Jämtkraft Arena, 2021-08-15 17:30

Östersund - IFK Norrköping

Inför Östersunds FK - IFK Norrköping Söndag 15 augusti 2021

Inför Östersunds FK - IFK Norrköping Söndag 15 augusti 2021

Vilken vecka det har varit! Matchen vill jag helst glömma att jag sett. Det är nu fjärde matchen i rad vi får stryk av Rydström, tre med Sirius och så nu Kalmar. I all fyra fallen har dessutom dessa lag legat efter i tabellen. Inte kul och på hemvägen från Bacchis skämdes jag som supporter. Funderade på varför IFK gör sådana här plattmatcher oavsett vilken tränare vi har, men jag kan inte komma på något generellt utan det händer bara, ibland lite förofta.

Matchen mot Kalmar gjorde ju inte årets IFK-upplaga jämnare, snarare tvärtom.
Nu har vi raden: O F V  V V O  F F V  V F F  V F, den får mig att tänka på den gamla barnvisan från förrförra seklet :

Prästens lilla kråka…än slank hon dit, än slank hon dit och än slank hon ner i diket.

Om vi ersätter Prästens lilla kråka med IFK och diket med Superettan så blir det genast lite allvarligare. Om vi delar upp lagen i två högar dels de som ligger framför IFK, alla utan Bajen på betryggande avstånd, dels de som ligger efter, inte på så betryggande avstånd från IFK, kan jag se några olika scenarior.

1 Kråkvarianten eller varannan match succé och varannan katastrof, så kanske vi vinner över Östersund två gånger, Örebro, Varberg, Häcken, Mjällby, Kalmar och Degerfors, vilket ger 24p. Medan vi förlorar mot Halmstad, Malmö, Sirius, Hammarby, AIK, Elfsborg, Djurgården och Göteborg. Vilket ger en slutpoäng i december på 44p som förra året hade räckt till en 7:e plats. Låter rätt rimligt idag.

2 Totteeffekten, vi vinner alla hemmamatcher och spelar oavgjort borta, det ger vinster mot Östersund, Örebro, Varberg, Hammarby, Mjällby, Elfsborg, Djurgården och Göteborg. Vidare tar vi poäng mot Östersund, Halmstad, Malmö, Sirius, Häcken, AIK och Kalmar. Låter inte direkt rimligt, men Totte är alltid Totte! Det ger IFK 31p och totalt 51p, det räckte till en 2:a-3:e-plats förra året. Det är nog svårt och får väl betraktas som ett superduperresultat. Vi kanske t.o.m. kommer ut i Europa igen.

3 Stora darreneffekten, vi förlorar mot Östersund på söndag och de andra resultaten går emot oss, Kalmar slår Halmstad, Häcken vinner över Degerfors, Göteborg slår Malmö och Sirius slår AIK, vilket innebär att Kalmar och Häcken klättrar förbi oss så vi hamnar på en åttonde plats. Dessutom befinner sig Göteborg och Sirius hack i häl på oss med 19p. Sedan hälsar Ante oss välkomna till Örjans Vall där Halmstad enbart släppt in 3 mål i år, och totalt 11, säg 12 med Kalmarmatchen. Det blir tufft och IFK förlorar. Om då Göteborg vinner över Varberg och Sirius mot Örebro så halkar vi ner till en 10:e plats med Halmstad flåsandes i nacken på 19p. Då sätter stora darren in och vips så är vi i diket!
Nja, jag tycker det låter väl negativt, även för mig, men det är nog bra att ha några olika scenarios för att se vad som krävs av laget för att inte göra sin sämsta säsong sedan 2014. När sedan allting kokat klart så visar det sig att sanningen hamnade någonstans mitt emellan de båda extremerna.
Jag hoppas ju att vi fortfarande kan bli bättre än förra året!

Nu till söndagens match då det ska köras (eller flygas?), 72 mil upp till den mest avlägsna arenan i år. Hoppas bussen är bekväm. Vilka kommer då att få representera IFK. Vad som sipprat ut från Parken är att Binaku börjar närma sig uttagbar, men inte på söndag. Norling börjar nu prata om att IFK nu måste börja vinna matcher, vilket för mig betyder att han kommer ta ut och låta de spelare han tror mest på efter lördagen träningspass.

Truppen borde kunna se ut så här med Ari avstängd. Ser att Dino och Rask spelar idag lördag med Sylvia, så det betyder nog att ingen av dem är med i morgon heller.

Jansson, Wahlqvist, Lund, Castegren, Ishaq, Alle, IBJ, Agardius, Levi, Totte, Sam, Lindgren,  Telo, Garfinkel, Khazeni, Sema och Björk.

Efter de senaste dagarnas kommentarer från Parken undrar jag om Norling hittar på något nytt a la den här startelvan. Funderingar jag har är om Totte orkar en hel match och i så fall om det är bästa för resultatet om han startar eller byts in? Trots att Ishaq blev månadens lirare för juli, så är han betydligt bättre offensivt än defensivt. Kommer Telo att testas på högersidan? Det enda säkra är väl att varken Ari eller Binaku är med i truppen. IBJ hade det lite jobbigt mot Kalmar så han kanske hamnar på bänken. Så frågan är om det här mittfältet kan förse anfallarna med fler bra bollar som ger fler mål?

Startelva:
Jansson
Wahlqvist Lund Castegren
Telo Ishaq Alle Agardius
Levi Totte Sam

Bänken: Lindgren, IBJ, Garfinkel, Khazeni, Sema och Björk.
Det är ju en skaplig bänk oxå!

Östersund då?

