Inför MFF - SC Braga
Mannen det varit mest fokus på de senaste par dagarna: Underbare Åge Hareide.

Inför MFF - SC Braga

Stämningen svänger fort i supporterled. Från domedagsstämning för ett par dagar sedan till betydligt mycket mer glädje, hopp och lust sedan igår. Skillnaden? Mannen som suttit på podiet och besvarat frågor från pressen två gånger på mindre än ett dygn: Åge Hareide. Nu återstår att se om han har samma effekt på spelartruppen.

Det är inte konstigt att stämningen höjs. För det är inte bara Åge Hareides meriter som gör att det känns tryggt att ha honom här. Nej, det är nåt med karln som smittar av sig och går rakt in i själ och hjärta även om man sitter framför en skärm. Jag tittade själv på presskonferensen när han presenterades och kom på mig själv att sitta med ett stort leende nästan hela tiden. 

Även presskonferensen inför matchen kom till stor del att handla om Åge. Spelarna fick övervägande frågor om vad de känner inför att han är tillbaks, hur första träningen var, vad de andra lagkamraterna sagt om att Åge tar över och så vidare. Både AC och IKT hade mycket positivt att säga, AC verkade dock efter några frågor tröttna lite på frågornas inriktning. 
- Det är inte Åge som ska ut och spela matchen imorgon. Det är vi spelare som har ansvar för våra prestationer, precis som vi haft hela säsongen.

När det gäller skadeläget så är det bara de långtidsskadade som inte finns tillängliga. Åtminstone i teorin. När det gäller Johan Dahlin och Sören Rieks så sa Åge att de måste avvakta och se hur de båda reagerar på dagens träning, detta på grund av den typ av skador de haft. De som varit borta länge lär inte heller vara redo för 90 minuters spel utan snarare kanske kortare inhopp. Han ville inte avslöja om han anser att efterlängtade Oscar Lewicki är redo för spel redan mot Braga eller inte.  

Att ta ut en startelva efter bara en träning med laget är såklart inte det lättaste och Åge kommer att lägga förtroende på de spelare han känner sedan tidigare. 
- Det är många nya spelare som jag inte känner och jag behöver fler träningar för att se vilken roll som passar dem bäst. Jag måste titta på de spelare jag känner allra bäst, för jag vet vad de kan. De jag litar på är dem jag känner allra bäst och så får vi starta där. 

Motståndarna Braga ligger tvåa i portugisiska ligan och kommer från fyra raka segrar där. Åge beskriver deras spel som "icke-portugisiskt". De spelar ofta ett direkt spel, två snabba anfallare och stora mittbackar. Han tror att deras typ av spel kommer att ge MFF öppningar och att det kan bli ett spel som går snabbt fram och tillbaka. Han tryckte också på att MFF måste spela kompakt defensivt, och inte ge bort något alls, minsta misstag kommer att straffa sig snabbt. Men man måste också våga och se till att göra saker på plan som Braga inte gillar. 

Även om det ofta sägs att det är en match i taget som gäller menade Hareide att matchen mot Braga inte är veckans viktigaste. Här handlar det om att prestera så bra som möjligt, och så får man se hur långt det räcker. Därför är det en chans att få igång laget och bättre samlat än det varit så här långt. Men viktigast är matchen mot Norrköping eftersom det där handlar om ta stegen mot att säkra spel i Europa även nästa säsong. 

Han säger mycket som vi tycker om att höra den käre herr Hareide, och bland allt det så var det nog detta som tog allra starkast: 
- Vi löper hårt som fan och jobbar i alla dueller och prövar att spela boll. Det handlar om mycket hjärta när vi spelar här hemma i Malmö. 

Och där är det även upp till bevis för oss på läktaren Vi måste lägga den tyngre period som varit åt sidan under ett par timmar och göra det vi gör allra bäst - visa hjärta. Det har konstaterats många gånger hur mycket vi kan betyda i matcherna, inte minst mentalt för spelarna. Nu, när det varit motgång kan vi göra som allra störst skillnad. Så kom och sjung för allt vad du är värd och få Åge att känna igen sig himma på Stadion. 



 

Åsa Flykt2022-09-07 17:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?