Inför MFF - Syrianska: I år så

Inför MFF - Syrianska: I år så

Del ett av två införrapporter handlar om eftermiddagsmatchen mot Syrianska i Svenska Cupen.

Så står vi här igen, med våra drömmar och förhoppningar. Svenska cupen står för dörren, och i år så. Nu jävlar. Ingen ska stoppa oss!
 
Vi har hört det förut, ändå sitter jag här och skriver det. När dörrarna stängs om hospitalet och alla flyr, då blir jag och några till kvar. Som de enfaldiga som hävdar att de kommer att få se en himmelsblå cupvinst till i sina liv. Jag vet, det är skrattmaterial. Men låt mig få ha de här drömmarna. In JDT I trust. Eller nåt.
 
2019 var året då Markus Rosenberg borde ha fått lyfta cupbucklan mot skyn, denna hans sista säsong. Så blev det inte. Egentligen inget konstigt med det sett till vår förenings usla facit de senaste 30 åren; 1989 vann vi senast. Därefter har vi varit i några finaler, åkt ut mot division 1-lag och Öster några gånger, verkat tycka knyppling vara roligare än att spela vissa matcher, men på senare år tagit det på ett allt större allvar. De sista åren har vi verkligen velat vinna den där cupen, men fallerat av olika anledningar.
 
Vad är det då som talar för oss i år? Tja, inte är det den senaste matchen vi spelade, mot min hemstads grönsvarta lag. Å andra sidan var det en match på försäsongen, och hittar vi ibland konstiga resultat så är det på försäsongerna. Det gäller alla lag, inte bara Malmö FF. Jag har återkommit till citatet från Niclas Kindvall någon gång på 90-talet i Malmö säkert femtio gånger i texter på Himmelriket, men det äger fortfarande sin riktighet: ”Alla kan vara bäst på grusplaner (2020 nu, så läs: plastplaner) i februari, men det är inte då det gäller något”.
 
Så vad som talar för oss är väl detsamma som talat för oss de senaste åren, vi har bredast och enligt många bäst trupp och är favoriter till att vinna Allsvenskan. Då bör vi också vara favoriter till att vinna Svenska Cupen. Så är det rimligtvis.
 
Så vi tar nya tag. Igen. Jag tittar ut den här tidiga fredageftermiddagen och ser en molnfri himmel med en välkommen sol. Någon enstaka plusgrad. Sånt väder som gör en lycklig och positiv om man nu inte är lagd åt hållet att dimma och regn från sidan är det optimala. Kanske är det därför jag tänker att 2020 ska bli vårt cup-år, eller så är det bara det enkla faktum att alla år startar från noll och det verkligen alltid infaller sig den där känslan jag startade den här texten med: I år så!
 
I vilket fall, Syrianska från Södertälje kommer ner till Malmö och blir vårt första tävlingsmotstånd för året. Det, mina vänner, är en klubb med problem. Den forna allsvenska klubben (tre säsonger) hamnade sist i förra årets Superettan och ramlade således ner i division 1. Häromveckan meddelade Svenska Fotbollförbundet att de degraderas ytterligare en division med anledning av att de underlåtit att betala avgifter till Svenska Fotbollförbundet. De ska också ha haft skatteskulder, så man förstår att det är skilda världar mellan dem och Malmö FF, som har runt halva miljarden i tillgångar.
 
S:t Afremkyrkan har i sista stund (?) lånat ut 200 000 kronor till Syrianska och skulderna till SvFF ska nu vara betalade. Om det räcker för att få spela i division 1 2020 återstår ännu att se. Men detta kan möjligtvis ge en boost att ta med sig till morgondagens match för spelare och ledare. När jag leker neutral observatör så kan jag ändå inte låta bli att uttrycka ett ”det kan behövas”.
 
MFF är förstås gigantiska favoriter. Oavsett vilket lag tränare Tomasson väljer att ställa upp med så ska Malmö vinna den här matchen. Ett annat resultat kan vara det här århundradets fiasko när det kommer till vår förening, och även om ingen seger kommer av sig själv så kan jag inte se hur vi ska gå förlorande ur morgondagens match.
 
Startelvan släpps först en timme innan match, och tränare Tomasson vill inte säga något alls vilka spelare som kommer att få chansen. Alla i A-truppen utom skadade andremålvakten Dusan Melicharek är uttagna. Så många tänker kanske någon.
 
Ja, det är ju inte bara en match som ska spelas utan två. Vi ska möta Jönköping Södra i morgon klockan… (fortsättning följer i nästa artikel).

Magnus Johansson2020-02-14 14:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?