De har ju tillgång till en av de bäst rankade målvakterna i Allsvenskan och har ju nu spelat med klubben sedan 2014, så rutin finns det massor av där. Han har spelat närmare 200 matcher med klubben och har skrivit på för tre år till. Reservmålvakten Sixten Mohlin, har bytt landslag till Kap Verde, hans mamma kommer därifrån. Han har fått debutera i en träningsmatch mot Senegal. Det är inte alla Allsvenska lag som har en landslagsmålvakt som reserv!

På mittfältet har deras centrala mittfältaren Charlie Colkett kommit tillbaka från en tjänstledighet då han kände att han behövdes bättre hemma i England. Han var med i den inte allt för lyckosamma matchen mot Häcken och fick en timmes speltid. Desto värre för Östersund var att Eirik Haugan fick bryta matchen med lårproblem. På den positiva sidan är att ingen köpt loss anfallare Blair Turgott.

 Ronald Mukiibi har lämnat Östersund nu under sommarfönstret.  

Nikolaos Dosis, 20, hämtades från Djurgårdens U19-lag förra sommaren. I år har har gjort 5 matcher men kan vara på väg bort då AS Monaco har visat intresse för honom. Även Atalanta är intresserad av honom. Han har spelat på i det svenska och grekiska U16-landslaget. Om och när det sker är väl en öppen fråga.
Felix Hörberg har i år slussats in på högerbacksplatsen med syftet att han ska kunna nå landslaget på den positionen. Hörberg har gjort två U21-landskamper för Sverige.

Den nye tränaren från hösten ’20,  Amir Azrafshan,  kommer från mina gamla hoods i Danderyd där han tränat FC Djursholms och har då troligtvis lite extra koll på Khazeni under hans år med grannskapsklubbarna Enebybergs IF och IFK Stocksund. Ali Keita liknar honom med Graham Potter vilket betyder att han bör vara skapligt bra.

Årets matcher:
Kalmar borta 0-0. Östersund började bra när Allsvenskan startade, man spelade 0-0 borta mot Kalmar, mycket tack vare målvakten Aly Keita.
Örebro hemma 5-0. Här hade Östersund lekstuga och framför allt Blair Turgott. Han vann den interna skytteligan förra året på 7 mål och gjorde nu nästan hälften av dom mot Örebro då han lyckades få ihop till ett hat-trick. AIK var tydligen intresserad av honom under förra säsongen.
Malmö borta 1-1. Målet mot Malmö gjordes på hörna av nu flyktade Ronald Mukiibi. Dessutom gjorde Keita flera avgörande räddningar.
Varberg hemma 1-2. Mot Varberg gjorde Ronald Mukiibi sitt andra mål.
Mjällby borta 1-0. Djurgården borta 2-0. AIK hemma 1-2
Sirius hemma 3-0. Mot Sirius skadade sig Ronald Mukiibi. Istället gjordes målen av Patrick Kpozo, Blair Turgott och Felix Hörberg.
Degerfors borta 1-3. Här gjorde Östersund det första målet genom Francis Jno-Baptiste, men släppte sedan in tre mål.
Göteborg hemma 2-3. Här höll sig återigen Francis Jno-Baptiste framme, det andra målet gjordes av  Somon Kroon.
Elfsborg borta 0-3. Här åkte Östersund på sin tredje raka förlust.
Halmstad hemma 0-1. Här vann Halmstad med hjälp av ett självmål av Noah Sonko Sundberg.
Hammarby hemma  1-1. På hemmaplan gjorde nu vänsteryttern Patrick Kpozo sitt andra mål som räckte till ett oavgjort resultat, som satte stopp för svien av fyra förluster i rad.
Häcken borta 0-5. Däremot blev det tvärstopp mot Häcken borta!

Detta ger raderna, hemma 7 2 1 4  13-9 7p. och borta 7 0 2 5 2-15 2p, och totalt 14 2 3 9 15-24 9p. Detta gör att de parkerar sist i tabellen. Det var också där som laget tippades ligga innan säsongen började, så det är inte helt oväntat.  Alltså 11p efter IFK! Resultaten kan ju delvis vara beroende av Sam Ghoddosaffären som gjort att de är förhindrade att värva under två transferfönster under 2021.

Resultaten mot IFK sedan de gick upp i Allsvenskan 2016  på hemmaplan 0-2, 1-0, 0-2,2-1, 2-4 vilket ger 5 2 0 3 5-9 6p, eller att IFK har 60% av poängen på bortaplan.

Detta gör mig lite orolig, då inte IFK direkt känns som om de garanterat vinner sådana matcher för tillfället, men jag hoppas på Totteeffekten och att de vill ha revansch för Kalmarmatchen!

Så om vi tycker det var tungt att inte senaste värvningsförsörsöket gick i lås, så är dt bara en västanfläkt mot vad Östersund har att kämpa med. Dessutom är inte deras ekonomi speciellt lysande. Östersunds FK har haft problem sedan 2019 då msn hade svårt att få en elitlicens till 2020. Senast i april hade klubben obetalade skulder till Östersunds kommun på 1 172 000 kronor. De har fått en ny avbetalningsplan. Klubbens VD konstaterade också att "likviditeten är på gränsen” vilket betyder att pengarna i kassan var nästan slut i mars. ÖFK fick ta ett lån på ca 1 miljon kronorför att betala ut lönerna. De betalade tillbaka lånet genom att panta Sef-medlen.

När, var och hur?

Söndagen den 15 augusti 2021 på Jämtkraft Arena i Östersund 17.30.
Discovery+ sänder som vanligt med start 17.14.

Nu har jag deppat i en vecka, så nu får det vara nog!

Framåt Kamrater för 3 nya fräscha poäng!

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2021-08-14 18:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås