Strandvallen, 2022-04-10 17:30

Mjällby - Djurgården

Inför Mjällby AIF – Djurgårdens IF
Målsnålt. I fjol bjöds det på ett ynka mål över 180 minuter när DIF mötte Mjällby. Får vi se något liknande på Strandvallen under söndagen?

Inför Mjällby AIF – Djurgårdens IF

Efter en premiär som bjöd på en del slarv men också härlig stämning och tre poäng reser DIF till Strandvallen för tuff bortamatch mot Mjällby. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna inför en lurig match mot ett underskattat motstånd.

Så har det blivit dags för DIF att ge sig upp i sadeln igen efter en väl genomförd premiär med tre poäng i bagaget. Premiärer bjuder sällan på sprakande fotboll och slutar ofta med tappade poäng – så tre poäng får man helt klart vara nöjd med, även om det förstås fanns saker som kunde förbättras både här och där.

Dödade tråkig trend
Försvarsspelet såg till exempel inte överdrivet stabilt ut och det är klart att man i en perfekt värld inte vill släppa till tre ramträffar och därutöver tvinga målvakten till en handfull kvalificerade räddningar. Siffrorna 3–1 gav väl inte heller en helt rättvisande bild av matchen, men i en premiär är det som sagt bara poängen som räknas. Som en bonus var det förstås även skönt att döda trenden att DIF tappar poäng varje gång man får starta säsongen på hemmaplan – något som stått sig sedan flytten till Tele2.

I den andra omgången väntar dock en tuff uppgift i Mjällby på bortaplan. Den som mot förmodan trodde att det handlar om en motståndare som det räcker att bara ställa ut skorna mot får tänka om! Mjällby hade en riktigt knölig vår 2021, men kom igen lagom till serien vände och dubbelmöte med DIF stod på agendan. Blåränderna lyckades då vinna bortamötet med ett nödrop – och tappade sedan poäng på Tele2 efter en ganska slätstruken insats där bortakeepern Carljohan Eriksson storspelade.

Keepern, som vann ”Årets målvakt” i Allsvenskans stora pris, har nu lämnat för utlandet. Man har dessutom tagit in en ny tränare i form av Andreas Brännström, som tidigare tränat Dalkurd och J Södra, men som närmast kommer från en assisterande roll i kroatiska Hajduk Split. Blekingelaget har dessutom tvingats klara sig utan sin store profil Jacob Bergström, sedan anfallaren på försäsongen drabbades av en komplicerad hjärnskakningsproblematik efter att ha fått en hård boll i huvudet.

Slog Elfsborg borta i premiären
Trots det kunde Mjällby i premiäromgången inte bara hålla jämna steg med Elfsborg på bortaplan, utan även plocka med sig alla tre poängen hem till Listerlandet, efter mål i den andra halvleken från veteranen David Löfquist och Bergströms ersättare i anfallet, Mamudu Moro, som annars mest fick agera inhoppare i fjol. I laget finns dessutom bland annat AIK-lånet Jetmir Haliti och DIF-bekantingen Sam Johnson, även om den sistnämnde inte verkar ha alltför hög status hos tränarna.

Mjällby är annars främst ett kollektiv med många lojala lagspelare där alla gör jobbet – och man har en stark organisation överlag. Inte minst på det centrala mittfältet har man både kvalitet och bredd – något som gör laget jobbigt att möta för de flesta. Det lär med andra ord bli viktigt att vinna fighten på mittplan.

DIF åker till Mjällby med samma trupp som i premiären, så när som på en ändring. Leo Cornic får denna gång plats, på bekostnad av Elias Andersson. Innermittfältaren är alltid professionell, men har haft en tuff tid i klubben. Efter skadan på försäsongen 2021 har han aldrig kommit ikapp och lyckats ta sig förbi startspelarna – eller konkurrenten Banda, som ofta är förste inhoppare när någon behöver bytas ut på innermittfältet. Med Curtis Edwards borta från klubben har Elias Andersson inte längre behövt skeppas i väg på lån, men nog är det en spelare man trodde skulle vara aktuell för mer speltid, inte minst med tanke på hans bakgrund i Sirius under Lagerlöf-Bergstrands styre.

Ändring i mittlåset tänkbar
Så vilken elva kan man förvänta sig på söndag? Ja, det är inte speciellt mycket som talar för ändringar. En spelare som dock var ifrågasatt efter premiären är Isak Hien, som inte såg helt trygg ut i defensiven. Det blir därför intressant att se om han får fortsatt förtroende eller om det nu är krattat för en start för Jesper Löfgren.

En spelare som känts lite på gång är samtidigt Joel Asoro, men i premiären var han utanför elvan. Stalltipset blir ändå att tränarna kör vidare på nykomponerade trojkan Hakšabanovic-Edvardsen-Radetinac, som producerade samtliga tre mål mot Degerfors.

Hakšabanovic fick annars kliva av premiären hårt lindad – och även Pierre Bengtsson har dragits med skada i veckan. Uppgifter från klubben tyder dock på att båda dessa namn är fit for fight igen och de fick även plats i matchtruppen när den presenterades på lördagseftermiddagen.

Man ska nog därför inte tro på förändring vare sig på ytterbackarna eller på mittfältet. Magnus Eriksson blev i och för sig utbytt i premiären – något som inte hände en enda gång under 2021, men enligt uppgift handlade det om trötthet mer än någonting annat. Förhoppningsvis är kaptenen ändå på väg tillbaka till 100 procent efter sin hjärnskakning.

I mål finns det ingen anledning till förändring. Aleksandr Vasyutin må vara en auktoritär och skicklig burväktare, men Jacob Widell Zetterström gjorde en jättematch mot Degerfors och allt annat än fortsatt förtroende skulle skicka konstiga signaler.

"Mest underskattade laget i serien"
Enligt Kim Bergstrand kan inställning och anpassningsförmåga bli avgörande för utfallet i matchen. Så här säger tränaren till DIF.se:
– Vi har lite småskavanker i truppen sen matchen mot Degerfors men helhetsmässigt känns det bra. Vi har en seger i ryggen även om vår premiär var långt ifrån perfekt och det är skönt att det är igång. Vi hade hellre tagit första gräsmatchen lite senare i vår eftersom vi ännu inte har varit i närheten av att träna på gräs men vi ska vinna oavsett underlag. Vi har en konkurrenssituation i truppen som är väldigt hård på vissa platser och lite mindre hård på andra men med tanke på skadesituationen i truppen just nu är det bra med lite bredd. Vi kommer att behöva stå upp både fysiskt och taktiskt och anpassa oss till de yttre förutsättningarna vad gäller gräs och väder och vind och allt sånt där. Det blir en väldidgt annorlunda match jämfört med i måndags på Tele2 Arena och det kommer att ställas höga krav på oss. 

– Mjällby är kanske det mest underskattade laget i serien. Det gjorde en fantastisk bra bortamatch mot Elfsborg i premiären och vann inte alls orättvist. De är väldigt välorganiserade och fysiska. Det är ett bra lagbygge vi ska möta som dessutom är mycket starkt på hemmaplan. Mjällby borta var nog den matchen vi hade störst problem i förra året även om vi lyckades vinna. 

Matchstart: 17:30
Plats: Strandvallen
Sänds på: Discovery Plus


* * *

Vad har du för förväntningar kring matchen? Kommentera gärna i fältet nedan men kom ihåg att hålla en god ton!
 

Isak Bellman2022-04-09 18:35:00
Author

Fler artiklar om Djurgården