Inför Peking borta
Foto: Bildbyrån

Inför Peking borta

Imorgon är det dags igen. Ett Bajen i en mindre kris beger sig till Östergötland för att ta sig an ett relativt formstarkt Peking som vi haft stora problem mot borta de senaste åren. Med islänningen Arnor Sigurdsson i spetsen har de stundtals imponerat framåt med bland annat tre mål borta mot gnaget. Förvisso ett uselt sådant, men ändå. Hammarby läcker som ett såll för tillfället och det kommer definitivt att krävas ett steg i rätt riktning för att kunna sätta stopp för detta Norrköping. Nedan f

IFK Norrköping 

Kamratföreningen från Östergötland tränas som bekant av dansken Glen Riddersholm sedan Augusti. En trög start i klubben till trots är de nog för tillfället rätt nöjda med honom. Åtta poäng på fem spelade har resulterat i en femteplats i tabellen. Peking har egentligen bara haft en plattmatch, borta mot Malmö, men har dominerat en match som AIK borta och lidit sig till en seger hemma mot Värnamo. Ingen överdrivet skrämmande start, men definitivt godkänd. Farligast framåt har varit just Arnor Sigurdsson, som stått för tre mål. Trots detta såg han faktiskt inte särskilt bra ut senast i kamratderbyt och var inte särskilt delaktig. 

Det stora frågetecknet i Pekings inledning har varit kontinuiteten. Skador har gjort att rotation varit vardag och fyra olika startelvor har ställts ut under de inledande fem matcherna, där backlinjen blivit extra lidande. Även senast roterades det friskt bakåt där Yahya Kalley och Niklas Gunnarsson fick sina första starter. 

Skadeläget hos östgötarna är relativt oförändrat från deras match i måndags där spelare som Ssewankambo, Telo, De Brito, Hammershoy-Mistrati samt Shabani fortsatt saknas. Marco lund kommer tillbaka till matchen mot Bajen från avstängning. 

Hammarby 

Hammarby har inlett säsongen skakigt med framförallt stora problem bakåt. Det har redan släppts in 10 mål, att jämföra med otroligt starka 27 på hela förra säsongen. Snittet är därmed ökat med lite drygt ett mål per match, vilket självklart är stressande. Senast mot Malmö släpptes det in 4, där det överlag såg alldeles för enkelt ut att ta sig igenom försvaret. Framåt är det stundtals bra men även där har Bajen sett lite tama ut emellanåt, kanske framförallt hela matchen i derbyt mot aik. En ljusglimt är dock nyförvärvet Viktor Djukanovic, som ser bättre och bättre ut och leder den interna skytteligan på tre fullträffar. Efter fem spelade omgångar står dock de grönvita på endast sex inspelade poäng, efter vinster hemma mot DIF och Varberg, vilket de flesta ser som en besvikelse. Lagkapten Besara har inte gått att känna igen från förra säsongen, det radas upp junismisstag bakåt på löpande band och flera av nyförvärven har långt ifrån kommit igång. 

Även Hammarby har haft sin beskärda del av skadebekymmer. Läget kring Trawally och Fjoluson är oförändrat, medan det kommuniceras att Collander stegrar i träning. Besara ska vara tillbaka till torsdagens match. Under tisdagens träning kom inte Fenger, Tekie eller Nalic till spel. Marti sa i intervju efter träningen att framförallt Fenger och Tekie har han goda förhoppningar om inför torsdagen, medan Nalic (som fick en smäll på sitt sedan tidigare dåliga knä i matchen mot Malmö) har det något tuffare. Man har även kommunicerat att Joel Nilsson dragit på sig en skada under förra veckan av mildare grad, men han lär inte heller spela i torsdagens match. 

Vad kan vi förvänta oss? 

Norrköping är starka hemma och har varit lite av ett spöke för Bajen på bortaplan. Sedan 2015 har det bara blivit en vinst på platinumcars arena i Allsvenskan, vilket var 2020 där Abbe Khalili avgjorde i 95e. Alla minns väl förra årets bortamatch där Peking storspelade och vann klart, med 4-1. 

Jag tror att vi kan förvänta oss en matchbild där två jämna lag kommer vilja attackera. Besara kommer nog vara tillbaka i startelvan och förhoppningsvis komma upp i en nivå där han kan transportera boll på ett sätt som fattades mot Malmö. Däremot kommer det krävas att Bajen kommer upp i en högre nivå defensivt än hittills under säsongen, eftersom det finns flera farliga spelare framåt i Norrköping. Förhoppningsvis får vi se ett mer organiserat Bajen, likt förra säsongen, där kommunikationen klaffar och varje spelare bidrar. 

Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2023-05-03 19:10:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!