Wolf. Publik blir 8 personer plus logefolket. Jag hoppas de för ett jävla liv. Jag hoppas de får segerjubla och motta spelarnas tacksamhet efteråt. Jag önskar oss alla himmelsblå att vi får segerjubla efter en seger och tre poäng.

Och att vi snart är på plats igen.

Magnus Johansson2021-05-08 14:12:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?