2021-08-24 21:00

Ludogorets - Malmö FF

Inför PFC Ludogorets - Malmö FF - Tid för hjältar
Examensdags för MFF:s superduo.

Inför PFC Ludogorets - Malmö FF - Tid för hjältar

I morgon klockan 21.00 avgörs det huruvida Malmö FF spelar i Champions League igen. Skånelaget sitter i förarsätet inför returen, men det kommer att krävas mycket ännu för att nå målet.

Det borde på något vis gå att rationalisera bort nervositeten kan man tycka. Malmö FF har med sitt utgångsläge och sin bred-spetsiga trupp ett utmärkt läge att vinna allsvenskan och vi är redan klara för gruppspel i Europa League med allt det innebär med pengar och tuffa matcher. Men ändå, vi vill ha mer. Vi vill ha ett avancemang till Champions League.

Så, nervositeten är påtaglig. Vi är inte nöjda, vi strävar alltid framåt och uppåt. Vi är Malmö FF, en förening som inte låter sig definieras av jantelagen eller ens gammal hederlig svensk ödmjukhet. Vi är Malmö FF som inte accepterar hedersamma silver och i det här läget som vi skaffat oss i vårt play off mot Ludogorets finns inget annat än att vi skall ta oss in i fotbollens finrum igen.

För visst är det så att i takt med att kvalet har lett oss till svårare utmaningar, så har laget presterat bättre. Precis som årgångarna 2014 och 2015 gjorde.
Efter lite skakiga förstarundor mot obskyra baltlag växer MFF med uppgifterna för att som i år stå för fantastiskt starka prestationer mot Rangers och Ludogorets och nu har vi bara slutprovet kvar. Vi är nära, väldigt nära.

Malmö FF har förvaltat sitt pund väl sedan vi tog oss ut i Champions League första gången 2014. Vi har värvat klokt, satsat mycket på att bygga en bra akademi, vi har köpt loss vår stadion, investerat i träningsfaciliterna och matchplanen och vi har byggt ut och spetsat organisationen. Allt för att långsiktigt kunna fortsätta att utmana internationellt och att vara bäst i Norden.

I takt med att vår akademi år efter år varit Sveriges bästa, samtidigt som vi har tjänat pengar på avancemang till europeiska gruppspel, har vi sakta men säkert kunnat skapa en solid ekonomisk grund där vi nu även kan tillåta oss att värva lite mer djärvt från de lite mer exklusiva hyllorna. I år har vi varit mer offensiva på transfermarknaden och sett till det redan klara EL-gruppspelet och den goda chansen till CL-gruppspel har strategin burit frukt.

Hur ymnigt frukten faller över oss hänger alltså på matchen i Bulgarien i morgon och fast vi naturligtvis är favoriter efter en tvåmålsseger i Malmö som faktiskt var i underkant, är jag rätt övertygad om att Ludogorets kommer att göra det klart svårare för oss i returen. Ludogorets har alldeles för många bra europeiska meriter de senaste åren för att vi skall kunna känna oss det minsta säkra.

Våra motståndare studsade om inte annat snabbt tillbaka efter förlusten i Malmö och vann sin ligamatch mot Lokomotiv Sofia i lördags med 5-0 vilket var lagets tredje raka seger på de tre matcher man hunnit spela i årets liga. Ludogorets som tidigare haft ett mer skonsamt schema än MFF fick alltså precis som vi pressa in en lördagsmatch inför morgondagens viktiga drabbning.
Då både MFF och Ludogorets vann övertygande i lördags har jag dock svårt att tro att just dessa ligamatcherna skulle kostat energi, snarare tvärtom.

Efter den första matchen i Malmö har vi sett en del av vad vi kan vänta oss. Ludogorets är ett lag som kanske är mer modigt än klokt i sin speluppbyggnad. Mycket baseras på individuell skicklighet och ett ganska vågat kortpassningsspel för att såga sig ur motståndarnas presspel. Till en början såg det väldigt bra ut i första matchen, men MFF jobbade sig in i det och lyckades sedan avväpna bulgarerna högt upp i plan.

Det man skall komma ihåg är att varje match lever sitt eget liv och om inte MFF sätter sitt presspel nere i Bulgarien så finns det gott om offensiv kvalitet hos motståndarna för att det skall blir riktigt jobbigt. Samtidigt, kan MFF nå upp till sin högstanivå och få grepp om Ludogorets uppspelsfas finns det inte så mycket till Plan B hos bulgarerna. Så nyckeln till avancemang är för MFF att verkligen vara noggranna, extremt löpvilliga och aggressiva i presspelet.

Offensivt kommer det att finnas möjligheter för våra anfallare att utnyttja ytor som uppstår då hemmalaget är piskat att gå framåt. Detta är naturligtvis en dröm för två så skickliga spelare som Antonio Colak och Veljko Birmancevic som efter några fantastiskt framgångsrika månader i MFF nu får sitt examensprov.
Kvaliteten, effektiviteten och hungern som dessa båda pågar besitter är guld värd för Malmö FF och uppbackade av en Anders Christiansen i högform blir de förhoppningsvis en pina för Ludogorets.

Hur JDT ställer upp sina pågar är oklart, men då Niklas Moisander och Sergio Pena är skadade tippar jag på en 3-5-2:a som ser ut enligt följande:

Dahlin - Ahmedhodzic, Nielsen, Brorsson - Berget, Innocent, Christiansen, Lewicki, Rieks - Birmancevic, Colak

Nu är det så äntligen dags. En lång mödosam kvalresa har nått sitt sista hinder och det är med en svällande stolthet i bröstet jag ser fram emot matchen.

Den här truppen är inte bara en samling skickliga fotbollsspelare utan även en grupp sällsynt starka lagpersonligheter.
Vi har stjärnorna och poängkungarna, vi har de defensiva klipporna, vi har de outslitliga vinglöparna och vi har de unga modiga talangerna. Alla har de gemensamt visat att de alltid krigar för varandra och för Malmö FF.

Jag är redan outsägligt stolt över det här gänget, ni har redan visat att ni hör hemma i Sveriges bästa lag genom tiderna. Nu har ni chansen att göra något riktigt, riktigt stort och gudarna skall veta att vi tror på er.

Imorgon kväll är det dags. Det är tid för stordåd, det är tid för hjältar.

Pontus Kroon2021-08-23 19:50:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?