Borås Arena, 2021-05-23 14:00

Norrby IF - AFC Eskilstuna

Inför Norrby - AFC

Inför Norrby - AFC

AFC Eskilstuna kom tillbaka in på vinnarspåret senast mot J-Södra. Nu letar Eskilstuna tre nya poäng mot formstarka Norrby, kommer dem lyckas på lördag?

AFC -
Ett tag så såg det mörkt ut för AFC, efter två förluster på rak, 0 mål i dem matcherna och ett självförtroende som var påväg nedåt blev matchen mot Jönköping lite av en ”must win”. Trots att det ibland såg lite skakigt ut så kammade man hem alla 3 poängen och vände på steken. Engelsmannen Ashley Coffey blev hjälte när han gjorde matchens ända mål i minut 62. 
Trots att AFC gjorde mål i den matchen, har målproduktionen varit ganska skral. Viktor Götesson som har saknats med skadeproblem är dock tillbaka till matchen mot Norrby, kanske det kan ge AFC en kick i rätt riktning. Senast vann som sagt AFC med 1-0 över Jönköping Södra. Det var som jag sa i den artikeln, AFC var kanske inte värda alla 3 poäng, men det var va de fick. Det som var intressant var att AFC bytte spelsystem till den matchen. Istället för Özcans vanliga wing-back formation bytte man till en 4-4-1-1 med Alsanati i hålet och Ahl-Holmström längst fram. J-Södra var det klart bättre laget i matchens inledning och skapade flertalet bra lägen, Wicks klarade dock allt. Trots dominans av bortalaget stod det 0-0 i halvlek. 
En bit in i andra genomförde AFC ett byte som skulle förändra matchbilden. Ashley Coffey blev introducerad i den 54:e minuten. Inte ens 10 minuter senare skulle han driva bollen framåt i planen och sätta den vid stolproten fram till 1-0.
Efter detta letade J-Södra efter en kvittering, men den kom aldrig utan AFC höll undan och inkasserade säsongens andra trepoängare. 

Norrby - 
Norrby IF, en av Superettans minsta klubbar som år efter år har fortsatt att överaska med små medel. När publik var tillåtet var det få som kom till Borås Arena för att se de blåa spela. Norrby bildades år 1927 i stadsdelen Norrby i Borås. Klubben spelar precis som Elfsborg på Borås Arena. När de båda klubbarna mötte varandra 1957 samlades hela 17 391 personer för att se matchen, ett publik rekord vid den tiden för arenan. 
Norrby blev 2017 klara för Superettan efter en kvalvinst mot Assyriska. Sedan dess har man slutat 10, 12, 9 och 11, det klassiska mittenlaget de senaste åren. Superettan 2021 ser dock ut att gå en annan väg, även om säsongen än är ung. I skrivande stund ligger Norrby på en imponerande andra plats, tätt bakom ledande Värnamo. Det är dock värt att nämna att de har spelat en match mer än alla lag utom HIF, som de mötte i den matchen som man förövrigt vann med starka 2-0. Utöver det har man slagit Vasalund, Brage och Jönköping, alla lag som ligger långt ned i tabellen. Säsongens ända kryss kom mot formstarka LBoIS, förlusterna har varit mot TFF och Giffarna Sundsvall, två tippade topplag. 
Matchen senast mot HIF präglades av misstag hos hemmalaget. Den tidigare Manchester United målvakten Anders Lindegaard stod för en jättebjudning när Norrby gjorde 1-0. En hög boll kom in i boxen som målvakten bara skulle greppa. Han tappade bollen till en Norrby-spelare som slog in den igen till Dijan Vukojevic som drämde in 1-0 i minut 12. 
En kvart senare var Lindegaard framme igen, när Deniz Yaldir provade utifrån straffområdet. Skottet såg enkelt ut för dansken i HIF-målet, men den rutinerade målvakten tappade in bollen till 2-0. 
För att göra saker värre för hemmalaget så drog Bödvar Bödvarsson (vilket förövrigt är ett otroligt namn) på sig sitt andra gula kort och fördömde HIF till en fruktansvärd förlust. 
Man ska dock inte lägga Norrbys prestation i skymundan utan laget höll samman väl. Denna match spelades dock i onsdags vilket innebär att Norrby kan vara lite trötta inför mötet med AFC. 

Varför har Norrby blivit ett succélag så här långt?
Svårt att svara på egentligen. På tränarbänken sitter Mak Lind (fd. Mohammed Ali Khan). Den tidigare mittbacken som var mest känd för hans tid i Västra Frölunda, men även spelat i HBK, BK Häcken och kinesiska Tianjin Teda är en tränare som inte har så mycket erfarenhet. Han tog huvudrollen i Husqvarna FF 2017 men blev annonserad som ny huvudtränare för Norrby i December samma år. Mak hade då inte de nödvändiga licenserna för att träna ett lag i elitfotbollen. Medan han tog dem så slängde Norrby in Korosh Hatami som chefstränare medan Mak Lind tog roll som manager. Till säsongen 2019 blev Mak Lind officiell huvudtränare för klubben. 
Som sagt är Norrby ett lag med ganska lite resurser, trots detta har klubben lyckats etablera sig som Superettans ÖSK, alltid i mitten. Inför säsongen har man bland annat värvat namnkunniga spelare så som Anton Cajtoft, Johan Brannefalk och Bubacarr Jobe. 
Lagets stjärna heter dock Dijan Vukojevic. Mittfältaren följde med Mak Lind från Husqvarna till Norrby inför säsongen 2019 där han blomstrade ut och gjorde 8 mål på 24 matcher. Det var tillräckligt för att samtalen utomlands ifrån skulle börja komma. Tillslut blev det Slovakien och Spartak Trnava för Vukojevic. Det blev dock inte någon succé i Slovakien utan efter endast 8 matcher vände han hem igen till gamla trygga Norrby.
Det är en spelartyp som kan göra det mesta, sen har han en otrolig bössa också som han gärna använder när chansen ges. 

