Inför Riga vs Malmö FF: Riga kommer inte parkera bussen
Vi ser fram emot fler Colak-mål mot Riga FC

Inför Riga vs Malmö FF: Riga kommer inte parkera bussen

Efter en svag insats senast mot Riga, och en positiv rekyl i lördags mot Sirius, känns det bättre inför returen i Lettland imorgon tisdag. Den positiva kicken i lördags var precis vad killarna och staben behöver inför Riga-matchen.

Under Hövdingens tid, när MFF spelade i de europeiska cuperna, togs alltid spelarna med på kulturella aktiviteter i samband med bortamötena; en stadsrundvandring, besök på museum eller något annat. 

Nu vet jag inte om sådant fortfarande görs, men i så fall skulle spelarna bland annat fått höra att Riga var Sveriges största stad på 1660-talet, i det som kallades Svenska Livland. Dock gick det precis som vid många andra ockupationer - i det här fallet ockuperades Livland istället av Ryssland 1710 och avträddes formellt av Sverige 1721 vid freden i Nystad.

Nu till själva matchen. “Malmö FF har mycket att jobba med” skrev Ole Törner i sin text efter matchen i onsdags mot Riga. Och då pratar vi inte om biljettkaos, keps-gate eller strul med egna TV-sändningar, utan om svårigheten MFF har att spela mot sämre lag som går ut och spelar destruktiv brunkar-fotboll som inte är ovanligt tidigt i europeiska kval. Och ineffektiviteten framför motståndarnas mål. Och det återkommande problemet att dyrka upp parkerade bussar.

För det var precis det som FC Riga gjorde, man parkerade bussen och körde ett styrketräningspass ute på Stadions gräsmatta, och det var MFF inte beredda på. Eller kunde hantera speciellt bra. 

Visst, vi spelade bra på två tredjedelar av planen, men inte i den sista tredjedelen där det normalt är lättast att göra mål. En seger är alltid en seger, och ger ett bättre utgångsläge i returen, men fotboll är inte brottning och vi borde vunnit med flera måls marginal. 

Jag tror att den attityd och inställning som laget visade i lördags mot Sirius (kanske säsongens bästa match) var en effekt av den matchen och några (flera) väl valda ord som JDT sagt till dem sedan dess. Jag tror och hoppas att killarna rannsakat sig själva och tänker efter vad man vill med sitt spel – att vinna mot Riga och gå vidare till nästa kvalomgång.

För det är jag övertygad att vi kommer att göra. Vi vinner mot Riga, eftersom jag förutsätter att laget och alla i staben har jobbat stenhårt med det som inte var bra mot Riga. Skillnaden i returen är att Riga inte kan parkera bussen - de måste satsa framåt. Och när de gör det öppnar de sig bakåt.

FC Riga har inte spelat några matcher sedan förra matchen mot MFF. Det talar också till deras nackdel. 

Anders Christiansen spelade 30 minuter i lördags, jag tror att det var hans uppvärmning inför Riga-matchen. Och som han gjorde det, med 4-0-målet på slutet. Han startar mot Riga. 

Jag ser det också som självklart att Oscar Lewicki startar. MFF är ett helt annat lag med honom. Han skänker stabilitet och trygghet till backlinjen, och är samtidigt ett offensivt vapen, trots sin mer defensiva läggning. 

Sören Rieks var sjukt bra mot Sirius så jag tror också att han spelar. 

Startelvan då? Så här tror jag att JDT formerar laget:

                                        Antonio Colak
Sören Rieks                Anders Christiansen                Jo Inge Berget
                    Oscar Lewicki                   Bonke Innocent
Jonas Knudsen    Lasse Nielsen    Anel Ahmedhodzic    Eric Larsson
                                            Johan Dahlin

Sarr vi!

VAD: Returmatch, CL-kval, FC Riga - Malmö FF
VAR: Skonto Stadium, Riga
NÄR: Tisdag 13 juli, 18.00 (svensk tid)
BILJETTER: Nej, inte till oss. 
TV: Aftonbladet TV - här finns ett erbjudande om 2 månader för 1 krona








 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-07-12 14:31:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?