Strandvallen, 2021-09-13 19:00

Mjällby - AIK

Inför: Mjällby - AIK
Duell mellan Milosevic och Bergström senast lagen möttes.

Inför: Mjällby - AIK

Allsvenskans formstarkaste lag i AIK återtar serieledningen vid seger i Sölvesborg imorgon. Att Solnalaget går in som stora favoriter råder det inga tvivel om, men Mjällby har visat en bättre form på senaste tiden och kan vara svårspelade på Strandvallen.

Det var ett bra tag sedan det var en sådan harmoni i AIK som det för tillfället är. Segrarna har trillat in på löpande band, insatserna blivit bättre och konkurrenter har tappat poäng. Samtidigt finns det betydligt mycket mer att hämta spelmässigt. Segrarna har präglats av en ramstark defensiv och fasta situationer. Spelare som Erik Ring och Zachary Elbouzedi har visat upp fin form, något som varit efterlängtat då yttrarna inte levererat som önskat. Jag skrev för inte alls längesen att jag hellre ser Nabil ute till vänster än Ring, men får nu erkänna att jag är kluven. Ring har verkligen tagit vara på de chanser han fått den senaste tiden och kommer förmodligen att fortsätta växa vid fortsatt speltid.

Utöver vänsterkanten så finns det egentligen inga konstigheter kring vilka som ska starta matchen. Eventuellt så är Rogic tillgänglig för spel, men jag har svårt att se honom ta en startplats direkt.

Trolig startelva:
Kristoffer Nordfeldt

Mikael Lustig
Alexander Milosevic
Sotirios Papagiannopoulos
Erick Otieno

Bilal Hussein
Sebastian Larsson

Zachary Elbouzedi
Nicolas Stefanelli
Erik Ring

Henok Goitom

Mjällby har varit ett lag som AIK haft förvånansvärt svårt mot. Senast på Friends blev det 2-2 efter tveksamma ingripandet från Janosevic, något vi förmodligen inte kommer behöva se Nordfeldt stå för. Anledningen till att AIK haft svårt mot Mjällby, enligt mig, är just att laget haft problem med att luckra upp lågt stående lag. Mjällby kommer med största sannolikhet ställa upp med en tydlig fembackslinje och försöka dra ner på tempot vid varje tillfälle. Därför kommer det krävas mycket rörelse och ett högt bolltempo, för om Mjällbys backlinje inte behöver flytta runt så kommer det bli svårt att få hål på dem. Tror och hoppas att Bartosz kommer vilja vinna boll högt upp i planen för att skapa ett tydligt tryck, men samtidigt får man akta sig för Mjällbys kontringar där Amin Sarr verkligen imponerat stort på mig. Det är en snabb, stark och teknisk spelare som håller en hög allsvensk nivå. Även Jacob Bergström kan skapa oro med sin fysik och inställning, men där ska ändå Milo och Sotte kunna stå upp bra.

I och med Malmös poängtapp mot Norrköping så har AIK chansen att utöka avståndet till fem poäng klubbarna emellan. Djurgården stod för en viktig och trygg derbyseger mot Hammarby och är därför i nuläget en poäng före AIK. Utan att på något sätt försöka förminska Djurgården, som verkligen är med i toppen och såg bra ut mot Hammarby, så är min känsla att Malmö är det största hotet. Det enda som egentligen talar emot Malmö är naturligtvis Champions League som kommer tvinga laget till roteringar i laget framöver.

Kollar man på kommande schema så har AIK relativt tacksamma uppgifter på pappret, även om de matcherna ska vinnas också, innan det blir två derbyn följt av Norrköping och Malmö. Kan laget ta de poäng man ändå bör innan dess så kan man ha gett sig själva ett otroligt utgångsläge inför slutet av serien.

Hur tror ni laget formeras? Borde Nabil eller Ring spela? Vilka ser ni som den största konkurrenten i serien?

Filip Barkman2021-09-13 11:07:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen