Inför Örebro Syrianska - Djurgårdens IF
Marcus Danielson förväntas leda ett annars relativt reservbetonat lag när Djurgården går in 2023 års upplaga av Svenska Cupen.

Inför Örebro Syrianska - Djurgårdens IF

Djurgården ger sig under torsdagen iväg på en kortare bortaresa för att gå in i Svenska Cupen borta mot Örebro Syrianska. Forum 1891 reder ut förutsättningarna inför mötet med Norrettanlaget.

Pulsen efter den nervkittlande avslutningen mot Elfsborg på Tele2 Arena har knappt hunnit lägga sig innan det är dags för ny match. Förhoppningsvis börjar spelarna bli lika vana som vi som följer matcherna från sidan av – men när DIF under torsdagen äntrar Behrn Arena ska man förhoppningsvis kunna göra det med en reservbetonad elva utan att det ska kosta alltför mycket.

Viktig ingång till Europa
I en säsong som med hänsyn till det tuffa spelschemat kan sluta lite hur som helst i serien är det förstås viktigt att gå vidare i Svenska Cupen och ha denna ingång till Europaspel kvar inför 2023. Samtidigt lär inte alla spelare som var med mot Elfsborg vara tillgängliga, utan det lär vara en och annan som behöver ytterligare återhämtning – och på söndag är det dags för allsvenskt spel igen då Sirius väntar. Men nu är det alltså Örebro Syrianska som står för motståndet.

Så vilka är Örebro Syrianska? Föreningen grundades på sent 70-tal och är faktiskt, om än marginellt, äldre än syskonföreningen Syrianska FC, hemmahörande i Södertälje. En stor del av tiden har dock tillbringats i gärdsgårdsserier. Först 2007 tog man sig för första gången upp till division 3, som är den lägsta serie som representeras i svenska cupen.

Idag spelar man i Norrettan, där man ligger på en femteplats, men relativt avhängda av Sandviken på kvalplats (8 poäng före) och serieledande Gefle (hela 15 poäng före). Svenska cupen kan sannolikt bli ett välkommet avbrott från en serie där man inte verkar ha så mycket att spela för nu under hösten. Matcherna spelas normalt på den nybyggda arenan Mellringe IP, men med tanke på publikintresset har cupmatchen förlagts till Behrn Arena, som är bekant för många som hemmaborg för Örebro SK.

Bekant efternamn – men få kända ansikten
Truppen då? Ja, det är inte så många spelare som känns igen. Det närmsta man kommer är kanske att Astrit Ajdarevics yngre bror Alfred spelar i klubben. Vänsteryttern är också en av klubbens bättre målskyttar, med fem fullträffar denna säsong. Bara guineanske anfallaren Kerfala Cissoko har gjort fler mål. Cissoko var en av få spelare som har erfarenhet från någon högre nivå än division 1, men det är en spelare som nyligen försvunnit från klubben och anslutit till Dalkurd.

Det finns dock en annan guinean i truppen, och det är defensive mittfältaren Amadou Kalabane, som också han har ett förflutet i AFC Eskilstuna, där han hann med lite spel i Allsvenskan även om det är rätt många år sedan nu. En annan spelare som kan nämnas i sammanhanget är kanske högerbacken Felix Bindelöv, som är fostrad i Helsingborg och som 2016 gjorde hela elva matcher i Allsvenskan – men som efter klubbens degradering samma år har gått vidare och hållit till i olika division 1-klubbar.

Främst består dock Örebro Syrianska av spelare som aldrig varit högre upp i seriesystemet än man är nu. Man har också en förhållandevis ung trupp, där engelsmannen Laurie Bell är ålderman med sina 29 år. Man ska förstås respektera alla motstånd, men det är inget snack om att DIF går in i mötet som skyhög favorit och ska kunna säkra ett avancemang utan att slita på nyckelspelare som behövs under det tuffa matchande som väntar på hemmaplan och i Europaspelet.

Roterar så mycket man vågar
Kim och ”Tolle” är kanske inte kända för att ändra på laget så mycket, men redan inför säsongen medgav man att det kanske skulle krävas en del rotation i år – och det var innan man visste att det fanns ett gruppspel i Europa som väntade. När man nu möter ett motstånd ett par divisioner ner måste man förstås ta chansen att avlasta bärande spelare. Räkna därför med att tränarna roterar så mycket de kan utan att äventyra avancemanget.

