Nationalarenan, Friends Arena, 2023-04-16 15:00

AIK - Hammarby

Inför matchen mot krislaget AIK
En scen vi hoppas få återuppleva imorgon.

Inför matchen mot krislaget AIK

Det är nästan på dagen exakt en månad sedan som Bajen slog ut AIK ur den Svenska cupen på nya Söderstadion. Inför söndagens möte har Allsvenskan dragit igång och det är en enormt viktig match för båda föreningarna. För AIK eftersom laget redan fått en krisstämpel, för vår del för att kunna haka på i toppen.

AIK

”Vilken jävla pajasförening vi blivit.” – Skribent på Forum svartgul efter lagets förlust mot oss

Det är ett lag i kris, en vilken utspelat sig i tre akter. Den första inleddes med att vi bestämt slog ut dem ur slutspelet i Cupen. Detta markerade krisstarten dels med tanke på matchens dignitet men även eftersom föreningens förra säsong landade i en femteplats. I och med förlusten i kvartsfinalen var därmed någon enda väg till Europa borta och utgjorde ett tydligt slag mot självbilden som ett topplag. Därför blickade laget samt dess supportrar snabbt framåt mot den Allsvenska premiären. Varje år har ju AIK vunnit redan innan serien börjat men i år har det varit ovanligt försiktiga tongångar. Lagets spel har ju varit sisådär och spelare ut samt in har inte övertygat om att laget hade den slagkraft man vanligtvis anser sig besitta.

”Sämsta AIK-upplagan jag har sett någonsin. Vilka jävla kaninpsyken.” – Skribent på Forum svartgul efter lagets förlust mot Halmstad

Krisens andra del kom i form av premiärförlusten borta mot Halmstad. Att möta nykomlingar i premiären är sällan en lätt uppgift men det var inte det enda skälet att slutsiffrorna skrevs 2-1 till HBK. AIK har sett något förvirrade ut i vilken fotboll de skall spela i år och att det inte finns något ordentligt grundspel på plats var uppenbart. Dessutom har skador och spelarfrågor präglat vilka som kunnat ställas på planen och därmed skapat en än större diskussion mellan supportrarna. Men hoppet skulle ställas till en stundande hemmapremiär på ”Friends” där många ansåg att en seger kunde få minnet av premiären att blekna.

”Vi är så illa ute just nu inför Bajen. Vi måste göra klart med Stahre ikväll.” – Skribent på Forum svartgul efter lagets förlust mot Norrköping

Krisens tredje del blev 0-3 förlusten hemma mot Norrköping. Vi som såg matchen tyckte väl främst att AIK framstod som ett gäng koner kring vilka pekingspelarna enkelt sprang cirklar och i mycket gjorde vad de ville. Det var väldigt svårt att se hur AIK är tänkt att spela, var Brännans beryktat goda defensiv befann sig någonstans eller vilka spelare som på egen hand kan klara av att bryta en kollektiv negativ trend. Premiären för AIK var en sorglig historia och tongångarna efter matchen har väl knappast varit positiva, lagkapten Alexander Milosevic kallade till och med insatsen för ”parodifotboll”.

Nye tränaren Brännan såg ut som om han var på väg att börja gråta i studion efter matchen och fällde en halvsyrlig kommentar att det var styrelsen och inte han som varit ansvarig för spelarrekryteringar inför säsongen. Supportrarna undrade varför laget fortsatt inte lyckats tillsätta en sportchef och har ordentligt börjat diskutera styrelse och sportslig ledning. Än sämre blir det ju inför söndagen av att spelare som John Guidetti, Aboubakar Keita och Zachary Elbouzedi garanterat missar matchen medan ännu fler är osäkra. Det som kommuniceras utåt är däremot att föreningen ser den här matchen som en väldigt god chans att vända läget. Det är föreningens sämsta allsvenska start på 44 år och Alexander Milosevic säger att ”det är en perfekt match att studsa tillbaka på. Att få den här möjligheten.” Givetvis kommuniceras en positiv inställning utåt, något annat går inte att göra, men i supporterled är det helt annat ljud i skällan:

”Hoppas att Självmål har slipat formen i veckan för hur ska vi annars göra mål?” – Skribent på Forum svartgul inför morgondagens match

Hammarby

På förhand blir frågan hur väl laget lyckas studsa tillbaka efter den tunga torsken mot Häcken. Det har ordats tillräckligt om den så det behöver inte sägas mer här annat än att laget borde vara rejält revanschsugna och om de i detta läge inte kan ha en hundraprocentig inställning så är det tveksamt om de någonsin kan ha det. Det är derby, andra chansen på kort tid att tvåla dit AIK och framför allt en krismotståndare. Tändvätska deluxe med andra ord.

För vår del blir nog en av de större frågorna hur startelvan och taktiken skall se ut. Mot Häcken gjorde vi ett försök att anpassa och väl mycket efter motståndaren utan att riktigt lyckas med uppgiften. Det är så klart möjligt att Cifuentes på ett liknande sätt väljer att angripa matchen imorgon mer passivt för att kunna utnyttja AIKs desperation. Men samtidigt vet vi att Hammarby tycks spela bäst när vi får styra och ställa, när vi spelar på det sätt vi vill och dessutom då kan låta våra anfallsspelare göra det de är bäst på.
Glädjande för vår del är att vi rimligtvis har fler spelare att tillgå i form av Nalic och Mikkelsen, även om ingen av dem kanske är redo för start. Mest spännande enligt mig blir också hur vi balanserar defensiv och offensiv på mittfältet samt vilka som startar på de offensiva positionerna centralt och till vänster. Många supportrar tycks anse att antingen Erabi eller Mikkelsen kanske ska ges chansen centralt. Huruvida Djukanovic bör starta tvistas det också om liksom huruvida Strand efter insatsen senast skall ges fortsatt förtroende. Min personliga teori är att vi nog kommer få se en del rotation i de offensiva delarna men att backlinjen för tillfället förblir orörd, det känns också som att det på pappret är den bästa.

15:00 drar matchen igång som blir ett möte vilket antagligen kommer avgöras av vilket lag som är hungrigast. På pappret har vi en fördel men om AIK lyckas kanalisera sin kris och frustration på rätt sätt så blir det en väldigt jobbig motståndare att möta. Vi håller tummarna och hoppas att det vid 17:00 imorgon finns ett Bajen på sex poäng och ett AIK som efter tre omgångar fortsatt står på 0.

Forza Bajen
 

Theodor Bittner2023-04-15 18:15:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!