Inför Cupfinalen: Näst mesta mästarna - Mesta mästarna
Jubel i cupmatchen 2018. Dags igen!

Inför Cupfinalen: Näst mesta mästarna - Mesta mästarna

Är det dags? Ja. Nu är det fanimej dags. Cupen ska hem igen.

Malmö - IFK Göteborg. Ett klassikermöte. De två stora giganterna i svensk fotboll. Mesta mästarna mot näst mesta mästarna om man ser till SM-guld. Mesta mästarna mot näst, näst mesta mästarna om man ser till cupguld. Ettan mot tvåan i maratontabellen.

Historiskt sett de två stora elefanterna, men i nuläget ser det ut att skilja en del mellan klubbarna. Medan MFF byggt upp en enorm kassa har Blåvitt haft problem med sin ekonomi och flera gånger har det varit rubriker kring hur ekonomin var i kris. Nu har de ekonomiskt hämtat sig en del, vad det verkar, men spelmässigt är man fortfarande en bit bakom Malmö. I Allsvenskan kommer Blåvitt till spel med fem raka matcher utan seger medan MFF har fyra raka segrar i ryggen. Malmö snittar två poäng per match - Göteborg strax över en. Malmö ligger tvåa i tabellen. Göteborg elva.

Imorgon spelar det emellertid mindre roll. Imorgon är det cupfinal och då är allt nollställt inför. Våra elva pågar mot Göteborgs elva glennare. Allt annat är oviktigt. Matchen ska bara vinnas.

Jon Dahl Tomasson har, efter en trevande start, börjat få lite ordning på spelet och sista tiden har såväl spel som poäng infunnit sig. Det har inte varit helt problemfritt men på det stora hela är det svårt att vara missnöjd. För mig verkar det finnas två stora anledningar till den förbättrade situationen. Det ena handlar om att vi inte roterar lika friskt som tidigare, och det andra är Ola Toivonen. Han har varit charmant bra och dessutom av stor betydelse mentalt för övriga. Han blir en nyckelspelare imorgon också.

Vad kan vi förvänta oss då av startelvan.
Johan Dahlin verkar ge lugnande besked och lär starta finalen. Marko kommer säkerligen få en del speltid under sommaren/hösten men cupfinalen känns given för Dahlin.
Backlinjen ser ut att formeras med Eric Larsson, Anel Ahmedhodzic, Oscar Lewicki och Jonas Knudsen.
Mittfältet? Anders Christiansen och Ola Toivonen är givna. Bachirou har tränat på i veckan och känns kanske som ett säkrare val än Bonke Innocent. Erdal Rakip är en möjlighet, men det får ändå ses som en stor överraskning om han startar.

På topp? Rieks, Kiese Thelin och Berget om jag får tro och hoppas. Antonsson har gjort det bra, men är sannolikt på bänken.

Vad har vi då på bänken? Om det blir som ovan kommer vi ha flera starka alternativ på bänken - Inte minst offensivt. Traustason, Molins, Antonsson, Sarr (?), Rakip. Många spelare som kan gå in och förändra en matchbild. Defensivt slåss spelare som Bonke, Lasse Nielsen, Behrang Safari, men också numera Franz Brorsson om platserna.

Motståndet?
IFK Göteborg har ju visserligen haft en hel del problem med målskyttet men har också haft en del i det närmaste otroliga missar efter ganska bra spel. Känslan är väl inte att de kommer börja äga Allsvenskan, men på en bra dag kan de hävda sig mot vilket lag som helst i serien. Inte minst nu när de börjat få in mer stabilitet i exempelvis Jakob Johansson.

Offensivt kommer Blåvitt sakna Giorgi Kharaishvili, men det finns absolut farliga moment ändå. Exempelvis Hosam Aeish, Sargon Abraham, vår gamle spjutkastare Tobias Sana samt de egna talangerna August Erlingmark och Patrik Karlsson Lagemyr - Två spelare jag gillar skarpt.

Matchen
Vad kan vi förvänta oss?
Två lag som vill spela boll och som allt som oftast är ganska trygga med bollen. Det gör också att vi sannolikt kommer få se en relativt statisk match där varken mål eller målchanser kommer dugga särskilt tätt - Såvida inte ett tidigt mål skapar oro i leden.

Det är hemma för Blåvitt men vi är på pappret ett bättre lag och jag hoppas att vi visar det med eftertryck.

Seger med 2-1? Ola Toivonen och Sören Rieks himmelsblå målskyttar.

Matchstart: 17:45
Var: Gamla (nya alltså) Ullevi.
Hur: Malmö vinner.
Cupen ska hem.

Så är det bara.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2020-07-29 18:45:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?