-

Inför Oskarshamns AIK - Östers IF

Inför Oskarshamns AIK - Östers IF

I den 7:e omgången av 2015:års version av Division 1 Södra åker Östers IF de 12 milen österut för att ta sig an Oskarshamns AIK

Oskarshamns AIK:
En förening som bildades redan 1924, och upplever just nu den bästa tiden i klubbens historia. Förra året var den första säsongen i Division 1 där man med 2 poängs marginal klarade sig kvar i serien. Den här säsongen har börjat något bättre då man placerar sig på en 8:e plats med 8 inspelade poäng efter 6 omgångar. Säsongen började starkt med två raka vinster mot Lund och Husqvarna. Efter dem två matcherna har det gått sämre, och man har ”bara” lyckats ta två poäng på fyra matcher, båda på bortaplan. Hemma på konstgräset på Oskarshamn Arena har man på de två senaste matcherna 0-6 i målskillnad. 

Tränare Henrik Larsson har bestämt sig för att följande elva Oskarshamn-spelare ska få chansen från start:

               Hägg-Johansson
Pavic - Niklasson - Persson (K) - Karlsson
           Jägerbrink - Dolk
      Dogbe - Agebjörn - Östlind
                  Lengyel

Matchen marknadsförs i Oskarshamn-led som ”Slaget om Småland”, och en hel del jippon kommer att cirkulera kring matchen. Att det kommer att vara ett heltaggat Oskarshamns lag känns  solklart. 

Senaste gången Öster var på samma plan som Oskarshamn var i början av februari inne i Tipshallen. Då vann Öster stabilt med 3-1, i en vad jag kommer ihåg typisk träningsmatch med lågt tempo. 

Övrigt i veckan:
Östers IF kommer att få två miljoner kronor av kommunen för ”ett tillfälligt kommunalt driftbidrag” för åren 2015 och 2016. Omsättningen har sjunkit i samma takt som Östers IF har åkt ner i divisionerna. År 2013 omsatte man cirka 40 miljoner. Förra året 22 miljoner. I år räknar Öster med en omsättning på ungefär 12 miljoner kronor. 


Östers IF:
Öster har i inledningen av säsongen haft stora problem med målskyttet. Förra helgen mot Höllviken presterade Öster i delar en fin fotboll, men kunde inte för allt i världen få in bollen i nätmaskorna. Freddy Söderberg blev den största målsumparen efter att ha missat ett friläge. Thomas Askebrand har visat stort tålamod med Söderberg, och aviserade senast att hans förtroende för honom är intakt. Askebrand söker den så kallade ”ketchuppeffekten”, och det vore inte helt fel om den effekten startar i Oskarshamn. 

Personligen önskar jag mig en liten ändring formationsmässigt. Någonting som liknar en 4-4-2 uppställning där Söderberg får hjälp av Robin Strömberg längst upp. Jonathan Drott och Johan Andersson är två väldigt duktiga spelare på innermittfältet, men det går inte riktigt att anklaga dem för att vara de mest konstruktiva spelarna. Därför skulle jag vilja se Denis Velic jämte Drott. En väldigt spelskicklig Velic jämte en hårt arbetande och bollvinnande Drott. Det låter i mina öron som en perfekt symbios. 

Skadeläget:
Jag har tyvärr ingen information om målvaktssituationen, men då Rasmus Rydén var i speldugligt skick förra helgen räknar jag med att det är han som står i mål. Kvartetten Matteo Blomqvist-Zampi, Josef Elvby, Isaac Shaze och Patrik Bojent saknas enligt Smålandsposten till den här matchen. Ifrån Smålandsposten kommer också glädjebeskedet att Matteo Blomqvist-Zampi är på väg tillbaka. Han hoppas själv att kunna spela innan sommaruppehållet.  

Att Öster skulle spela ett 4-4-2 tror jag tyvärr inte, istället tror jag att det blir det sedvanliga 4-2-3-1 systemet med följande spelare:

                     Rydén
Björkén - Lindblad - Vasilj - Nurkic
           Drott - J. Andersson
Henningsson - Velic - Hafizovic
                   Söderberg


När: Lördagen den 23 Maj 16:00 på Arena Oskarshamn 
TV/Radio: Matchen kommer att sändas på följande länk: https://oaikplay.solidtango.com/live/oskarshamns-aik-osters-if . Du kommer att behöva hosta upp 59 kronor för att se matchen. Även P4 kommer att radiosända matchen. 
Domare: Farouk Nehdi från Segeltorp. 

EastFront har fortfarande ett tiotal platser på sin resa till matchen. Gå in på deras hemsida för mer information. 

Victor Laagvictorlaag1993@gmail.com victorlaag2015-05-22 23:10:00
Author

Fler artiklar om Öster