Strandvallen, 2023-08-27 15:00

Mjällby - Hammarby

Inför Mjällby borta

Inför Mjällby borta

Förra helgen fick vi bevittna en av årets sömnigare tillställningar, i Bajens mållösa tillställning borta mot Kalmar. Positivt trendbrott på Guldfågeln Arena, men känslan efter matchen var ändå att vi borde kunna göra mer skada mot ett så uddlöst Kalmar. Idag står återigen en tuff bortamatch på schemat, när de grönvita åker ner till Listerlandet och Strandvallen. Nedan följer matchens förutsättningar.

Mjällby AIF 

Blekinges allsvenska representanter har en hyfsad säsong bakom sig där två segrar mot Malmö, båda på denna sida av uppehållet, sticker ut. De spelar en smart fotboll där de är cyniska och har inget emot en 1-0 seger där de behöver stå lågt stora delar av matchen. Just defensivt är Mjällby väldigt starka med sin fembackslinje, och laget har hållit nollan imponerande åtta gånger i år, varav en av dessa var mot just Hammarby, på Tele2. Totalt har man släppt in 21 mål bakåt, vilket är tredje minst i hela serien. Dessvärre har man inte lyckats producera allt för mycket framåt heller, vilket gör att Mjällby i nuläget ligger på en sjundeplats, med 28 poäng. 

Formen hos Mjällby är helt okej, även om man torskade den senaste allsvenska matchen borta mot serieledarna Elfsborg. Innan dess hemmaslog man Malmö med 1-0, och dessförinnan tog man en stark bortaseger mot Varberg med 3-0. 

Den interna skytteligan delas av Max Fenger, ett danskt nyförvärv inför säsongen, samt trotjänaren David Löfquist, med fyra mål vardera. Mjällby tränas av Anders Torstensson. 

På skadelistan i Mjällby hittar vi förra årets stjärna i anfallet Silas Nwanko samt den unga mittfältaren Adam Petersson

Hammarby IF 

Bajen spelade som sagt en mycket tråkig match mot Kalmar förra helgen som slutade 0-0, men efter det har man hunnit spela kvalmatch till Svenska cupen. Hudiksvall stod för motståndet och slutresultatet skrevs till 2-0, där Djukanovic och Rafferty stod för målen. 

På andra sidan uppehållet har de grönvita börjat komma igång, och tagit imponerande segrar mot lag som Elfsborg och Norrköping. Man har däremot inte kommit igång ordentligt i bortaspelet, där en förlust med uddamålet mot BP var lågvattenmärket. Bajen börjar dock se stabila ut bakåt, något som saknats tidigare under säsongen. 

Den interna skytteligan leds fortsatt av Djukanovic på sina 5 mål, även om han inte fått starta särskilt mycket den senare tiden. 

På skadelistan hittar vi fortsatt Boudah, Collander samt Fjoluson. Trawally är tillbaka i träning men inte redo för match ännu. Markus Karlsson har också börjat träna med laget men är inte heller matchredo. Allt mer tyder på att Tesfaldet Tekie gjort sina sista minuter för Bajen, och han är inte heller med i truppen. 

Vad kan vi förvänta oss? 

Senast lagen möttes på Strandvallen var i årets semifinal i Svenska Cupen, där Mjällby vann med 1-0 efter en svag insats från Hammarby. I Allsvenskan förra året var det Bajen som gick segrande ur fighten, med imponerande 3-0. Generellt är dock Strandvallen lite av ett spöke, där Bajen brukar ha svårt att producera särskilt mycket framåt. 

Jag tror att det blir väldigt viktigt idag att våra wingbacks tar sitt ansvar, och gör det tvåvägsjobb som krävs av dem. De behöver ta löpningar in bakom backlinjen både för att få bollar men också för att öppna upp ytor åt exempelvis Besara. Resultatet vågar jag inte sia om, men får Mjällby ett ledningsmål blir det nog svårt att vända. Energi från början får därmed bli ledorden. 

Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2023-08-27 13:35:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!