-

Inför Östersunds FK - Malmö FF: Vi börjar hitta den rätta vägen
Ge oss tre poäng mot Östersund!

Inför Östersunds FK - Malmö FF: Vi börjar hitta den rätta vägen

Spelmässigt var matchen mot IFK Norrköping i måndags ett steg framåt. Det var i stora drag en bra genomförd match mot ett tippat topplag som spelar bra fotboll. Mot ÖFK kan vi visa att vi även kan göra mer än ett mål. Och att vi kan stänga matcher.

Ja, vi har bytt tränare - igen. Och vi har bytt spelsystem - igen. Och vi har Allsvenskans dyraste trupp - igen. Och vi är bäst på varje position - igen.

Varför funkar det inte då? Därför att - som jag hade tänkt skriva i en tidigare text här på Himmelriket - vi saknar kontinuitet. Vi saknar det långsiktiga byggandet, det som IFK Norrköping är så bra på. De har t ex haft två tränare sedan 2011, Janne Andersson och Jens Gustafsson. Malmö FF har haft åtta sedan 2010.

Även den kommande motståndaren, Östersunds FK, hade samma tränare, Graham Potter, 2011-2018. Under den tiden lyfte han laget till toppen av Allsvenskan, och spel i Europa League. Att sedan Daniel Kindberg fifflade med ekonomin under tiden undantar inte effekten av långsiktighet i tränarfrågan, med möjligheten att bygga ett system och en trygg trupp. 

Både MFF (8:e plats) och ÖFK (13:e) har startat säsongen lite skakigt, lite tveksamt. ÖFK är troligen tillbaka där de egentligen hör hemma utifrån sina “icke-dopade” förutsättningar, på den undre halvan. Därför är Östersund en match som MFF bara ska vinna.

Och jag känner att vi gör det. Om bara laget gör jobbet i 90 minuter plus stopptid. Och det krävs att alla bitarna börjar falla på plats även ute på planen, för att vi ska göra det.

  • AC måste spela. Tills vi vet hur vi ska spela utan honom måste han se till att inte ta onödiga gula kort så att han håller sig på banen. Och inte bli skadad. 
  • Presspelet måste fungera, och spelarna måste orka göra det i 90 minuter. De som blir trötta måste bytas ut. Så en uppmaning till JDT är att verkligen byta fem spelare om du har möjlighet till det. Speciellt när vissa spelare går på knäna av trötthet, som mot IFK nyligen. 
  • Vi behöver ett snabbare och rakare passnings- och anfallsspel. Vilket hänger ihop med presspelet, som ger möjlighet till snabb boll tillbaka och snabb spelvändning. Då håller det inte att vända tillbaka, avvakta och spela i sidled. Missad möjlighet istället. 
  • Presspel + rakare anfallsspel = överfallsfotboll. 
Det som dock är oroande i sammanhanget är att samtliga våra anfallare är iskalla. IKT river och sliter visserligen, och tar emot och spelar vidare bollar på ett förtjänstfullt sätt. Men vad hjälper det när han dels inte själv gör mål, men också att Ola T är matchotränad, Antonsson har tappat stinget, Gische ser trött och tung ut, Berget får inte till det och Prica och Sarr inte tar chansen när de får den. Tur att våra mittfältare kan göra mål. Annars hade vi legat ännu längre ner i tabellen.

Nåväl, bitarna börjar hitta sina platser i MFF-pusslet 2020. JDT är på rätt väg med truppen och tre poäng mot ÖFK kommer sitta fint. Ingen idé att spekulera i startelvan. Målvakt och backlinje känns given - mittfält och anfall mer osäkert. 

MFF-kopplingar i ÖFK: Sixten Mohlin (mv), Isak Ssewankambo (lån till MFF vår-sommar 2018) och Simon Kroon. 

Framåt Malmö - heja Di blåe!

PS. Ett tips till JDT, byt ut myskläderna mot kostymen. Inte för att det kommer att påverka resultatet, men hoodie och pyjamasbyxor på jobbet klär dig inte. DS.

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2020-07-15 19:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?