Spelare som annars mest har fått spridda inhopp lär nu få starta. Örebrosonen Kalle Holmberg lär till exempel vara ett givet namn i en sådan här match. Detsamma gäller Jesper Löfgren.

Tränarna har även varit och nosat på Amadou Doumbouya och det här borde ju vara en perfekt match för den unge guineanen. Lite stadga på mittfältet lär nog Besard Sabovic och Emmanuel Banda kunna bidra med. Gissningsvis startar även ett namn ur "galaelvan" i form av Hampus Finndell, som behöver mindre återhämtning än sina äldre kollegor.

En informell kutym i cupen brukar vara att spela andremålvakten och det känns också högst sannolikt att Aleksandr Vasyutin kan få vakta buren.

Spännande debut väntar?
Ett namn som vi inte kommer att få se är Albion Ademi, som i juli återvände från en inte helt övertygande utlåning till FC Lahti. Ett mål och två assist mäktade 23-åringen med på 18 matcher i cupen och finska högstaligan, där han under säsongen 2020 gjorde sanslösa 14+3 på 22 matcher. Ademi har milt uttryckt inte känts som en favoritspelare för tränarna och har efter utlåningen dragits med skavanker. Klubben har inte gått ut med detaljer, men Ademi är inte uttagningsbar till torsdagens match och det är synd – för visst hade väl cupmatchen i Örebro varit ett bra tillfälle för att ”ge minuter i benen”?

En annan kandidat för att starta till vänster hade kunnat vara Gustav Wikheim, som haft en stigande form under sommaren. Norrmannen kommer dock även han få följa matchen vid sidan av, för han är inte uttagen i matchtruppen. Gissningsvis handlar det här om något mindre slitage som inte nödvändigtvis stoppar från spel, men där man hellre sparar spelaren till kommande matcher mot tuffare motstånd. 

Så vem tar platsen som vänsterytter då? Ja, här kan det bli riktigt intressant, för en som finns med i truppen för andra matchen i rad är PA19-spelaren Alexandros Garcia Tsotidis, som tränat med A-laget på sistone och även gjorde det under onsdagen. Alexandros, som nyligen fyllde 18, skrev i slutet av förra året ett ungdomsavtal med DIF. Han kan spela både centralt i anfallet och ute till vänster. Vågar man hoppas på en spännande debut?

Ungt där framme – rutinerat där bak?
En rutinerad spelare som säkert bara mår bra av fler minuter är Marcus Danielson, som gissningsvis startar. Den forne kaptenen och guldmakaren har sett bättre och bättre ut defensivt efter en lång period utan matcher och stod i mötet med Elfsborg för ett antal viktiga rensningar, inklusive en helt avgörande glidtackling precis i matchavslutningen. Spelet med boll släpar dock efter lite och här lär det behövas fortsatt matchning för att få ordning på tajmingen.

Annars lär tränarna ta alla chanser de kan att ge bärande spelare vila. Framför allt de offensiva spelarna har börjat kännas lite slitna på sistone. En spelare som Piotr Johansson har i sin tur sett opåverkad ut, men med tanke på att han är truppens ende högerback är det ingen långsökt gissning att mångsysslaren Haris Radetinac får ta denna start.

På den andra kanten är det inte säkert att tränarna håller med om att det finns en renodlad etta, men känslan är att omskolade mittfältare Elias Andersson passerat Pierre Neurath Bengtsson i hierarkin. Om detta beror på veteranens skadeproblematik ska kanske få vara osagt, men Andersson har verkligen imponerat på sistone med viktiga poäng i var och varannan match samtidigt som det blivit få minuter för den forne landslagsmannen Neurath Bengtsson. Gissningsvis blir han nu den sista pusselbiten i en backlinje där tre av fyra namn passerat 30-strecket med mycket god marginal.

Matchstart: 19:00
Plats: Behrn Arena
Sänds på: Cmore

* * *
 
Vem tycker du borde få chansen i en sådan här match? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Isak Bellman2022-08-31 21:25:00
Author

Fler artiklar om Djurgården