Inför Qarabag - Malmö FF: Svårt men fullt möjligt
Kom så!

Inför Qarabag - Malmö FF: Svårt men fullt möjligt

Igår tisdag flög hela MFF-truppen till Azerbajdzjan för att imorgon torsdag ta sig an Qarabag i EL-spelets andra omgång. Det är också första gången som MFF möter Qarabag.

Qarabag kommer egentligen från staden Agdam, men är numera baserad i huvudstaden Baku på grund av konflikten i Nagorno-Karabach. Det är också i Baku, vid Kaspiska havet, som matchen kommer att spelas, på Tofiq Bähramov-stadion

Sedan säsongen 2011-12 har man vunnit den azeriska högstaligan tio gånger och är det överlägset bästa laget i landet. Just nu leder man ligan med två poäng efter sju spelade omgångar. 

Precis som MFF gick man på pumpen i den första EL-matchen borta mot Tottenham. Trots att hetsporrarna fick backen Radu Dragu?in utvisad redan i den 7 minuten, hade det ingen större påverkan på matchen som Tottenham vann komfortabelt med 3-0 trots en man mindre. 

Men Qarabag-spelaren som orsakade utvisningen, brassen Juninho med nr 18 på ryggen, är en sylvass och vindsnabb centerforward som orsakar en massa oreda i försvaren han möter. Här får verkligen Ponne, Rösler, Zätterström och de andra en rejäl utmaning. 

I sommarens kvalspel till Champions League vann de mot Ludogorets i kvalomgång 3 med totalt 8-4. De förlorade hemma med 1-2 men vann borta med hela 7-2 efter förlängning. I CL-playoff ställdes de mot GNK Dinamo och förlorade både hemma och borta, totalt 0-5, och gick alltså till EL. 

Qarabag är ett lag som länge och flera gånger spelat europeiska turneringar. Och ofta gör det bra. Förra säsongen (23/24) gick man till slutspel i EL och i åttondelsfinalen pressade man Bayer Leverkusen ända in i kaklet. Det stod 2-2 efter första matchen. I returen i Leverkusen fick man en man utvisad men kunde trots det ta ledningen med både 1-0 och två noll. Det var först på stopptid som Bayer Leverkusen kvitterade och tog ledningen efter två mål. Bayer Leverkusen som gick ända till final i maj 2024 men där förlorade mot Atalanta med 0-3. 

Noterbart är att Qarabags tränare, Qurban Qurbanov, har tränat laget sedan augusti 2008. Han snittar 1,99 poäng per match och står för en stor del av kontinuiteten i klubben. 

Qarabag ligger på plats 132 i Eloclub-rankingen och Malmö ligger på plats 166. Enligt Transfermarkt är Qarabags trupp värderad till 20,2 MEUR, medan MFF:s trupp är värderad till 37,3 MEUR. Jag vet, den värderingen ska tas med en nypa salt, men ändå…

Även om deras trupp är lägre värderad än vår så är det onekligen ett riktigt bra lag vi ställs mot. 

Efter den svaga insatsen hemma mot Rangers i förra veckan studsade MFF tillbaka i söndags och vann “enkelt” mot Mjällby efter “vuxet spel” som Johan Dahlin sa efter matchen. Vi kan ju hoppas att killarna fortsätter att spela vuxet och moget även imorgon mot Qarabag och inkasserar lite välbehövliga poäng.

För att lyckas med det krävs sannolikt en felfri insats där samtliga höjer sig till näst intill sin högstanivå. Därför är jag lite sugen på en 5-3-2-uppställning imorgon enligt följande: 
 

Isaac Kiese Thelin, Erik Botheim
Hugo Bolin, Sergio Pena, Lasse Berg Johnsen
Busanello, Colin Rösler, Pontus Jansson, Nils Zätterström, Jens Stryger Larsen
Johan Dahlin

Busanello och Stryger Larsen är mer åt wingback-hållet och ska satsa framåt när läge ges. Men deras utgångspunkt ska vara defensiv. Hugo Bolin å andra sidan kan gärna ligga ett steg längre upp och framför Pena och LBJ. Ja, ni vet hur det brukar vara - en uppställning på pappret och en helt annan (eller helt andra) ute på plan beroende på matchbild och läge. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: Europa League, omgång 2
Vilka: Qarabag - Malmö FF
Var: Tofiq Bähramov-stadion, Baku
När: Torsdag 3 oktober kl 1845 (svensk tid)
Hur: På plats, eller på Disney+
Varför: För att vi älskar det
Supporterinfo: Här










 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2024-10-02 18:45:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF