Strandvallen, 2022-08-21 15:00

Mjällby - Malmö FF

Inför: Mjällby - Malmö

Inför: Mjällby - Malmö

Toppkonkurent(er+) tappar poäng och Europa League som i en liten ask, kommer Malmö FFs spirande form fortsätta eller luktar det Sirius-pladask i repris? Malmö FF går in i en viktig match i en period av serielunk där varje match känns som den viktigaste hittills, nu ska Mjällby avverkas.

Det känns verkligen som att varje match är helt avgörande. Det har blivit något av en obekväm tradition de seanste åren att ligan är tight, varje gång poäng tappas känns det som att ligan tappas och att Stockholmslagen är oslagbara, tvärtemot vad historien visat.

Ett utmärkt exempel i närtid är Siriusmatchen där man leder, tappar tidigare nämnda ledning mot et bottelag och sedan känns loppet kört. Sedan går det någon omgång eller två så helt plötsligt är vi ett par resultat från serieledning. Det jag försöker göra är att mana till lugn. Djurgården, Häcken och Hammarby kommer alla tappa sin beskärda del poäng och troligtvis vi också. Oftast är det dock vi som tagit flest efter 30 omgångar och jag kommer utgå från att det kommer bli så nu också, tills jag blir motbevisad. Lugn som en filbunke. 

Mjällby ude då. Mjällby ligger åtta i ligan och har de senaste åren överraskat med en stabil defensiv och tillräckligt många gjorda mål framåt för at kunna störa även de bästa lag i Allsvenskan. Speciellt på hemmaplan är Mjällby jobbiga att möta, det märktes när vi kryssade borta mot dem 2020 och efter den knappa segern 2021 (0-2).  

Mjällby kommer från en okej period där de tagit två vinster och två kryss samt en förlust (Häcken borta, 1-0), de senaste fem matcherna. Bara något sämre än Malmös tre segrar samt en torsk och ett kryss. Malmö är givetvis favorit i i princip alla matcher men Mjällby är inget lag man "städar av".

Nu, fokus Malmö. Den senaste matchen mot Sivasspor var som att gå på en fest, träffa en gammal kompis från högstadiet och inse hur trevlig, rolig och skön denne är, och hur mycket man saknat det. Malmö spelade nämligen boll med samma glädje och frenesi som jag minns från 2021. AC behövde lite självförtroende och det borde han ha fått med sig med råge. 

Lite samma sak gäller för Birma. Han behöve lite självförtroende. Där finns det dock en magisk balansgång. Går det för bra för Birma tappar han det helt och kör någon sort enmannashow till allas stora förtret medan om det går för dåligt jagar han bara formen genom att ta fel beslut konstans. För honom måste det gå precis lagom bra, så helst inget hattrick imorrn. För allas skull, jag yrkar på 1+1 från hans sida. 

Även om jag i början av texten försökte mana till lugn så vill jag någorlunda revidera det nu. Jag tror att en vinst imorgon är jätteviktig, inte för att det poängmässigt kommer vara svårt att ta igen. Loppet skulle inte alls vara kört bara för att det skulle vara några poäng upp till Häcken. Däremot tror jag att den här gruppen av spelare under AGs ledarskap behöver lite tro på det de gör, se att det finns progression, en röd tråd.

Därav framåt Malmö, heja di blåe och det som inte kan sägas nog många gånger: Tack för allt Eric Larsson.  
 

Filip Nyman2022-08-20 19:38:25
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?