Inför Mjällby - Malmö FF

Inför Mjällby - Malmö FF

Serieledarna åker till Blekinge för att ta sig an Mjällby.

I morgon (eller idag, om du läser detta på lördagen) klockan 15.00 spelar Malmö FF borta mot Mjällby. Det är bortalagets trettonde allsvenska match säsongen 2021, medan det är hemmalagets tolfte. Det här att vi och Elfsborg ligger en match före alla andra lag rättar till sig nästa helg.

Då har vi spelledigt, medan de andra stretar på. Går vi vidare i Champions League-kvalet på tisdag (seger eller oavgjort är vad som gäller, alternativt förlust med ett mål men seger i förlängning eller efter straffar) får laget en veckas matchfritt innan mötet mot Glasgow Rangers. Det blir nog bra.

Är det något som Malmö FF genom de senaste årens oerhört framgångsrika europaspel skaffat sig så är det rutin. Rutin av att resa rätt, äta rätt, sova ordentligt, förbereda sig på bästa sätt. Och att spela tätt med matcher. Matcher både helger och vardagar vecka ut och vecka in och med framgångsrika resultat är inte något som kommer gratis. Det gäller att skaffa sig den rutinen, och finns den inte hos alla MFF-spelare så hittas den hos många ledare.

Och tränare Tomasson vet väl bättre än någon annan i klubben vad som krävs efter sina år i ibland annat Milan.

Så Mjällby borta några dagar efter CL-kvalmatchen mot HJK ska inte vara något problem. Den ska hanteras på samma sätt som Degerfors borta förra lördagen. Gå ut och direkt visa vilka som är hungrigast och törstigast. Precis som Stora Valla är Strandvallen dessutom belagd med det enda rätta underlaget: gräs.

Malmös formkurva pekar uppåt. Efter den onödiga, men inte helt orättvisa förlusten mot IFK Norrköping har laget två raka segrar i Allsvenskan (sammanlagt 9-0). Mjällby å andra sidan har tre raka förluster efter återstarten (mot Sirius, Norrköping och Göteborg), även om det är tre uddamålsförluster.

Senast mot IFK Göteborg gjorde från oss utlånade Amin Sarr bägge Mjällbys mål. Det är väl ingen vild gissning att han är superdupertaggad inför den här matchen. I fjor fick han mycket speltid och gjorde bra ifrån sig, i år innan utlåningen blev det väldigt lite. Jag misstänker att han vill visa MFF:s ledning att de gjorde fel som inte lät honom spela mer vilket ledde till den här utlåningen. Jag hoppas han visar sig vara så bra som vi vill tro att han är, men han ska inte göra några mål och bidra till att förorsaka oss en förlust.

Hur mycket orkar Antonio Colak? Han spelar match efter match, sliter kopiöst men belönas också med mål. Fast behöver han inte vila snart? Vem ersätter honom i så fall? Nalic? Nye Abubakari? Eller är Colak en maskin, vars krafter räcker länge och man tänker att efter matchen mot Mjällby så får han vila en vecka?

Säg det.

En annan fråga är om Niklas Moisander får göra sin himmelsblå startdebut. Han fick några minuter mot HJK och kanske är det dags att han får spela bredvid Ahmedhodzic så han kommer in i det på riktigt.

Uppdatering: Jon Dahl Tomasson säger till bland annat Kvällsposten att Moisander kommer att starta mot Mjällby. Fast huruvida det blir som mittback, som är hans egentliga position, eller om det blir som vänsterback i alltjämt skadade Jonas Knudsens frånvaro, vill vår danske tränare inte berätta.

Något vi vet i alla fall är att MFF får stöttning under matchen. 50 supportrar har fått biljetter till bortasektionen, och förutom att det är roligt så är det tecken på att vi så sakteliga börjar återgå till pre-pandemi normalitet. Jag förutsätter att ni 50 som är på plats sjunger och håller igång oavbrutet, att ni hjälper våra himmelsblå spelare på planen så mycket ni kan. Ni är lyckligt lottade, vi är många som är avundsjuka.

I morgon vill jag se serieledningen drygas ut. Mjällby är en förening jag önskar mycket gott, men inte lördagen den 24 juli 2021. 

Magnus Johansson2021-07-23 13:31:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?