Senaste mötena - 
De två matcher som lagens möttes i förra året var väll kanske inte de mest spännande. Det första mötet kom i omgång 9, och om jag minns rätt var det en av de sömnigare tillställningar jag varit med om på senare dagar. Matchen slutade 0-0 på Borås Arena. Returmötet kom i den absolut sista omgången. Inget utav lagen hade matematiskt säkrat en plats i Superettan 2021. AFC vann drabbningen med 1-0 genom mål av Jesper Manns. Samuel Nnamani spelade även hans sista match för AFC då, och bugade ut med ett rött kort. 
Förlusten spelade dock ingen roll för Norrby utan resultaten kring de andra arenorna räddade kvar klubben. 
Innan vi går vidare vill jag bara kasta blickarna tillbaka till 2018. AFC Eskilstuna låg och jagade en Allsvensk plats medan Norrby låg i mitten av tabellen som vanligt. Anel Raskaj vann bollen i straffområdet och slog in bollen till Bajram Ajeti. Norrmanen bjöd på en cykelspark upp i krysset för 1-0 AFC. En av de snyggare målen jag sett AFC göra på senare år. 

Truppnyheter - 
För Norrby's del är det nästan samma trupp som förra gången mot HIF. Ivo Pekalski kommer in i truppen medan Sohlberg Gashi och Dino Cavalic går ut. På skadelistan sitter Abbas Mohammed och Benjamin Arapovic för Norrby. 
Hos AFC är det lite förändringar kontra senast. Som vi redan har nämnt är Viktor Götesson tillbaka vilket är bra. Pontus Rödin väntar vi fortfarande på vilket indikerar att det förmodligen blir en 4-backlinje imorgon. De andra ändringarna är att varken Sabah eller Hartzell som båda var med sist inte finns med. Jag har kikat med AFC's fystränare Casper Cornén och båda är helt skadefria vilket innebär att de antingen ej är med av personliga skäl, eller av sportsliga. 

Övrigt - 
Sedan det senast kom ut en artikel har det även blivit annonserat att Robert Åstedt tar en coach-roll i AFC. Mittfältaren har inte spelat en match sedan 2018 pågrund av mängder med skadeproblem. Robert har varit med sedan klubben grundades 2007 och är en av de största inom AFC Eskilstuna. Robert kommer nu kunna avlasta både Ivan Ristic och Özcan Melkimichel på tränarbänken för AFC. Utöver detta jobbar Robert även med sin egen utbildning enligt SvFF's utbildningstrappa. 

Intervju - 
Inför mötet mellan Norrby och AFC fick jag även en liten pratstund med Karim Mammar. Ytterbacken är ny i AFC för i år, värvad ifrån just Norrby. Mitt snack med honom lät såhär: 



AFC möter din gamla klubb Norrby på lördag vilket jag förstår kan bli speciellt för dig, berätta om dina tankar. 

- Fokuset jag har inför matchen mot Norrby är inget som skiljer sig ifrån övriga matcher. Det ska bli kul att spela mot min gamla klubb då jag har många vänner där. 

Hur tycker du att starten på säsongen har varit? Både för laget och för egen del. 

- Säsongstarten har varit hackig framåt men tilltäppt bakåt. Helt okej inledning men vi alla både i och runt klubben har höga mål. 

Du är ju relativt ny i AFC trots att du har spelat i Eskilstuna förut, berätta om din första tid i klubben. 

- Min första tid i klubben har varit fantastisk. Jag kommer till en miljö där jag trivs och där jag känner att jag utvecklas. Vår grupp av spelare har stor potential och inom snar framtid är vi med och slåss i topp-placeringarna i Superettan. 

Tillslut, tror du vi kan få en tippning? 

- Jag är en fotbollspelare som tror på att varje match lever sitt egna liv. Men med rätt uppladdning inför match och rätt fokus under match så kan vi slå alla lag i serien. 

Stort tack Karim för din medverkan! 

Min ideala XI för AFC: 4-4-2: Wicks (©), Mammar, Tihi, Wikström, Manns, Linnér, Blati Touré, Lushaku, Bazi, Ahl-Holmström, Coffey. 

Min tippning inför mötet: 

Hjärtat - AFC vinner på på raken, men fortfarande målsnålt 0-1. 

Huvudet - Norrby har haft en bra inledning på säsongen, men AFC släpper inte in många mål. Som förra gången på Borås Arena, 0-0. 

Norrby IF - AFC Eskilstuna
22 Maj, 13.00
Borås Arena, Borås. 
Domare: Fredrik Oppong
Ass. Domare 1: Anton Sjöberg
Ass. Domare 2: Victor Jensen
Fjärdedomare: Daniel Särén

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-05-22 01:03:52
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna